Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zaokružena cjelina povijesti riječkog brodarstva

06.05.2011. 22:00
Zaokružena  cjelina povijesti  riječkog brodarstva


U Rektoratu Sveučilišta u Zadru jučer je održana javna obrana magistarskog rada Nikše Mendeša, prof. Magisterij pod naslovom “Riječko brodarstvo od 1868. do 1914.” Mendeš je branio pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: doc. dr. sc. Ante Bralić, prof. dr. sc. Mithad Kozličić i dr. sc. Mateo Bratanić, viši asistent.
U svojoj ocjeni dr. sc. Ante Bralić ističe kako rad Nikše Mendeša predstavlja važan doprinos poznavanju povijesti pomorstva na riječkom području. “Autor je pokušao koristeći relevantnu literaturu kao arhivsku građu dati širu sliku razvoja brodarstva u vremenu ekspanzije Rijeke kao grada i time povezanim pomorstvom. Pri tome je vješto uspio utkati svoje, nove spoznaje, s postojećom literaturom.
Dr. sc. Mithad Kozličić ističe kako “u cjelini ocjenjujući, može se konstatirati da je kandidatov najveći prinos u činjenici da je uspio dati prilično zaokruženu cjelinu nevjerojatno velikog broja raznolikih pitanja i problema koji su u istraživanom razdoblju relevantni za sagledavanje povijesti riječkog brodarstva. Tako je dobio zaokruženo izvorno monografsko znanstveno djelo iz povijesnih znanosti koje jest razine ustaljene za magistarske radove. Sukladno prethodnom cijenim da je Nikša Mendeš, prof., napisao magistarski rad kojim je dao znatan prinos povijesnoj znanosti, posebice povijesti hrvatskog pomorstva”.
Treći član povjerenstva, dr. sc. Mateo Bratanić, u svojoj ocjeni ističe kako “rad ima i inovacijske elemente, posebice kad analizira položaj žena u brodarstvu, a također i kada se koristi poezija da bi nam ilustrirala neke podatke”.