Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Očistili podmorje u Banju, Telašćici i Bibinjama

06.05.2017. 22:00
Očistili podmorje u Banju, Telašćici i Bibinjama


Ronilački klub Sv. Roko posljednjih tjedana bio je izuzetno aktivan. Čak tri ekološke akcije čišćenja podmorja održane su zahvaljujući njihovim roniocima koji su čistili na Pašmanu, u parku prirode Telašćica te u Bibinjama.
– Travanj i svibanj su tradicionalno mjeseci tijekom kojih se održava najviše ekoloških akcija čišćenja podmorja. Akcije prethode samoj turističkoj sezoni, pa se tako počisti smeće koje se nakupilo tokom zime. Njega u more i na plaže bacaju izravno neodgovorni ljudi, ili je pak donešeno morskim strujama i vjetrom i nakon zimske stanke, pojašnjava predsjednik kluba Đani Iglić, dodajući kako većini ronilaca dobro dođe sudjelovanje na ekološkim akcijama, kako bi se postupno vratili u ronilačku formu.
RK Sv. Roko tradicionalno organizira mnoštvo ekoloških akcija, pa je tako prije dva tjedna u Banju na Pašmanu održana eko akcija čišćenja podmorja mjesne luke u suradnji sa ŠRD Škarpina iz Banja, uz pokroviteljstvo Zajednice tehničke kulture zadarske županije. U isto vrijeme se održavalo i klupsko prvenstvo ŠRD Škarpina u udičarenju štapom sa broda za seniore i juniore.
Samo odvijanje akcije izravno je prenosio Radio Zadar, jer je to prva u nizu tri akcije koje zajednički pod sloganom ‘Daj ruku’ organiziraju zajedno.
U Parku prirode Telašćica posljednjeg vikenda u travnju 20 sudionika iz RK Sv. Roko, RK Geronimo Zagreb te ronilaca s Dugog otoka održalo je ekološku akciju čišćenja podmorja uvale Mir i Tripuljak. Uz pratnju ljudi i brodova PP Telašćica sakupljeno je mnoštvo otpada kojeg su odložili nesavjesni posjetitelji parka. Akcija je već tradicionalna i održava se u suorganizaciji PP Telašćica i RK sv. Roko Bibinje, a nakon akcije održan je zajednički ručak u Salima u konobi Kod Sipe.
Tog istog vikenda u Bibinjama je druga grupa ronilaca RK sv. Roko održala eko akciju čišćenja podmorja uvale Jaz i plaže Punta Rožica, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa iz Zadra, uz pokroviteljstvo Općine Bibinje i pomoć Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Spomenuti već dugi niz godina svesrdno pomažu sve aktivnosti RK sv. Roko i bez te financijske pomoći ne bi bilo moguće održati visoku razinu aktivnosti ronioca RK Sv. Roko iz Bibinja, istaknuo je Iglić.