Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U MAS-u otvorene dvije izložbe

Autor: Ante Rogić

06.05.2013. 22:00
U MAS-u otvorene dvije izložbe

Foto: Vedran SITNICA



Muzej antičkog stakla završio je proslavu obljetnice četiri godine od otvorenja muzeja na najbolji mogući način – otvorenjem dviju izložbi. Nikola Albaneže otvorio je izložbu Dominique Jurić naslovljenu “Priča o vitraju”, a Tomislav Marijan Bilosnić izložbu Mihaela Štebiha “In vitrum: ledena misao oblikovana u vatri”.
Za izložbu o vitrajima Albaneže je kazao kako ona može poslužiti kao krasan primjer umjetnosti. Istaknuo je važnost povijesne dimenzije, budući da su predlošci po kojima je Dominique Jurić radila oni iz Chartrexa.
– Ovdje vidimo uspjeli spoj kontinuiteta i novoga. Dominique Jurić uspijeva u staru tehniku unijeti bitne pomake koji ju čine suvremenom umjetnošću. Zahvaljujući njoj vitraj je otrgnut zaboravu, kazao je Albaneže.
Tomislav Marijan Bilosnić je govoreći o o Štebihovoj izložbi kazao kako su se u njegovu slučaju izvrsno poklopile ideja i ostvarenje djela, kao i mjesto njegove recepcije.
Gradonačelnik Grada Zadra Zvonimir Vrančić je u povodu obljetnice MAS-a kazao kako je riječ o četiri godine rada na ponos našega grada.
– Otkad je otvorio vrata, ovaj muzej ih nije zatvorio. Muzejsku kulturu približio je širokoj javnosti. Kroz četiri godine Muzej antičkog stakla postao je jedan od zadarskih identiteta, kazao je gradonačelnik Vrančić istaknuvši pritom kako nu našem gradu kultura živi punih 12 mjeseci.
U ime osnivača MAS-a, Ministarstva kulture RH, čestitkama se približila i Eva Brunović kazavši kako je Muzej antičkog stakla u Zadru jedinstvena arheološka ustanova.