Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Agrokor u zemlji čudesa

06.04.2017. 22:00


Agrokor je ozbiljan problem, zbog njega se ljulja hrvatsko gospodarstvo, a bome i političke pozicije pa, kažu stručnjaci, i nacionalna sigurnost za koju je ova ekonomska itekako važna. Ozbiljan problem, u igri veliki novac, ugroženo preko sto tisuća radnih mjesta, svi u nevjerici vrte glavama, sa svih strana odzvanja „spasimo Agrokor zajedno”, spasimo ga da svima bude dobro?! Mada svi znaju kako to biti ne može.
Stiže za plaću od pola milijuna kuna stručnjak za krizne situacije Antonio Alvarez III i njegov tim, Sabor munjevito izglasava „Lex Agrokor”, pretpotopni, spasonosni zakon pravog, dugačkog naziva koji se teško pamti – „Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku”, posljedice kojega bi, po svemu sudeći, mnogi mogli dobro zapamtiti.
Pregovori s bankama, sastaju se Alvarez III i Plenković, mediji vrište o utrci s vremenom, dobavljači prijete obustavom isporuke robe… Tvrka Ovum u kojoj je suvlasnik sin nekadašnjeg premijera Nikice Valentića i kum Todorićevog sina, podnijela je još krajem ožujka zahtjev za stečaj Konzuma. Severina, prijateljica Todorićeve kćeri, grli se s prodavačicama Konzuma i zaziva spas Agrokora, a komentari nisu kao oni o boji njezine kose i ljepoti duše i tijela… SDP je u Saboru protiv zakona, protiv svega što Plenkovićevi rade iako i u SDP-u tvrde kako je za Hrvatsku jako važno da se sačuvaju radna mjesta u posrnulom koncernu… Igra živaca. Politika i politikantstvo. Pjevači i dobavljači… Agrokor u zemlji čudesa.
A, da je netko od sadašnjih ekonomskih sveznalica prije mućnuo glavom i predvidio, upozorio kako Agrokor raste do granica pucanja? Kako je tijekom godina hrvatska ekonomija upala u slijepu ulicu da joj BDP i kreditni rejting i stabilnost ukupnog gospodarstva ovise o sudbini jednog koncerna o (ne)moći jednog čovjeka? Nije kriza u Agrokoru nastala preko noći, nije za nju odgovorna Plenkovićeva Vlada, mada bi mogla biti suodgovorna za ono što će se dalje događati i bez obzira što se iz te cijele ekonomsko-financijske priče izuzeo bivši zaposlenik Agrokora, njezin ministar Marić koji slovi kao najbolji poznavatelj toga područja. Oporba u svojoj nemoći i nedostatku cjelovitih rješenja sad upravo u njega upire prstom nanjušivši priliku da ga od najjače, pretvori u najslabiju kariku Plenkovićeve Vlade.
Naime, doista se čini nevjerojatno da sposobni ministar financija Zdravko Marić nije mogao imati pojma kamo srlja Todorić. Nije on bio blagajnik u Konzumu, niti većina običnog svijeta za koji su financije, krediti, banke, investicije, dobavljači – “špansko selo”. On bi morao što se tiče Agrokora biti „kod kuće”. A, pravi se Englez.
Našao se tako Marić u nezavidnoj situaciji, ali i premijer Plenković, kojemu bi po rejting posebno bio poguban gubitak radnih mjesta, ali i srozavanje ugleda njegovog ministra. Zato ga Bernardić i napada upravo po toj liniji, prozivajući Marića te spočitavajući kako je HDZ amandmanom na “Lex Agrokor” išao na ruku bankama koje su, pak, za svoj svježi novac koji će upumpati u Agrokor, tražile i dobile osigurač kako će se u slučaju stečaja prve naplatiti.
Da je priča o Agrokoru slojevita i ekonomski i politički, da bi nova vojska nezaposlenih bila novi uteg hrvatskom gospodarstvu za koje se ushićeno govorilo kako se počelo buditi, svima je jasno, no kako će kriza u Agrokoru završiti, u što će se restrukturiranjem pretvoriti Todorićevo carstvo, to ne zna, kako je i priznao, ni sam svemogući Alvarez III, ni Gospa primoštenska.
Vlada se zakonom umiješala u sudbinu Agrokora zbog njegove veličine i važnosti, zbog tisuća ljudi čija radna mjesta ovise o opstanku toga koncerna, zbog OPG-ovaca, zbog ukupne gospodarske slike, jer kada je već Agrokor narastao do sistemski važnog za državu, logično je da ga spašava, no ova krizna situacija, nova za Hrvatsku, trebala bi biti poučna za ekonomske stratege.
Mali poduzetnici ili vlasnici drugih tvrtki prigovaraju kako njih nitko ne bi spašavao da se nađu u dužničkoj situaciji, kako su zakonitosti tržišta neumoljive, no to radnicima Konzuma, za čije je malo plaćeno radno mjesto došao stručnjak i pjevač Alvarez III i ustala „Seve nacionale”, ništa ne znači, oni, kao i svi naslonjeni na Todorićeve domine, mole za spas Agrokora iako im ni sad život nije pjesma. Iz prostog razloga što je u Hrvatskoj nakon izgubljenog radnog mjesta teško pronaći drugo.
Oni bi mlađi iz Konzuma mogli – ravno u Irsku.