Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pavić-Tumpa: Ovoj priči sa zgradom već bi jednom trebao biti kraj

06.06.2011. 22:00
Pavić-Tumpa: Ovoj priči sa zgradom već bi jednom trebao biti kraj


Na mjesto ravnateljice Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić-Tumpa postavljena je prije dvije godine. Izabrana je jednoglasnom odlukom, a povjerenje vijeća koje ju je izabralo do sada je višestruko opravdala. Naime, s Kazalištem lutaka Zadar Pavić-Tumpa naslijedila je i nekoliko ozbiljnih problema u radu, a najveći od njih je svakako stara-nova zgrada kazlišta lutaka. Iako u zgradu zadarski lutkari još nisu uselili Pavić-Tumpa je uspjela ono što nije nitko od njenih prethodnika u 25 godina, a to je staviti ključ u bravu novog kazališta.
Iako zgrada još uvijek nema uporabnu dozvolu i u njoj se ne mogu igrati predstave za vrijeme nedavno održanog 23. Susreta lutkara i lutkarskih kazališta u Zadru, u foyeru nove zgrade održano je nekoliko promocija, a otvorena je i jedna izložba u izložbenom prostoru. Čak su i nagrade za najbolje na SLUK-u dodijeljene u novoj dvorani u koju su lutkari, ako ništa drugo, barem ušli. Također, u mandatu Pavić-Tumpa Kazalište lutaka Zadar ostvarilo je još jednu u nizu velikih predstava po kojima su poznati hrvatskoj lutkarskoj, ali i kazališnoj javnosti. Predstava “Michelangelo Bounarotti” osvojila je pohvale i nagrade na “Marulovim danima” u Splitu, ali i na SLUK-u gdje je proglašena najboljom predstavom u cjelini. Osim same predstave nagrađeni su i brojni pojedinci koji su na njoj radili.
Sada, nakon SLUK-a, zadarski lutkari pripremaju premijeru nove predstave “Drago Č. i tvornica čokolade” te se pripremaju za 17. Zadarsko kazališno ljeto na kojem će nam se predstaviti “Michelangelom”.
O planovima za dalje, dojmovima nakon SLUK-a, kako je zadovoljna dosadašnjim mandatom, ali i prognozama kad bi se lutkari konačno mogli useliti u novu zgradu Iris Pavić-Tumpa otkriva u razgovoru za Zadarski list.
Kriza utječe na umjetnost
SLUK je i službeno završio. Uz ostale nagrade “Michelangelo Bounarotti” dobio je i najprestižniju nagradu za najbolju predstavu u cjelini. Kakav je osjećaj biti najbolji u svom gradu za ovako veliku obljetnicu (60 godina rada)?
– Prvo, želim zahvaliti Zadarskom listu i svim ostalim medijima u ovom gradu na praćenju ovog 23. SLUK-a koji se ove godine održao u Zadru.
SLUK u Zadru je, kako ste i sami rekli, bio uspješan i na to smo iznimno ponosni. Što se tiče naše predstave “Michelangelo Buonarroti”, moram reći ono što sam već više puta naglasila, a to je da smo mi svjesni da je to dobra predstava, a kako je to potvrđeno i na nedavno održanom festivalu hrvatske drame “Marulovi dani” gdje smo dobili tri nagrade (nagradu za svjetlo, glavnu mušku ulogu i glazbu) u konkurenciji dramskih predstava, očekivali smo nagrade i na ovom festivalu. Naravno nikad se ne može biti siguran, a osim toga do ovog susreta nismo ni vidjeli sve predstave koje su bile u konkurenciji, tako da je i s te strane bilo nepoznanica. Svakako, još smo jednom potvrdili da smo u vrhu lutkarskoga, moram reći kazališnog svijeta, u Hrvatskoj. Ipak je od 40 prijavljenih predstava “Michelangelo Buonarroti” ušao u prvih osam i onda dobio i nagrade – i taj osjećaj je izvrstan.
