Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Predstavljanje knjige i animiranog filma Mirila

06.05.2012. 22:00
Predstavljanje knjige i animiranog filma Mirila


Turistička zajednica Starigrad organizirala je prošlog petka predstavljanje knjige i animiranog filma Mirila u sklopu Dana Zadarske županije. Knjiga Mirila na jednostavan način prenosi svu kompleksnost značenja mirila kao jedinstvenog kulturnog dobra Hrvatske, što je potaknulo znanstvenike iz različitih područja jednako kao i umjetnike da se bave njihovim istraživanjem.
Mirila su pojava karakteristična za šire velebitsko područje, a najočuvanija i najraskošnija u svojoj rustičnosti su ona na području južnog Velebita, odnosno na području općine Starigrad i Nacionalnog parka Paklenica. Radi se o kamenim spomen znamenjima uz velebitske putove, građenima u razdoblju od 17. do 20. stoljeća kao materijalni izraz jedinstvenog pogrebnog običaja nekadašnjih velebitskih stočara nomada. U cilju daljnjeg razvoja projekta, promocije i unapređenja samog kulturno-turističkog proizvoda izdana je i ova fotomonografija, nastala uz potporu Ministarstva turizma, Zadarske županije i Općine Starigrad.
O knjizi su govorili njeni autori, prof. Mirjana Trošelj i akademski slikar Josip Zanki. Oboje se već dugi niz godina bave fenomenom mirila, svatko sa svog područja djelovanja. Zahvaljujući dugogodišnjim istraživanjima Mirjane Trošelj sačuvani su mnogi podaci i o onim lokalitetima mirila koja su, nažalost, nestala uslijed ubrzane izgradnje posljednjih desetljeća. Josip Zanki je kao multimedijalni umjetnik progovarao o mirilima u raznim formama te su tako nastale brojne grafike i crteži, izložbe i knjige, performansi u zemlji i inozemstvu te u konačnici i animirani film u produkciji Zagreb filma. Recenziju knjige je dao Tomo Vinšćak dok su fotografije rad mladog snimatelja Petra Strmečkog. Kao gost programa kratko predavanje o svojim rezulatima istraživanja velebitskih mirila održao je dr.sc. Andrej Pleterski s Instituta za arheologiju u Ljubljani, gdje je ujedno izdana i njegova publikacija” Mirila-kulturni fenomen” pa su mirila tako predstavljena i slovenskoj publici.
TZ Starigrad je prije desetak godina započela razvoj projekta mirila te uz pomoć Ministarstva kulture RH uspjela sanirati većinu sačuvanih lokaliteta. Uz pomoć Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice zadarske županije potom su formirane dvije poučne turističke staze (na području Ljubotića i Starigrada) te je izdan promidžbeni materijal s kartom i opisom staza. Time su mirila vjerujemo sačuvana za buduće generacije te su postala jedinstveni kulturno-turistički proizvod kojim je upotpunjena turistička ponuda Rivijere Paklenica, Zadarske regije, ali i Hrvatske u cjelini.