Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

NOVI TURISTIČKI KAPACITET Počela obnova hotela Iž

07.05.2020. 12:50


Trenutačno je u tijeku čišćenje unutrašnjosti hotela, ima jako puno svakakvoga otpada. Radovi na obnovi i adaptaciji trebali bi, ako sve bude teklo po planu, započeti za nekih 15-ak do 20 dana. Riječ je dakle, o adaptaciji postojećeg objekta koji će ostati hotel s tri zvjezdice. Kapacitet je 126 soba i jedan apartman, objasnio je mladi zadarski poduzetnik Anthony Ninčević.


Vrijednost procijenjena na 11,5 milijuna kuna
Podsjećamo, sredinom veljače prošle godine Ministarstvo državne imovine i tvrtka Hostel 4 You, potpisali su u Zagrebu Ugovor o kupoprodaji bivšeg zadarskog samačkog hotela Iž, čija je vrijednost procijenjena na 11,5 milijuna kuna. Ugovor su potpisali tadašnji ministar državne imovine Goran Marić te vlasnik i direktor društva Hostel 4 You, Anthony Ninčević.
Natječaj za prodaju hotela Iž, površine 4.399 četvornih metara, objavljen je još početkom kolovoza prije dvije godine, a najpovoljniju je ponudu dao upravo Anthony Ninčević.
Više od godine, ništa se oko hotela Iž nije događalo jer je obitelj Ninčević zajedno s kupnjom bivšeg hotela, »kupila« i jedinog preostalog stanara – obitelj Radomira Ukalovića, protiv kojeg je država bila pokrenula i sudski spor zbog iseljenja, a ta je sudska »trakavica« trajala gotovo deset godina. Naposljetku je sudac Općinskog suda u Zadru Marko Baraka, prije tri godine donio presudu u korist Ukalovića koji su zbog ratnih razaranja tijekom Domovinskog rata, iz Suhovara, kao mnogi drugi prognanici, našli smještaj u hotelu Iž. To je trebalo biti privremeno rješenje, no Ukalovići su tamo živjeli do prije dva mjeseca unatoč činjenici da godinama nisu imali struje, a niti vode.
No, u međuvremenu ta se priča riješila, pa je obitelj Ninčević konačno mogla početi realizirati svoje planove.


Adaptacija od 3,5 do 4 milijuna eura
– Što se tiče obitelji Ukalović, oni su izašli iz hotela prije otprilike dva mjeseca.To se riješilo na način da im je Grad dao jedan stambeni prostor u Arbanasima koji je bio devastiran i nije bio primjeren za život. Ali, mi smo ga obnovili o našem trošku, a riječ je o 350 tisuća kuna i obitelj je preselila, rekao je Ninčević.
Hotel Iž će, dakle, ostati hotel, ali će biti uređen i opremeljen u kategoriji tri zvjezdice. Unutar postojećih gabarita, prilagodit će se prostor za smještajne jedinice i druge sadržaje, a cjelokupna investicija adaptacije, preuređenja i stavljanja hotela u ponovnu funkciju, procijenjena je na iznos između 3,5 i 4 milijuna eura.
U svakom slučaju, jednom kad bude uređen i opremljen novi hotel u vlasništvu tvrtke Hostel 4 You, bit će vrlo značajan turistički kapacitet na jednoj od najboljih i najatraktivnijih lokacija u gradu. No, s obzirom na to da je napokon, tek sad sve krenulo, teško je špekulirati o bilo kakvim rokovima za završetak radova osobito sada, kad je cijeli svijet pogođen pandemijom koronavirusa, pa je znatno usporena i otežana i nabava građevinskog materijala, ali Anthony Ninčević vjeruje da će hotel biti spreman za sljedeću sezonu.