Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Odraz cjelokupnog stanja u hrvatskom lutkarstvu

06.06.2011. 22:00
Odraz cjelokupnog stanja u hrvatskom lutkarstvu


Ovogodišnja umjetnička smotra hrvatskih lutkara ispod je očekivanog nivoa, a što je evidentni odraz cjelokupnog stanja u hrvatskom lutkarstvu. Prosudbeno povjerenstvo pomalo je zatečeno nedostatkom animacije lutkarskog promišljanja u većini ponuđenih predstava i konstatira da u programu festivala nije bilo originalnog lutkarskog teksta – Milenom Dundov, predsjednica Prosudbenog povjerenstva
Nakon 20 godina, puno najave i pompe završio je 23. SLUK u Zadru. U tri dana odigrano je jedanaest predstava, promovirane su tri knjige i otvorene tri izložbe. Održana je i jedna skupština, a zadarske klape su gostima lutkarima iz čitave Hrvatske predstavile našu dalmatinsku baštinu. Unatoč velikim najavama i nadanjima cjelokupne javnosti nova zgrada Kazališta lutaka još uvijek drži svoja vrata čvrsto zatvorenima. Ipak, kad već nisu smjeli predstave igrati u svojoj novoj dvorani, po cijenu kaznene prijave, lutkari su se snašli i barem su nagrade za najbolje dodijelili u novom prostoru. Na vratima dvorane stajao je natpis “Ulaz na vlastitu odgovornost”, koji je naišao na kolektivno ignoriranje jer tko zna kad će opet zadarski lutkari dobiti priliku i stati na svoju lijepu novu pozornicu.
Osim nemogućnosti otvaranja nove zgrade, što je samo po sebi dovoljno velika tragikomedija nakon 25 godina, Prosudbeno povjerenstvo na čelu s Milenom Dundov koje je bilo zaduženo za dodjeljivanje nagrada zaključilo je kako je ovogodišnji SLUK na razini ispod dosadašnjih i ispod očekivanja.
Ispod razine
– Ovogodišnja umjetnička smotra hrvatskih lutkara ispod je očekivane razine a što je evidentni odraz cjelokupnog stanja u hrvatskom lutkarstvu. Prosudbeno povjerenstvo pomalo je zatečeno nedostatkom animacije lutkarskog promišljanja u većini ponuđenih predstava i konstatira da u programu festivala nije bilo originalnog lutkarskog teksta. S druge strane Povjerenstvo je ugodno iznenađeno ponudom predstava izvan konkurencije, kazala je Dundov pred dodjelu nagrada. Nagrade su ipak dodijeljene, “Michelangelo Bounarotti” Kazališta lutaka Zadar je trijumfirao, ali nagrade za originalni lutkarski tekst nije bilo iz jednostavnog razloga što originalnog lutkarskog teksta, ako je Povjerenstvu vjerovati, nije bilo.
A što smo sve na ovogodišnjem, zadarskom, SlUK-u vidjeli?
SLUK je neslužbeno zašpočeo otvaranjem zanimljive izložbe Gradskog kazališta lutaka Rijeka u Gradskoj loži pod nazivom “Gdje lutke (ne) spavaju”. Izložba koja je ložu pretvorila u skladište lutkarskih rekvizita postavljena je u povodu proslave 50 godina rada riječkog lutkarskog kazališta. Službeno je SLUK počeo svečanim otvorenjem u foyeru nove zgrade (to je jedan od onih dijelova u koje je ulaz bio dopušten), a na otvorenju SLUK-a (ne zgrade) okupilo se nekoliko govornika. Uz veće i manje varijacije uglavnom su svi istaknuli isto, u zgradu smo ušli, ona nam je gotova, a nadamo se da će uskoro biti i svečano otvorena. Jedino su zadarski lutkari mogli u sebi tiho mrmljati “pa da, nešto slično su nam rekli i prije 25 godina”.
– Dame i gospodo kazalište lutaka je završeno, zgradu imamo, ove proceduralne birokratske poteškoće nadam se da će se u skoro vrijeme također riješiti. Svakako, ova zgrada služit će i Kazalištu lutaka, ali ne samo njemu, nego mnogim manifestacijama ovoga grada koje će biti od bitne važnosti za stvaranje budućnosti našega grada, zaključio je Vrančić. A sudeći po brzini rješavanja ovih birokratskih poteškoća u Lijepoj našoj ostavlja nas svaka nada.
Istu večer u Sv. Dominiku odigran je i “Michelangelo Bounarotti”.
“A gdje si ti bio 91.?”
Drugog dana SLUK-a program je započeo predstavom Gradskog kazališta lutaka Rijeka “Guliver u zemlji malih ljudi” u kojoj je male, ali i velike oduševio sjajni Alex Đaković, ali i izvanredno osmišljene lutke i njihov jezik.
