Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Od dalmatinskog krajolika i veduta Zadra do ciklusa riba

Autor:

06.05.2009. 22:00
Od dalmatinskog krajolika i veduta Zadra do ciklusa riba

Foto: Sebastian GOVORČIN



“Mediteransko iskrenje”, samostalna izložba Nede Pavić, otvorena je u utorak navečer u Gradskoj loži. Uz prigodne pjesme klape Kadena nekoliko riječi o izložbi kazala je Renata Peroš, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.
– Prošle godine obilježili smo 60 godina od osnutka Narodnog muzeja Zadar, a danas svjedočimo povijesnom trenutku u Zadru, otvorenju Muzeja antičkog stakla, a kad je riječ o današnjoj izložbi ovakav doživljaj je priča za sva vremena, istaknula je Peroš, pročitavši potom recenziju Stanka Špoljarića iz kataloga izložbe. Špoljarić ističe na samom početku kako je ljepota juga stalna slikarska inspiracija Nede Pavić.
“Svojim umjetničkim opusom povezuje dugogodišnje življenje u Zagrebu i svoja zadarska ishodišta, slikajući prizore i karakteristike kraja uz koji je emotivno vezana. Bliskost se prepoznaje u odabranoj tematici, dalmatinskog krajolika i veduta Zadra, odnosno u ciklusu riba, uzdignutih do motivske samodostatnosti. Dva su pola Nedinog jedinstvenog izraza – s jedne strane radi se o krajoliku u varijanti poetskog realizma, a s druge o skladu stvarnih i imaginarnih oblika riba s razložnom primjenom dekorativnog”, piše Špoljarić o mediteranskom iskrenju Nede Pavić. U zaključku svoje recenzije ističe kako “svojim neospornim talentom i stečenom vještinom Neda Pavić stvorila je zanimljiv opus, razvijajući svoju slikarsku estetiku u pravcu zavičajnog, blistavosti sunca i dubine mora, stanja i izgleda neizbrisivih u razumijevanju svijeta. Odužila se Neda Zadru kistom, želeći da energija boje bude most kojim je uvijek moguć povratak. Iskrenošću slikarskog pristupa i čina, u vlastitosti dijaloga s umjetnošću.”
Neda Pavić zahvalila se svima koji su pomogli u realizaciji izložbe, napose Narodnom muzeju i Zadarskoj županiji. Prilikom otvorenja glumica Tamara Šoletić pročitala je nekoliko stihova Nede Pavić, a cijelo vrijeme otvorenja djevojčice iz KUD-a Debeljak u prigodnim nošnjama dijelile su domaće frite. Izložba je otvorena do 15. svibnja, postavljeno je 50 slika.