Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Srb: Ako referendum u Sloveniji ne prođe, moguće nove blokade za ulazak u EU

Autor: Hina (H)

06.06.2010. 22:00
Srb: Ako referendum u Sloveniji ne prođe, moguće nove blokade za ulazak u EU

Foto: Vedran SITNICA



Moramo biti svjesni da Slovenci imaju očito i otvorenih teritorijalnih pretenzija, otvoreno o tome i govore i nemaju namjeru na adekvatan način vratiti hrvatskim državljanima novce koje su preuzeli kroz Ljubljansku banku” – Daniel Srb
Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) i saborski zastupnik Daniel Srb jučer je na konferenciji za novinare rekao da se hrvatska politika treba osvijestiti kada je u pitanju odnos sa Slovenijom te da su moguće nove blokade za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ako Slovenci danas na referendumu odbace arbitražni sporazum s Hrvatskom.
Istaknuo je kako smatra da Hrvatska treba ojačati svoje pozicije povezivanjem s drugim velikim zemljama, izvan EU, prije svega sa SAD-om.
– Moramo biti svjesni da Slovenci imaju očito i otvorenih teritorijalnih pretenzija, otvoreno o tome i govore i nemaju namjeru na adekvatan način vratiti hrvatskim državljanima novce koje su preuzeli kroz Ljubljansku banku”, izjavio je Srb te je podsjetio kako je prije nekoliko dana biši slovenski premijer i sadašnji oporbeni čelnik Janez Janša izjavio da je 1991. kao ministar obrane predlagao vojno zauzimanje hrvatskog mjesta Savudrije.
– Ta Janšina izjava da je Slovenija trebala zauzeti Savudriju još 1991. s opravdanjem da zapravo pritom zauzima određenu radarsku postaju koju je tada kontrolirala JNA “govori o jednom sustavnom odnosu prema Hrvatskoj i kontinuiranom pokušaju ostvarivanja svojih nacionalnih interesa pa i teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj”, kazao je Srb. Podsjetio je i da je sada hrvatska Sveta Gera “pod okupacijom slovenske vojske” i da još uvijek nije vraćen dug hrvatskim štedišama Ljubljanske banke.
U svim tim prijeporima, zaključio je, radi se nečem što je hrvatsko a ne obrnuto – “mi se uvijek pogađamo s nečim što je naše”.
Na pitanje novinara kako prognozira ishod jučerašnjeg referenduma u Sloveniji o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, Srb je odgovorio kako najave govore da će referendum proći s tijesnim rezultatom. Upozorio je da Hrvatsku čeka “nova blokada” ako Slovenci referendum odbace taj sporazum, jer se Slovenija može naći u situaciji da postavlja nove uvjete, a koje će Hrvatska morati ponovno izvršavati.
Srb je ocijenio da je nedavna izjava belgijskog premijera Yvesa Letermea “da Hrvatska prije ulaska u EU mora urediti granicu sa BiH, Crnom Gorom i Srbijom praktično poziv tim zemljama da postave Hrvatskoj nemoguće uvjete, jer je očito želja da se kroz to otvori nova blokada Hrvatskoj u procesu ulaska u EU”.
Zaključio je kako je to “još jednom pitanje krive vanjske politike, koja je potpuno orijentirana na što brži ulazak Hrvatske u EU, a da on pritom nije realan zbog određenih političkih uvjeta koji nisu riješeni”.
Smatra da bi ulazak Hrvatske u EU bio moguć kroz povezivanje s drugim velikim zemljama, prije svega s SAD-om, jer bi tako Hrvatska mogla postati puno značajniji politički čimbenik i mogla bi “razbijati ove blokade koje se Hrvatskoj postavljaju u kontinuitetu”.