Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pali smo, ali reprezentacija će ponovno biti prava

Autor: Šime Ćurko

06.06.2010. 22:00
Pali smo, ali reprezentacija  će ponovno biti prava

Foto: Sebastian GOVORČIN



Žalimo za Svjetskim prvenstvom, a to što sada nismo u Južnoafričkoj republici najviše smo sami krivi – kaže Modrić
Malo prije nego što je zvonio kraj petog školskog sata u petak poslijepodne u matičnu školu vratio se Luka Modrić. Danas član engleskog Tottenhama nekad je bio učenik OŠ Šime Budinića. A školski dani se ne zaboravljaju tako lako, pa je Luka iskoristio kratak boravak u Zadru i posjetio svoju školu. Tamo ga je primio Ivan Čular, ravnatelj, koji se s profesorima i djecom potrudio da u školskom predvorju sve bude u znaku dočeka najpoznatijem učeniku škole na Voštarnici.
– Planirao sam već duže vremena navratiti u školu, ali uvijek bi me nešto spriječilo. Ovih dana ponovno se ukazala prilika i želio sam se susresti s djecom koja danas idu u ovu školu te vidjeti nekadašnje profesore – rekao je Modrić koji nije došao praznih ruku. Donio je hrvatski reprezentativac sportsku opremu i lopte koje će dobro doći u radu školskih ekipa. Posla je Modrić imao napretek, trebalo je odraditi brojna fotografiranja te podijeliti mnoštvo autograma.
– Djeca su uvijek najiskrenija i kad te djeca vole znači da si nešto postigao u životu.
Modrić ne krije da uživa u svakom trenutku provedenom u Zadru.
– Najbolje se opustim u Zadru gdje brzo zaboravim na sve probleme kojih uvijek ima. Zato koristim svaku priliku za dolazak u Zadar jer se ovdje najbolje osjećam.
Liga prvaka
No, Modrićevo radno mjesto je u Londonu, u Tottenhamu iza kojeg je sjajna sezona. “Pijetlovi” su izborili četvrto mjesto u Premijer ligi, što im otvara mogućnost nastupa u Ligi prvaka.
– Za ulazak u Ligu prvaka moramo preskočiti jedno pretkolo i imamo velike izgleda da u tome uspijemo. Bila bi velika šteta nakon ovako dobre sezone ne izboriti Ligu prvaka. Ulazak u Ligu prvaka podignuo bi klub na još veću razinu. Vrlo je važno i što bolje krenuti u Premijer ligi, onako kako smo to napravili prošlo ljeto.
Londončani su bili pravo osvježenje u ligi u kojoj posljednjih godina dominiraju Manchester United i Chelsea, a najbliža pratnja bio im je Arsenal.
– Imamo dobre temelje ove sezone nastaviti s onim gdje smo lani stali.
Za razliku od nekih ranijih godina u Engleskoj je sve više Hrvata. Samo u Tottenhamu su trojica, uz Modrića bijeli dres nose Vedran Ćorluka i Niko Kranjčar.
– Englezi sve više vjeruju hrvatskim igračima, a tome su najviše pridonijele naše dvije pobjede nad njihovom reprezentacijom u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. godine. Naravno, važne su i dobre igre u klubovima, ali nastupi u reprezentaciji su ipak najvažniji.
Iskupljenje u kvalifikacijama
Poput ostalih suigrača iz reprezentacije Modrić će Svjetsko prvenstvo gledati na TV-u.
– Žalimo za Svjetskim prvenstvom, a to što sada nismo u Južnoafričkoj republici najviše smo sami krivi. Imali smo i nekoliko pehova s ozljedama i kad se sve to poklopilo dogodilo se da smo završili kao treći u kvalifikacijskoj skupini. U nogometu, ali i u životu općenito, postoje usponi i padovi. Mi smo trenutačno u padu, ali vjerujem da ćemo se ponovno dignuti i vratiti se tamo gdje pripadamo. Za takvo što imamo kvalitetu.
Prva prilika za povratak Hrvatske su kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini.
– Ne treba bježati od toga da smo favoriti u našoj kvalifikacijskoj skupini i bila bi prava tragedija kada bismo nakon Svjetskog ostali i bez Europskog prvenstva. Uopće ne razmišljam da je moguć bilo kakav rasplet osim našeg odlaska u Poljsku i Ukrajinu. Naravno, znamo da nas na terenu čeka težak posao, ali jasno nam je da Euro moramo izboriti.
 


Bez komentara na ugovor


Modrić je ovih dana potpisao novi ugovor s Tottenhamom u kojem se obvezao na šestogodišnju vjernost Spursima. Dakako, Londončani su za taj potpis morali ponuditi i određene uvjete. Tako je prema informacijama koje su se pojavile u medijima šestogodišnji ugovor vrijedan 30 milijuna eura.
– Ugovor, osim što mogu potvrditi da je potpisan na šest godina, ne bih želio komentirati. U Hrvatskoj, ali i u mnogim drugim državama, financijska je situacija jako teška i zato mi nije bilo drago čitati po novinama o tome koliki je moj ugovor.




 


Razgovor za Čehuljicu


Modrić je odgovarao i na pitanja djece koja sudjeluju u izdavanju časopisa Čehuljica, na koji su u OŠ Šime Budinića posebno ponosni. Tako se Modrić u razgovoru s djecom prisjetio svog prvog trenera, pok. Domagoja Bašića, govorio je o odlasku iz obitelji s 15 i pol godina u Zagreb rekavši da je “odlazak iz obitelji prirodna stvar za svakog vrhunskog sportaša”. Kao najdraže jelo izdvojio je pizzu, piće coca colu, osim nogometa Luka je otkrio da voli košarku i tenis, a najdraži pjevač mu je Oliver i skupina Colonia. Modrić posebno pamti dva gola, Hajduku na Poljudu i Chelseaju…
Jedna je učenica pitala Luku kako se nosi s onima koji su sumnjali u njegove kvalitete.
– Možda neki i danas sumnjaju – kroz smijeh je rekao Modrić i nastavio:
– Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ne možete se svakome svidjeti. Sve sumnje prema meni bile su mi samo motiv više da pokažem tim ljudima da su u krivu.
Hrvatski je reprezentativac rekao da mu je u prilagodbi na život u Londonu velika podrška bio Vedran Ćorluka “moj najbolji prijatelj” te dodao da se u glavnom gradu Ujedinjenog kraljevstva osim s Ćorlukom najviše druži s Kranjčarom i Eduardom.
Luka je okupljenom školarcima i našim mladim kolegama na kraju poručio:
– Tko god želi uspjeti u nogometu, ali inače u životu, treba biti uporan i slijediti svoje snove. Nekome se snovi prije, a nekome kasnije ostvare, ali nikad u njih ne treba prestati vjerovati – podvukao je mladi Zadranin koji je u nedjelju dobio prinovu u obitelji.
– Nadam se da ću biti dobar otac.