Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rimski legionari zavladali Zadrom

06.05.2011. 22:00
Rimski legionari zavladali Zadrom


Jedan jedini car  Trajan posjetio je sinoć dalmatinsku provinciju i grad  Jader. Sa svojom svitom rimskih patricija, pod zaštitom  rimskih legionara i uz nekoliko divljih gladijatora s  rubnih dijelova carstva car  Trajan i njegova prekrasna  carica prošetali su se gradom  kako bi im se Jadertini mogli  pokloniti.
 Naravno radi se o već tradicionalnoj manifestaciji studenata Odjela za arheologiju  Sveučilišta u Zadru pod nazivom “Bakhanalije” ili “Ludi  Romani”. Već treću godinu  za redom studenti arheologije odijevaju legionarske  odore, rimske toge i barbarske krpe i održavaju svoju  tradicionalnu šetnju Kalelargom i borbe gladijatora na  rimskom Forumu. I ove godine povorka je predvođena  bubnjevima krenula od  DHM-a, preko Narodnog trga i Kalelarge do Foruma uz  mjestimično zaustavljanje  kako bi jedan od legionara  najavio cara Trajana Jadertinima. Ipak, čini se da je i  rimske patricije zahvatila kriza tako da ove godine nisu u  pratnji imali i robove i ropkinje koje su prošle godine i  prodavali na Forumu. No,  događanja nije nedostajalo.  Car Trajan obratio se, naravno, svojim vjernim podanicima pozdravljajući ih u  njihovom gradu, a njima za  zabavu i sebi u čast priredio  je i borbe gladijatora.  Uživljeni studenti priredili su  pravi spektakl u gladijatorskim borbama do smrti. Kako  je sve bila samo gluma umjesto zgražanja publika se dobro nasmijala.
Veliki broj građana, ali i  turista okupio se na Forumu  da pogleda što se događa i  otkuda ti mladi ljudi u neobičnoj odjeći. Idući od trga  do Foruma studenti su samo  okupljali ljude koji su ih na  kraju okružili na Forumu. Za  svoj trud nagrađeni su blicanjem fotoaparata i velikim  pljeskom, a sudeći po broju  gledatelja Turistička zajednica imala bi što naučiti od  mladih arheologa.