Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

IPA zamjenjuje dosadašnje programe

Autor:

06.05.2009. 22:00
IPA zamjenjuje dosadašnje programe

Foto: Ivan JAMIČIĆ



IPA predstavlja novi instrument pretpristupne pomoći za razdoblje 2007. – 2013., koji zamjenjuje dosadašnje programe CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD
U Velikoj vijećnici Doma Županije, u sklopu Europskog tjedna 2009., održano je predavanje pod nazivom “Mogućnosti međunarodne suradnje u okviru IPA programa Europske komisije”. Predavač Lovro Jurišić iz Upravnog odjela za razvoj i infrastrukturu Zadarske županije upoznao je prisutne sa samim IPA programom. Riječ je o integriranom pretpristupnom instrumentu za pomoć zemljama kandidatkinjama. IPA predstavlja novi instrument pretpristupne pomoći za razdoblje 2007. – 2013., koji zamjenjuje dosadašnje programe CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD.
Republika Hrvatska korisnica je IPA programa i to od 2007. godine do trenutka stupanja u članstvo EU. Za sveukupnu koordinaciju programa IPA u RH zadužen je Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije (SDURF), a za sveukupno financijsko upravljanje Ministarstvo financija.
Ovaj jedinstveni pretpristupni instrument za pomoć u pretpristupnom razdoblju razlikuje dvije skupine zemalja: države sa statusom potencijalnog kandidata za članstvo u Uniji, a to su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, te države sa statusom kandidata za članstvo u Europskoj uniji, dakle Hrvatska, Makedonija i Turska.
U slučaju država kandidatkinja za članstvo, Europska unija uz navedene oblike potpore osigurava i sredstva koja financiraju projekte potpunog usklađivanja nacionalnih zakona s pravnom stečevinom Unije, pune primjene usklađenog zakonodavstva, kao i pripreme korisnica programa za provođenje kohezijske i poljoprivredne politike Unije.
Program IPA sastoji se od sljedećih pet sastavnica: pomoć u tranziciji i izgradnja institucija, prekogranična suradnja, regionalni razvoj, razvoj ljudskih potencijala i ruralni razvoj.
– Prekogranična suradnja postaje jedan od glavnih ciljeva regionalne politike, istaknuo je Jurišić.
Zadarska županija kandidat je za dva programa, RH – BiH i Jadranska prekogranična suradnja.