Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Gašiju odgođena presuda zbog saslušavanja svjedoka

06.05.2011. 22:00
Gašiju odgođena presuda  zbog saslušavanja svjedoka


Na okolnosti policijske prismotre i praćenja Nevena Gašija i Saše Erika Ninčevića, Sudsko je vijeće odlučilo saslušati dvojicu policajaca koji su sudjelovali u akciji te trećeg koji je ispitivao Ninčevića na okolnost njegove tadašnje ubrojivosti


Umjesto najavljenog izricanja presude Nevenu  Gašiju (46) i Saši Eriku  Ninčeviću (39), kojima se ne  Županijskom sudu u Zadru sudi zbog zloporabe opojnih droga, predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić preotvorila je raspravu.
– Uvidom u spis ovo je Vijeće  donijelo odluku kako je potrebno provesti još neke dokaze pa će se na sljedećoj raspravi saslušati policajci Joško  Pranjko i Jurica Jurlina na  okolnost praćenja i prismotre  optuženika te Antonijo Vulin,  policijski djelatnik koji je te  noći, nakon uhićenja, ispitivao  Sašu Erika Ninčevića. On će  biti saslušan na okolnost njegova izgleda i ponašanja te na  zdravstveno pitanje, odnosno  je li optuženik tada zatražio  liječničku pomoć, je li izgledao  kao da je u apstinentskoj krizi –  rekla je sutkinja Grancarić dodajući kako će se osim trojice  svjedoka još zatražiti i psihijatrijsko vještačenje za drugooptuženog kako bi se utvrdilo je li u vrijeme inkriminacije bio ovisnik te ako jest,  je li bio ubrojiv kako bi mu u  slučaju pozitivnog odgovora  mogla biti izrečena i mjera obveznog liječenje od ovisnosti.
Uvaženi prigovori  Gašijeva odvjetnika
Sudsko vijeće preotvaranjem rasprave zapravo je prihvatilo prigovore Milana Petričića, Gašijeva odvjetnika,  koje je iznio u završnoj riječi na  posljednjoj raspravi. Petričić je  tada, naime, ustvrdio da sud ne  može presudu temeljiti na
iskazu suoptuženika danog  u istrazi, a kamoli u policijskoj  istrazi i to posebice stoga što se  kasnije na sudu odlučio braniti  šutnjom te je još i odbio potvrditi svoje iskaze. Nadalje, Petričić je naglasio i kako nema  objašnjenja zašto je kao svjedok saslušan samo policajac  Frane Kokić, koji je bio samo  na ispomoći i koji o konkretnom praćenju ne zna ništa, a  da pritom nisu ispitana druga  dvojica koja o tome znaju više.  U nabrajanju nelogičnosti tijekom kratke rasprave Petričić  je napomenuo i činjenicu da je  Ninčević ispitivan u noćnim satima što je praksa samo u  slučajevima hitnosti, a što prema njegovu mišljenju ovdje nije bio slučaj. Osim toga, napomenuo je i da se u slučajevima kada netko bude zatečen  s opojnom drogom slijedi logičan zaključak da je ta osoba  ovisnik pa da se onda shodno  tome provjerava i u kojoj je  fazi ovisnosti, jer o tome ovisi  njegova vjerodostojnost zaključujući pritom kako ni to u  Ninčevićevom slučaju nije  učinjeno.
Prema optužnici, Gaši se tereti da je u dva navrata drugooptuženom Ninčeviću prodavao kokain; u kolovozu  2010. godine kada mu je jedan  gram kokaina prodao za 500  kuna i drugi, 2. veljače ove  godine kada je utvrđeno da mu  je prodao 1,87 grama za iznos  od tisuću kuna.
Gaši prodao,  Ninčević posjedovao
Pretragom Gašijevog stana  pronađena je još jedna PVC  vrećica s 0,7 grama marihuane,  a pretragom radnog mjesta i  pištolj marke “crvena zastava”.  Gaši nije posjedovao dozvolu  za pronađeni pištolj, no kako  je zaposlen kao zaštitar, pretpostavka je da ga je koristio za  potrebe posla.
Drugooptuženi Ninčević  optužen je za posjed inkriminirane količine kokaina, a oboje su kazali da se ne osjećaju  krivima za djela koja im se  optužnicom stavljaju na teret.  Isto tako, obojica su se odlučila  braniti šutnjom, a Gaši je to  Zakonsko pravo koristio i u  istrazi.
Iako je Gašijev odvjetnik  Milan Petričić zatražio ukidanje pritvora za svog klijenta,  Sudsko vijeće nije udovoljilo  tom zahtjevu, smatravši kako  još uvijek postoji opasnost da  bi mogao ponoviti kazneno  djelo, a zbog čega mu je prije  tri mjeseca i određen pritvor te  potom i produljen i to ponajviše zbog njegove kriminalne prošlosti, odnosno višestruke osuđivanosti zbog posjeda  opojnih droga.