Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nekići darovali 199 izuma

06.05.2011. 22:00
Nekići darovali  199 izuma


Pedesetak izuma, inovacija i novih proizvoda darovao sam invalidima iz cijele Lijepe Naše, a ostalo sam darovao uglavnom ljudima iz Zadarske županije, kazao je Rade Nekić, vlasnik 201 svjetske i europske medalje i priznanja


Poznati inovatorski par Rade  i Dragica Nekić iz PTO Nekić  Biograd na Moru tijekom  izložbe “Izum na dar” u Gradskoj knjižnici Zadar darovali  su svih 199 izloženih izuma,  inovacija i novih proizvoda.  Izložbena postava i sva potrebna dokumentacija za komercijalnu proizvodnju je  jednostavno razgrabljena.
– Pedesetak izuma, inovacija i novih proizvoda  darovao sam invalidima iz  cijele Lijepe Naše, a ostalo sam darovao uglavnom ljudima iz Zadarske  županije, kazao je Rade  Nekić, vlasnik 201 svjetske  i europske medalje i priznanja.
– Darovali smo svoje  najbolje izume i to isključivo hrvatskom gospodarstvu. Jedini uvjet je  bio da će ih dobitnik  izuma legalno i proizvoditi  te da ni po kakvim uvjetima ne može prodati  licenciju, pojašnjava Rade.
Na izložbi u Gradskoj  knjižnici javnosti su bili  pokazani izumi i inovacije:  recepti za kruh s ljekovitim  biljem, sladoled i marmelade  s ljekovitim biljem, ulja za  masažu, ljekovite masti, sirup  za piće, biljne mješavine,  med, tinktura za jačanje srca,  cirkulaciju, reguliranje  šećera…
Nekić, koji pomaže svima,  od novorođenčadi do osoba  duboke starosti, uspio je intuitivno pokupiti ono najbolje što priroda pruža te je  izumio i proizveo cijelu paletu ekoproizvoda za jačanje  organizma i rješavanje brojnih zdravstvenih poteškoća.
– Usprkos iskazanom velikom međunarodnom interesu više puta sam svoje  nagrađivane patente nudio  raznim ministarstvima i velikim proizvođačima, no nitko za njih nije imao sluha.  Zato sam zajedno sa suprugom odlučio besplatno  darovati inovacije i proizvode  kako bi isključivo hrvatski  građani mogli započeti proizvodnju i osigurati svoju životnu egzistenciju, poručio je  Nekić koji pomoću ljekovitog  bilja provodi fitoterapiju.
Rade Nekić posebno je  zahvalio ravnatelju Ivanu  Peharu i djelatnicima Gradske knjižnice za iskazano gostoprimstvo te izaslaniku  predsjednika RH Ive Josipovića prof. dr. sc. Borisu  Coti na otvaranju izložbe,  dok se i ovog puta u više  navrata tužio na nerazumijevanje onih, kaže, koji bi  trebali poticati obrtništvo i  otvaranje novih radnih mjesta.
– Uzeo sam 15-ak grupa  koje ću u svojoj radnji u  Biogradu na Moru besplatno  obučavati za buduću proizvodnju izuma, inovacija i novih proizvoda, otkriva Rade.