Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nismo favoriti, ali i do sada smo mnoge iznenadili

06.05.2012. 22:00
Nismo favoriti, ali i do sada smo mnoge iznenadili


Ne znam tko nam je nakon prve utakmice protiv Ademara davao šanse za polufinale, pa smo opet prošli – kaže Ninčević


Dva njemačka kluba na završnom turniru četiri najbolje momčadi rukometne Lige prvaka nisu nikakvo iznenađenje. Kiel je trenutačno možda i prvi favoriti za titulu, ali nedvojbeno je iznenađenje plasman Füchse Berlina u Köln, gdje će se, kao i prethodne dvije sezone, održati Final four. Opet, kada se zna da su “lisice” odlične treće u Njemačkoj, iza Kiela i Flensburga, tada ulazak među četiri dobiva i neku drugu dimenziju.
– Svake godine igramo sve bolje, a ova sezona je vrhunac. U Bundesligi smo od početka u vrhu i nijednog trenutka nismo se spuštali s trećeg mjesta. U Ligi prvaka smo prvi put i bilo je poteškoća u skupini, koja je bila vrlo jaka. Za natjecanje kakvo je Liga prvaka treba i malo iskustva, a mi ga nismo imali. Ipak, kada god je bilo teško znali smo odigrati prve utakmice – kaže Ivan Ninčević, nekadašnje lijevo krilo Zadra, koji je od zime 2010. u Berlinu. Uz Ninčevića od hrvatskih igrača dres Füchesa nosi i Denis Špoljarić. Za razliku od Ninčevića koji je aktualni, Špoljarić je već neko vrijeme bivši reprezentativac. No, kako igra “ministar obrane” u najjačoj ligi na svijetu tko zna, možda se i nađe na popisu Slavka Goluže za Olimpijske igre u Londonu.
Berlin je među četiri najbolje europske momčadi došao preko HSV-a, kluba koji mu je rival i u Bundesligi, a u rukometnom je svijetu posebno odjeknuo dvoboj četvrtfinala protiv Ademar Leona. Španjolci su u Berlin donijeli plus 11 i na kraju izgubili s istom razlikom. Nevolja je za Španjolce bila u tome što su postigli manje golova u gostima od svojih protivnika.
– Bila je to luda utakmica. Bez obzira na -11 iz Leona znali smo da je u uzvratu sve moguće, posebno ako dobro počnemo utakmicu. To se i dogodilo i već na poluvremenu smo imali 13:6. Igrali smo sjajno u obrani, naš je vratar Silvio Heinevetter branio sve, a svoj doprinos dala je i publika. Na svim domaćim utakmicama imamo i do devet tisuća gledatelja.
Gol s kojim je Berlin prvi put protiv Ademara poveo 11 razlike zabio je upravo Ninčević. Bio je to njegov jedini pogodak na utakmici.
– Nisam dobro odigrao, šut me nije išao, izgubio sam i nekoliko lopti. Ali kada se otvorila situacija za taj gol znao sam da tim potezom mogu izbrisati sve što sam do tada loše odigrao. Bilo je važno proći psihološku barijeru i zabiti pogodak s kojim smo potpuno izbrisali zaostatak iz prve utakmice.
U polufinalu Berlin ide na Kiel. Zagreb je u četvrtfinalu pokazao da “zebre” unatoč vrhunskoj sezoni (bez izgubljenog boda u Bundesligi) nisu neranjive.
– Igra se jedna utakmica na neutralnom terenu, a to znači da je sve moguće. Kiel je favorit, ali ne znam tko nam je nakon prve utakmice protiv Ademara davao šanse za polufinale, pa smo opet prošli. Za nas više nema nepobjedivog protivnika.


U Njemačkoj 5,6 golova




Ninčević je u Bundesligi ove sezone odigrao 29 utakmica u kojima je prosječno postizao 5,6 golova. Iz sedmeraca ima realizaciju 47-59 (80 posto). U 14 utakmica Lige prvaka Zadranin je postigao 51 pogodak (3,6 po utakmici).


Ambicije za London


Osim jedriličara (Fantela/Marenić, Kostov/Cupać, možda i Ninčević/Župan), Zadar će na Olimpijskim igrama u Londonu imati predstavnika u Zoranu Primorcu te rukometašima. Ninčevićeva pozicija nije upitna, a šanse za odlazak na OI imaju Tonči i Josip Valčić. Razlika između spomenutih kandidata je u tome što jedino jedriličari nastupaju za zadarski klub. Kakva su očekivanja rukometaša u Londonu?
– Na Olimpijskim igrama je svaka medalja uspjeh. Europsko prvenstvo u Srbiji smo odigrali jako dobro i pokazali da smo i u Londonu kandidati za odličje. San je svakoga od nas da to bude zlato.