Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Financijska kriza nije zaustavila svehrvatsku olimpijadu

Autor: Šime Ćurko

06.06.2010. 22:00
Financijska kriza nije  zaustavila svehrvatsku olimpijadu


Iz Čilea je odustalo skoro stotinu potencijalnih sudionika. Moguća su još neka otkazivanja, ali ono što je najvažnije je da Igre nisu ugrožene – kaže Jure Strika, ravnatelj Igara
Druge po redu Hrvatske svjetske igre održat će se od 18. do 23. srpnja u Zadarskoj županiji. Riječ je o amaterskom sportskom natjecanju Hrvata i njihovih potomaka iz cijeloga svijeta koje organizira Hrvatski svjetski kongres. Prve Igre održane su u srpnju 2006. godina i okupile su više od 700 sudionika iz 25 država.
– Za predstojeće Hrvatske svjetske igre prijavilo se pet novih država koje nisu imale svoje predstavnike 2006. godine. To su: Brazil, Crna Gora, Čile, Nizozemska i Novi Zeland. S druge strane čini se da ovaj put neće biti predstavnika iz Perua i Španjolske te je ukupan broj država sudionica za ovogodišnje Igre najvjerojatnije 28. U odnosu na 2006. godinu to su tri zemlje više. Za konačan broj prijavljenih natjecatelja još treba pričekati zbog objektivnih razloga, ali se broj od 850 sudionika čini realan – naglašava Jure Strika, ravnatelj Igara, koji je potom pojasnio niz detalja oko organizacije Igara. Tako će se nogometni turnir iz Poličnika, gdje je održan 2006. godine, preseliti u Posedarje.
– Sva nogometna natjecanja HSI-a održat će se na stadionu “Goran Demo” u Posedarju. Općina Posedarje i lokalni nogometni klub, Hrvatski vitez, u suradnji s Organizacijskim odborom HSI-a prihvatili su suorganizaciju ovog dijela Igara. Treba istaknuti da je travnjak u odličnom stanju i prema mišljenju mnogih možda i najbolji u Hrvatskoj. Nema sumnje da će atmosfera biti odlična. Za finalne utakmice postoji mogućnost da će se igrati na stadionu Stanovi.
Ragbi i vaterpolo
Što je s ostalim disciplinama?
– Za vaterpolo, plivanje i ragbi još uvijek nije poznato gdje će se natjecanja održati. Za ostale discipline borilišta su dogovorena. Dakle, nogomet (Posedarje, finala možda na Stanovima), košarka (ŠC Višnjik), rukomet (Mocire), mali nogomet (Mocire), odbojka (Bibinje), odbojka na pijesku (Bibinje – Punta), boćanje (Brodarica), tenis (Puntamika), stolni tenis (Bagat). Imamo namjeru vrijeme otvaranja Igra staviti ranije da bi svi sudionici mogli otići pogledati finale Europskog prvenstva u košarci za igrače do 20 godina, koje će se igrati u Dvorani Krešimira Ćosića. Nadamo se da će u tom finalu biti i Hrvatska, što bi značilo da bi se stvorila prava atmosfera na Višnjiku. Čekamo odgovor HKS-a hoće li nam staviti ulaznice na raspolaganje.
Ragbi i vaterpolo nove su discipline u kojima će se održati natjecanje.
– Mnoge će možda iznenaditi da je od 2016. godine ragbi službeno uvršten u program Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. Na HSI-u to će se dogoditi već ove godine u Zadru. Organizacijski odbor HSI-a smatra da ova disciplina ima veliki potencijal i da zavrjeđuje posebnu pažnju. Ove godine očekujemo četiri ekipe koje će probiti led u održavanju ove discipline. Team HSI još uvijek se popunjava pa pozivamo zainteresirane pojedince iz cijeloga svijeta da nam se jave. Kao i u ragbiju i u vaterpolu će se natjecati samo po četiri momčadi. Želja je da se ove discipline dugoročno učvrste u programu Igara.
Za razliku od 2006. godine, kada je smještaj organiziran u Turističkom naselju Zaton, ovaj put sudionici Igara bit će smješteni u Zadru.
– Dogovoren je smještaj u Omladinski hostelu te Studentskom domu. Na taj smo način postigli veću koncentraciju natjecanja u Zadru, što je važno zbog smanjenja troškova, ali i zbog homogenosti Igara. Program će biti tako postavljen da svi sudionici mogu pratiti sva finala momčadskih disciplina.
Financijska kriza ostavila je traga i na Igrama.
– Bilo je za očekivati da će zbog teških ekonomskih uvjeta doći do određenih otkazivanja prijavljenih sudionika Igara. Nažalost, ova predviđanja su se i ostvarila tako da je iz Čilea odustalo skoro stotinu potencijalnih sudionika. U mnogim državama delegacije su se prepolovile. Moguća su još neka otkazivanja, ali ono što je najvažnije je da Igre nisu ugrožene.
Iznad sportskih okvira
Kao i 2006. godina nastup na Igrama financirat će sudionici i Hrvatski svjetski kongres.
– Sudionici i HSK sami snose cijeli teret financiranja Igara, sponzora i financijskih pokrovitelja za sada nema. To bitno utječe na dolazak sudionika iz ekonomski slabije razvijenih država gdje su se delegacije prepolovile. Ovogodišnje Igre imale su potencijal za dvije tisuće sudionika da nije ekonomske krize i da ima više sluha sponzora i pokrovitelja.
Igre nisu samo sportski događaj koji bi makar na tjedan dana trebao zbližiti domovinsku i iseljenu Hrvatsku.
– Dogovoreno je i nekoliko kulturno-umjetničkih događaja koji će biti sastavni dio Igara. Tako, primjerice, pjesnička udruga hrvatske iseljeničke lirike iz New Yorka održava svoje večeri u sklopu Igara u suradnji sa Sveučilištem u Zadru. Bit će sličnih okupljanja koja su uglavnom rezervirana za večernje termine budući da će se tijekom dana održavati sportska natjecanja. Uopće, značenje i odjek koje Igre imaju daleko nadmašuju lokalne i nacionalne okvire i zato smo ustrajali da se i ove godine okupimo, bez obzira na niz poteškoća s kojima se susrećemo. Vjerujemo da je ovo projekt budućnosti koji ima veliko značenje za sve Hrvate, bez obzira gdje oni danas žive.
 


