Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Colić će spojiti Sv. Petar s otokom Pašmanom?!

Autor: Siniša Klarica

06.06.2010. 22:00
Colić će spojiti Sv. Petar s otokom Pašmanom?!


Od svih tih optužaba Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva potvrdilo je da je građevinska inspekcija 7. srpnja 2009. donijela rješenje o uklanjanju bespravno sagrađenih objekata u autokampu Filko u Svetom Filipu i Jakovu
Nezadovoljni mještani Sv. Petra, poslali su nedavno na adresu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Državnog inspektorata i medija pismo kojim upozoravaju na bespravnu gradnju investitora Aleksandra Colića. Igrom slučaja ili ne, pismo je odaslano neposredno prije izbora za vijeća mjesnih odbora u Općini Sv. Filip i Jakov, gdje je Aleksandar Colić, na listi HNS-a, izabran u MO Sv. Petar na moru. Colića se u pismu optužuje da je podignuo dva metra visok zid uz Jadransku magistralu, ali bez ikakvih dozvola. Naime, u pismu se navodi da je sa zidom ušao u cestovno zemljište, ali da na to nisu reagirale ni komunalne ni državne službe. Optužuje ga se da je razmjeri njegove bespravne gradnje i otimanja obalnog pojasa, prijete da bi uskoro mogle „spojiti” Sv. Petar s obližnjim otokom Pašmanom, bez kakvih sankcija od pravne države. Aleksandra Colića se optužuje da je za najmanje za 2.000 četvornih metara povećao svoju parcelu nasipanjem, a kasnije i otimanjem javnog pomorskog dobra budući da je isti teren i ogradio. Colića se teško optužuje da je čak udario i sutkinju koja je izašla na teren, ali da je incident kasnije pripisao svom ocu.
Nadalje, u kolopletu „sumnjivih” Colićevih aktivnosti, ukazuje se u pismu, nalazi se ilegalno izgrađen restoran koji posluje bez plaćanja doprinosa državi. Zimi, nastavlja se u pismu, Colić pribjegava taktici „maskiranja” te zagrađivanja restorana kamp kućicama kako bi bio što manje uočljiv s magistrale. „Ovih dana utvrđeno je da mjesto na kojemu je izgradio objekat nije njegova parcela već je vlasnik Joso Galešić, koji je pokušao mjeriti svoju parcelu, gdje je fizički hobotnica, kako se u pismu naziva Aleksandar Colić, nasrnula na pravog vlasnika te otjerala njegove mjerače uz prijetnju, stoji u pismu.
Od svih tih optužaba Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva potvrdilo je da je građevinska inspekcija 7. srpnja 2009. donijela rješenje o uklanjanju bespravno sagrađenih objekata u autokampu Filko u Svetom Filipu i Jakovu. Rješenje o uklanjanju doneseno je na investitora Aleksandra Colića i ostale. Investitori su izjavili žalbu na rješenje Inspekcije, a u tijeku je rješavanje žalbe u drugostupanjskom postupku. Po okončanju drugostupanjskog postupka, inspekcija će nastaviti s daljnjim postupanjem.
Colić kaže da je već 30 godina vlasnik Autokampa Filko. Od autokampa i poljoprivrede prehranjuje se devet članova njegove obitelji. Sporna gradnja odnosi se na zid koji je Colić podignuo zbog zvučne izolacije budući da se kamp nalazi neposredno uz magistralu. Iako je cijela stvar predmet drugostupanjskog postupka, Aleksandar Colić kaže da je ta gradnja predviđena novim Prostornim planom Općine Sv. Filip i Jakov te da će dodatno biti utvrđena izradom urbanističkog plana nižeg reda.
– Za sve te aktivnosti dobio sam suglasnost mjesnog odbora i općine. Svim vlasnicima kampova u Sv. Petru, a ima nas 20, Ministarstvo prometa je dozvolilo uređenje plaža. Upisnik ugostiteljskog objekta nakon provedenog postupka odredbe članka 35.st. 3.i 4., Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, Narodne novine br. 46/97 pročišćeni tekst 68/98, 45/99 i 117/01 donio je rješenje za kamp Filko koji se vodi pod upisnim brojem 1529 od 30. prosinca 2002. godine. Sve ovo ide u prilog poboljšanju Hrvatskog turizma. Ironično je da optužbe dolaze od ljudi koji posjeduju četiri poslovna prostora u Biogradu, stan u Biogradu, odmaralište Ina u Biogradu, kuća odmaralište na Hvaru, poslovni prostori na Krku, zemljište u sklopu privatiziranog hotela Ina u Biogradu, dva poslovna prostora u Zagrebu, odmaralište Kio Orahovica u Biogradu. Sve navedene nekretnine su „otimačine” hrvatskog nacionalnog dobra, ali to je na nadležnim tijelima da istraže. Pitanje je tko im namješta poslove bez natječaja na plinovodu i pod kakvim uvjetima. Ako sam ja hobotnica, onda su oni ljigavi muzgavci, ali ja se takvih ljigavaca ne bojim, rekao je na kraju Aleksandar Colić dodajući da su mu Galešići i njihovi prijatelji prijetili fizičkom likvidacijom pa je sve to 15. travnja 2009. prijavio policiji.
 


Prisiljen sam spustiti se na tu intelektualnu razinu kako bih obranio svoju čast


– Za početak ovakav potez smatram primitivnim i očajnim, ali sam prisiljen spustiti se na tu intelektualnu razinu kako bih obranio svoju čast. Po stilu i rukopisu ovog pisma, jasno je da su ga plasirali Joso i njegov brat Ivan Galešić. Potpuno je netočno da su pismo odaslali mještani Sv. Petra, jer se ne navodi niti jedno ime i prezime mještana, a sve je upereno prema mojoj diskreditaciji. Njihovi navodi nemaju veze sa stvarnošću, a posebice ona da sam udario sutkinju, jer bi takvo što bilo evidentirano te bih snosio sankcije, kazao je na početku razgovora Aleksandar Colić ukazujući da je sve počelo nakon što se cijelo mjesto diglo protiv namjere Jose Galešića da ostvari koncesiju na brdo ponviše naselja.
Protiv toga, priznaje Colić, ustao je i on, kao i cijelo selo jer su navodno prozreli namjeru Galešića da isto zemljište prenamijeni u građevinsko. Po općinskom prostornom planu to je zona sportske rekreacije, ali na atraktivnom mjestu. Da je Joso Galešić htio posaditi masline, kaže Colić, mogao je to učiniti u Raštanima, odakle je rodom, tako da je njegov plan bio sasvim jasan mještanima Sv. Petra, koji su protiv takve radnje većinski potpisali peticiju.