Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vjetar pokvario aeromiting

06.05.2012. 22:00
Vjetar pokvario aeromiting


Jak vjetar i ružno vrijeme, onemogućili su jučer održavanje aeromitinga u povodu 100 godina prvog leta aviona u Zadru. Između ostalog, trebao je nastupiti i Branimir Ambreković, najpoznatiji hrvatski akrobatski pilot ali su, po riječima predsjednika aero kluba Zadar Teda Vrkića, nastala neka ograničenja koja je naložila Agencija za civilno zrakoplovstvo. Također, nije došlo do suradnje s akro grupom HRZ-a „Krila Oluje” koji su navodno tražili podmirenje dijela troškova za nastup u svom gradu.
No, unatoč velikom vjetru na „Pozdrav suncu” skočili su padobranci Aerokluba Zadar, nastavnik padobranstva Nenad Matešić te državni reprezentativci Rinaldo Berović i Petra Đidara. Prema riječima Teda Vrkića, postoji mogućnost da se cjelokupno zamišljeni program aeromitinga održi u ljetnim mjesecima, kada vremenske prilike budu nešto bolje.
Kao što je poznato, 12. svibnja 1912. na vojni poligon na Ravnicama kod današnjeg rotora, sletio je pilot Ivan Vidmar iz Trsta. Vidmar je tog dana obavio tri leta zrakoplovom Bleriot XI u sklopu promocije zrakoplovstva u tadašnjoj Austro-Ugarskoj.