Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U drugi krug ulaze Boris Tadić i Tomislav Nikolić?

06.05.2012. 22:00
U drugi krug ulaze Boris Tadić i Tomislav Nikolić?


Na srbijanskim predsjedničkim, parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima jučer do 14 sati glasovalo je 31,47 posto birača, objavila je u nedjelju srbijanska Republička izborna komisija (RIK).
Građani Srbije na predsjedničkim izborima birali su između 12 predsjedničkih kandidata, a na parlamentarnim između 18 izbornih lista, dok je na pokrajinskim izborima u Vojvodini pred glasačima izbor od 14 izbornih lista, a na lokalnim izborima građani biraju vijećnike u lokalnim samoupravama. Najveće šanse da uđu u drugi krug predsjedničkih izbora, po posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, imaju donedavni srbijanski predsjednik, predsjednik Demokratske stranke (DS) i predsjednički kandidat koalicije okupljene oko te stranke Boris Tadić i kandidat vodeće oporbene Srpske napredne stranke (SNS) i predsjednik te stranke Tomislav Nikolić.
Kada je riječ o parlamentarnim izborima, očekuje se da će najviše glasova otići koaliciji oko DS-a i koaliciji oko SNS-a, a potom koaliciji okupljenoj oko Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića i koaliciji “Preokret” koju predvodi Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića.
Pretpostavlja se da će formiranje buduće vlade predvoditi ili Tadićev DS ili Nikolićev SNS, ovisno o tome čija koalicija dobije više glasova, a obe koalicije, po istraživanjima, mogu računati na relativno jednak broj glasova.
Nakon konstituiranja novog sastava parlamenta, potvrđivanjem mandata novih zastupnika, rok za formiranje nove vlade je tri mjeseca, a ukoliko vlada ne bi u tom roku uspjela biti formirana, morali bi biti održani novi izbori.