Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Javna površina postala garaža za terenca?

06.06.2011. 22:00
Javna površina postala garaža za terenca?


Čerinu nitko ne dira, a on nas non-stop bocka. Uz sve to mu dajemo plaću kao članu vijeća HRT-a, iako ga je država okvalificirala kao bespravnog graditelja, kaže Tea Marelić


Pročelnik Hrvatskog centra za razminiranje u Zadru Josip Čerina ponovno je uzbudio svoje susjede, ali i gradske vlasti. Nakon što mu je građevinska inspekcija prije tri godine obustavila gradnju garaže, Čerina se pokušava sudski upisati na kat. česticu 3691/71. u Poljanskoj ulici u Zadru. Do sad dva puta nije uspio u svojoj namjeri jer se radi o javnoj površini Grada Zadra. Tea Marelić, inače predstavnica okolnih stanara koji su se pobunili kad je Čerina srušio zidić na kojem su se stanari okupljali, kaže da u slučaju “prolaska” uknjižbe postoji realna mogućnost da Čerina ponovno izgradi bespravnu gradnju.
– Na čestici 3691/71 je došlo do diobe koja je nastala iz čestice 3691/5 koja se sada nalazi nekih 100 m dalje. Kako i na osnovi čega, pitamo se svi? Čak je predsjednik Općinskog suda Marijan Bitanga rekao da sve što se nalazi oko njegove zgrade pripada Gradu. Pregledom zemljišno knjižnih uložaka iz glavne knjige, drugi odjeljak 2.1. vidjeli smo da piše doslovce: “Zaprimljeno 7. 3. 2006. broj Z-2373/06 Na temelju člana 141 st. 4 zakona o gradnji (N/N.157/03) zabilježuje se da je građevina sagrađena na čestici br. 3691/71 upisana bez građevinske dozvole i uporabne dozvole!” To se odnosi na garažu koja još stoji na istom mjestu. Tko je tu zažmirio i ostavio da gospodin Čerina ima garažu za svog terenca, nama nije jasno, kaže Tea Marelić, dodajući da je u B vlastovnici 3.1. upisano: Zaprimljeno 3. 11. 2009. br. Z-11070/09. Zabilježuje se odbijeni zahtjev predlagatelja Čerine Josipa za uknjižbu prava na česticu B 3691/71 k.o. Zadar.
Čerina: Mi u Poljanskoj ćemo prvi riješiti imovinsko-pravne odnose
U Stambenom gospodarstvu Tanker u Zadru kažu da Čerina posjeduje dokument kojim mu Grad Zadar ustupa spornu parcelu kao pripadajuću njegovoj zgradi. Josip Čerina, upućuje na činjenicu da je 15. travnja na teren izašao zemljišno knjižni sudac i obavio očevid te se očekuje sudski pravorijek.
– Mi stanari vodimo taj postupak od 2004. po zakonu iz 1998. Tad nam je trebala suglasnost Grada Zadra za parcelizaciju. Suglasnost smo od Grada i dobili. Ured Državne uprave u Zadru predao je predmet na Katastar, a mi smo dobili svoju česticu, spomenutu 3691/71. Međutim, još nismo dobili vlastovnicu jer tad nije bio donesen pravilnik po kojem se to moglo provesti. Pravilnik je donese tek u svibnju prošle godine, pa smo po njegovim odredbama dopunili predmet. Iako odredbe pravilnika kažu da je sud dužan donijeti rješenje u roku 60 dana, sve to traje evo već skoro godinu dana. Istina, 15. travnja imali smo raspravu na samom objektu u Poljanskoj. Na raspravi su bili predstavnici Grada, stanari i sudac Marin Došen. Također moram podsjetiti da je 2008. uložena žalba Županijskom sudu u Zadru na odluku Općinskog suda u Zadru kojom nam se priječi uknjižba. Žalba je uvažena i cijeli predmet je vraćen prvostupanjskom sudu. Ponovit ću, 2010. je donesen pravilnik po kojem zgrade ovakvog tipa moraju riješiti svoje imovinskopravne odnose u roku tri godine, ali je već prošla godina dana i nijedna zgrada to nije rješila. Mislim da ćemo mi u Poljanskoj biti prvi koji ćemo riješiti svoje imovinskopravne odnose, rekao je Josip Čerina.
Svačija i ničija zemlja
Tea Marelić ukazuje da danas svatko može ući u Arkod preglednik i vidjeti kolika je slobodna zona oko Čerinine zgrade. Marelićeva ukazuje da se na pregledniku vidi da je javna površina poprilično udaljena od njegove zgrade, a kod zgrade u kojoj živi Marelićeva i ostali, koja ima prizemlje i četiri kata ta javna površina dolazi do samih vrata ulaza u zgradu.
– U Akordu se može vidjeti kvadratura te čestice koja sa zgradom i okućnicom iznosi 412 kvadrata, a nekoliko metara dalje se nalazi ista zgrada sa 292 kvadrata. Nadalje, na javnoj površini gdje se naša djeca igraju, gdje se nalazi taj mali dio prekriven travnjakom kao stvoren za njihovo ‘valjanje’, Čerina je posadio oleandre i maslinova stabla. Sada se djeca igraju između tih stabala. Tko mu je dopustio da sadi na zemlji koja pripada svima nama, a koju je on sam prije izvjesnog vremena nazvao ‘svačija i ničija zemlja’. Prije nekoliko godina smo imali problem s radnicima “Nasada” koji nisu htjeli kositi travu na tom dijelu, uz obrazloženje da je to nečija zemlja. Potrošili smo i vremena i telefona dok ih nismo uvjerili da je to javna površina koju su dužni pokositi. Ta je zemlja naša i naše djece. Ako sada sud dopusti da se Čerina uknjiži na taj dio parcele, možda bi bilo dobro da mi kao susjedi pokušamo na slobodnom dijelu (ako ga uopće ostane) zatražiti odredbu u kojoj bi, s obzirom na tešku ekonomsku krizu, mogli zasaditi pomidore, krastavce i salatu kako bismo lakše prebrodili krizu. Čerinu nitko ne dira, a on nas non-stop bocka. Uz sve to mu dajemo plaću kao članu vijeća HRT-a, iako ga je država okvalificirala kao bespravnog graditelja, završila je Tea Marelić.
Dodatnom provjerom u Gradu Zadru smo doznali da Čerini niti nakon 15. travnja nije dana nikakva suglasnost da može pretvoriti javnu površinu u privatnu imovinu, pa će tim više biti zanimljiv epilog cijelog ovog slučaja.


 OD GARAŽE NAPRAVIO TERASU




Josip Čerina nije htio posebno komentirati svoju bespravnu gradnju u Poljanskoj dodavši da je on taj slučaj u potpunosti rješio s građevinskom inspekcijom. Građevinska inspekcija zabranila je gradnju garaže koju je Čerina htio podvesti pod dogradnju balkona. Danas, Čerina je vratio razbijeni sporni zidić u u prvobitno stanje, ali garažu nije uklonio nego ju je jednostavno zazidao napravivši od nje terasu. Još otprije je tvrdio da mu za to ne treba građevinska dozvola. Ako se prihvati najavljeni zakon o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata, na temelju zatečenog stanja Čerina će uz dodatnu nadoplatu, moći legalizirati sve „adaptacije” na zgradi u Poljanskoj ulici u Zadru.