Jeste li zadovoljni organizacijom i tijekom SLUK-a? Naime Milena Dundov u svom obrazloženju rada Prosudbenog povjerenstva istaknula je kako je ovogodišnji SLUK na razini nižoj od dosadašnjih što je odjek cjelokupne krize u lutkarstvu. Biste li rekli da je ovogodišnji SLUK doista bio siromašniji originalnošću i o kakvoj se krizi u lutkarstvu radi?
– Što se tiče organizacije 23. SLUK-a, najbolje je pitati naše goste koji su ove godine bili ovdje s nama, ali kako su se oni već vratili kućama, prenijet ću njihove dojmove. Oni su svi zadovoljni organizacijom, oduševljeni našim lijepim gradom, a što se tiče umjetničke razine predstava na SLUK-u, svi mi znamo da kriza u društvu, prvenstveno ekonomska, izravno utječe na umjetnost. Očito je da su ljudi u kreacijskom i inspiracijskom grču, međutim mislim da naša predstava u tom smislu predstavlja iznimku koja potvrđuje pravila i da je ona “velika” bez obzira na vrijeme u kojem je nastala.
SLUK je završen, 60. godišnjica proslavljena, a vrata nove zgrade još uvijek su zaključana. Jeste li razočarani jer se predstave nisu mogle održavati u novoj zgradi kako je i planirano? Mislite li da se moglo napraviti nešto više da se problem riješi na vrijeme?
– Naravno da nam je žao što smo dio predstava koje su se trebale odigrati u novoj dvorani KLZ-a morali prebaciti u HNK Zadar. Ali mislim da smo to napravili vrlo profesionalno i sinkronizirano s našim izvođačima koji nam nisu pravili nikakve probleme, bez obzira na to što je izvođenje lutkarskih predstava u HNK-u vrlo riskantno zbog same vizure. U predstavama ima i malih lutkica i tehničkih rješenja koje publika na smije vidjeti i sve to utječe na kvalitetu izvedbe tako da se još jednom zahvaljujem našim kolegama koji su pristali igrati svoje predstave u onakvim, za lutkare, neprirodnim uvjetima. Naravno zahvaljujem u tom dijelu i publici koja je možda iz tih razloga u konačnici bila i malo zakinuta.
Saga o Kazalištu lutaka Zadar traje već četvrt stoljeća i to je svakako pretjerano ali kod ovakvih upravnih postupaka ono što se mora poštovati su rokovi za žalbu, odnosno vrijeme, tako da su u tom smislu mogućnosti za rješavanje problema bile dosta skučene.
Da se predstave neće moći održavati u novoj dvorani medijima je javljeno u zadnji tren. Znači li to kako ste se do posljednjeg dana nadali da ćete uporabnu dozvolu ipak dobiti?
– Pa da, nadali smo se, naravno.
Pozivnica za novu zgradu
U pripremi je premijera nove predstave. O kakvoj predstavi se radi i s kim ste surađivali na njoj?
– U pripremi je nova predstava “Drago Č.i tvornica čokolade” u režiji Zlatka Svibena, a po romanu Roalda Dahla “Charlie i tvornica čokolade”. Roman je dva puta ekraniziran i ti su filmovi jako popularni među djecom, a pogotovo zadnji u kojem glavnu ulogu ima Johnny Depp, pa se nadamo dobrom odazivu i na ovu predstavu, pogotovo kad se radi o tako kvalitetnom timu kao što su Zlatko Sviben – režija, Željko Zorica – scenografija i Darko Hajsek- glazbenik za čiju glazbu već sad možemo reći da oduševljava sve koji su je imali priliku čuti.
Postoji li mogućnost da se premijera ipak održi u novoj zgradi ili se vraćate u Jazine? Kakve su prognoze, za koliko vremena biste se zaista mogli preseliti u svoj dugoiščekivani prostor?
– Ova je predstava predviđena za prostor crkve Sv. Dominika i nove zgrade. To je svojevrsna pozivnica za novu zgradu tako da je očito da mi u svojim nadama nismo posustali i da smatramo da bi ovoj priči sa zgradom već jednom trebao biti kraj.