Prekretnica cijele koncepcije dječje predstave dogodila se negdje na kraju kad je jedan od likova (op.a lutaka) povikao “A gdje si ti bio 91.?” I da, sve je završilo općom apokalipsom i ratom pred punom dvoranom mališana iz zadarskih vrtića, ali, priznajemo, nama odraslima se svidjelo. Ova predstava od žirija je nagrađena za najbolju proogramsku knjižicu predstave uz koju je išlo i povećalo, za najbolju scenografiju i najbolju animaciju.
Istog dana odigrane su još dvije predstave: “Postolar i vrag” Dječjeg kazališta “Ivana Brlić Mažuranić” iz Slavonskog Broda koja je nagrađena za iskazani entuzijazam i kolektivnu igru te predstava “Bajka o raspjevanom stablu” Gradskog kazališta lutaka Split koja je nagrađena za najbolju scenografiju. Održana je i Godišnja skupština HC UNIMA-e, promovirana je knjiga Tomislava Marijana Bilosnića “Put u Barcelonu” te su otvorene izložbe “4 kazališta” i izložba Škole primjenjene umjetnosti i dizajna Zadar.
U petak, trećeg dana susreta, prikazane su predstave “Crvenkapica” Lutkarske scene “Ivana Brlić Mažuranić” Zagreb (nije nagrađena), “Mačak u čizmama” Scene Martin Vukovar (nije nagrađena), autorski projekt “Zvijezda” Irene Bausović koji je nagrađen za sjajan primjer sklada lutke i plesa te “Priča o konju” Zagrebačkog kazališta lutaka. Za glumu u ovoj predstavi, uz nekolicinu glumaca iz “Michelangela Bounarottija”, nagrađen je Pero Juričić za najbolje glumačko ostvarenje. Unatoč autorovu kašnjenju od gotovo pola sata uspješno je promovirana i knjiga “Uvod u suvremenu teatrologiju I” Borisa Senkera, a u 21.30 za sve okupljene u dvorištu nove zgrade zapjevale su zadarske klape.
Posljednjeg dana SLUK-a odigrane su predstave “U potrazi za čudovištima” Umjetničke akademije u Osijeku i Muzeja Slavonije Osijek u kojoj su prema mišljenju žirija bile najbolje lutke za što je nagrađen Saša Došen, “Bambi” Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku (nije nagrađen) te “Zaljubljeni Guignol” Lutkarskog kazališta Mostar iz BiH. Promovirana je knjiga Teodore Vigato “Svi zadarski ginjoli – prilozi za povijest Kazališta lutaka Zadar”, a navečer je službeno zatvoren 23. SLUK u Zadru uz dodjelu nagrada najboljima.
Namjerno smo preskočili našeg “Michelangela Bounarottija” kako bismo se pohvalili na kraju. Naime zadarski lutkari pokupili su nekoliko nagrada. Osim što je nagrađena za najbolju predstavu u cjelini, te za istu kategoriju od dječjeg žirija za rad na ovoj predstavi nagrađeno je i nekoliko pojedinaca. Nagradu za najbolju masku dobio je Mojimir Mihatov, nagradu za najbolji dizajn rasvjete dobio je Ivo Nižić, te nagradu za najbolju glazbu dobio je Igor Karlić. Dražen Ferenčina dobio je nagradu za najbolju režiju, a Vjera Vidov, Zlatko Košta i Jure Aras za najbolja glumačka ostvarenja. Posebnu nagradu Kazališta lutaka Zadar nagradu “Branko Stojaković” za likovnost predstave u cjelini dobili su Mojimir Mihatov, Ivo Nižić, Darko Petković, Marija Šarić Ban te Robert Košta za rad na predstavi “Michelangelo Bounarotti”.
Tako je završila ova velika lutkarska priča, a osobna sapunica, ili bolje rečeno trakavica, zadarskih lutkara nastavlja se i dalje. 60 godina rada, brojne predstave i rad s djecom u vrijeme rata i mira, očito nisu dovoljno dobar razlog da se za nagradu konačno usele u svoju zgradu. Uskoro bi trebala izići nova premijera u produkciji Kazališta lutaka Zadar, a hoće li se lutkari vratiti u Jazine ili će konačno useliti u novu zgradu i dalje ostaje enigma.
Priča se nastavlja…


 STRUČNI I DJEČJI ŽIRI


Članovi stručnog osjenjivačkog suda: Milena Dundov, Zlatko Sviben, Tahir Mujičić, Željko Zorica, Gordana Ostović.
Članovi dječjeg prosudbenog odbora: Luka Milin (OŠ Šimuna Kožičića Benje), Nika Zelić (OŠ ŠIme Budinića), Zara Miočić, Marta Skejo, Katarina Lovrinov (OŠ Petra Preradovića), Anastazija Dražina (OŠ Zadarski otoci).