Prva prijava iz Kanade


Strika je istaknuo i jednu zanimljivost s početka projekta svehrvatske olimpijade.
– Uvijek se dobro sjetiti prvih koraka ovog projekta, stoga koristimo priliku da objavimo ime prve osobe koja se prijavila za sudjelovanje na HSI-u 2006. godine. Tijekom 2005. godine prvi se prijavio Maurice Marnika iz Kanade (Mississauga) koji je želio nastupiti u maratonu koji se na kraju zbog manjka interesa nije održao. Maurice je naknadno odlučio nastupiti u nogometu veterana za Team HSI i tako će ostati zabilježen kao prva osoba koja se prijavila na HSI.




 


Ukupno 22 ambasadora


Igre imaju i svoje ambasadore.
– Najavom da je Ivan Rakitić postao ambasador HSI-a, lista ambasadora povećala se na broj 22. Očekujemo da će se u ovo ugledno društvo pridružiti još nekoliko članova Hrvatske nogometne reprezentacije. Lista ambasadora dosta je šarolika. Teško bi bilo prebrojiti sva odličja koja su naši ambasadori osvojili na olimpijadama, svjetskim i europskim prvenstvima. Osim sportaša ambasadore HSI-a čine uglednici iz područja kulture, znanosti, politike, zabave i duhovnosti. Vrlo je važna i podrška kanadske ministrice Lynne Yelich koja sigurno dolazi na HSI. Već je bila na Igrama 2006. godine, onda kao zastupnica u parlamentu. Podrijetlom je iz ličkog Lovinca.