Na mjestu ravnateljice Kazališta lutaka Zadar već ste dvije godine. U te dvije godine čini se da se napravilo puno toga što je bilo na čekanju niz godina, a među ostalim SLUK je barem otvorenjem i zatvaranjem bio održan u zgradi na koju se čeka već 25 godina. S druge strane naslijedili ste mnoge probleme. Kako biste procijenili i ocijenili dosadašnji mandat? Je li vam žao što ste se prihvatili ovog posla?
– Nije mi žao što sam se prihvatila ovog posla, ali moram priznati da je sve skupa ipak teže nego što sam očekivala. Zapravo kad gledate izvana, nije jasno zbog čega se stvari kreću tako sporo. Jednostavno cijeli niz okolnosti je takav da je teško razumjeti. Bez obzira na to mislim da se u ove dvije godine napravilo puno što se tiče same zgrade, a “Michelangelo Buonarroti” je nešto što se ne događa često i ne može planirati. Moguće je osigurati preduvjete ali se svakako ne može predvidjeti ishod.
Radionice s djecom i suradnja sa školama
Nova zgrada, mnogo prostora. Otvaraju se mnoge mogućnosti i za vaš rad, ali i za rad s djecom. Osim za lutkarske predstave za što je zgrada još zamišljena? Postoje li kakve ideje o radionicama s djecom ili nekim drugim sadržajima?
– Zgrada će pružiti mnoge mogućnosti i mi smo u ansamblu već, naravno, razmišljali i o radionicama s djecom jer naši glumci do sada u Jazinama nisu imali nikakve uvjete, pa su takve aktivnosti provodili izvan svoje matične kuće. Sada nam se pruža prilika za rad s djecom i to ćemo svakako iskoristiti. U planu su nam i radionice s djecom i suradnja sa školama odnosno profesorima likovnog odgoja, odnosno hrvatskog jezika. Isto tako suradnja koja je započela sa srednjom Školom primjenjene umjetnosti i dizajna, čija je učenica Marta Stražičić autorica vizualnog identiteta 23. SLUK-a u Zadru, neće se prekinuti. Kazalište je pokazalo svoj prekrasni prostor za izložbe u foyeru nove zgrade i slično. To su sve pitanja koje će se našim preseljenjem rješavati u sklopu djelovanja Kazališta lutaka Zadar.
Hoćemo li vas i s čim vidjeti na 17. Zadarskom kazališnom ljetu?
– Na 17. Zadarskom kazališnom ljetu ćemo nastupiti 4. srpnja s predstavom “Michelangelo Buonarroti” pa će to biti dobra prilika za sve one koji još nisu pogledali ovu predstavu jer stalno imamo upite sugrađana za novi termin te predstave.
Nakon “Michelangela Bounarottija” koji je dobio svoju potvrdu na “Marulićevim danima” u Splitu i na SLUK-u, imate li kakvih planova za neki novi veliki pothvat?
– Sada nam pothvat predstavlja ući u zgradu u punom smislu te riječi, a i ovaj naš projekt “Drago Č. i tvornica čokolade” nije mali i ima sve preduvjete da bude izvrsna predstava tako da su očekivanja nas samih i nadalje vrlo velika.
Na kraju bih se htjela još jednom osvrnuti na upravo završeni “Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske – Zadar 2011.” i zahvaliti svima onima koji su ga omogućili i potpomogli. To su u prvom redu Ministarstvo kulture RH, koji je pokrovitelj ovogodišnjeg SLUK-a, a ujedno je i osiguralo dio sredstava za realizaciju, zatim Zadarska županija koja je sufinancirala susret i kao naš osnivač podržala čitavu manifestaciju, gospodinu Stipi Zriliću koji je otvorio ovogodišnji SLUK u Zadru te Gradu Zadru i gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću koji je također podržao ovu manifestaciju i sudjelovao na svečanom otvorenju. Želimo spomenuti i glavnog sponzora Erste&Steiermarskische Bank i Erste Card Clubu te svim ostalim sponzorima i onima koji su pomogli realizaciju.