Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Prvi tretmani ljekovitim blatom sredinom lipnja

06.06.2011. 22:00
Prvi tretmani ljekovitim blatom sredinom lipnja


Blagodati ljekovitog blata, koje se nalazi u blizini ninske Kraljičine plaže, nadaleko su poznate, a organizirano se koriste preko zadarske Opće bolnice već gotovo četiri desetljeća


Sredinom lipnja u Ninskom blatu kreću prvi ovogodišnji tretmani peloidne terapije. Blagodati ljekovitog blata, koje se nalazi u blizini ninske Kraljičine plaže, nadaleko su poznate, a organizirano se koriste preko zadarske Opće bolnice već gotovo četiri desetljeća.
Djelovanje ljekovitog blata – peloida očituje se kroz fizički, mehanički i kemijski učinak, a upotrebljava se za liječenje bolesti koštano-mišićnog sustava – različite reumatske bolesti, razne deformacije kralježnice i popratne pojave koje su posljedica nastalih deformacija lokomotornog sustava. Uz to, ninski peloid pogoduje i liječenju steriliteta te različitih kožnih bolesti.
Dr. Neven Birkić, voditelj Odjela za fizikalnu medicinu i terapiju u zadarskoj Općoj bolnici, navodi da terapija blatom tradicionalno počinje u drugoj polovini lipnja, kad se zagrije more. Upisi za terapiju su u tijeku, a vrše se u Odsjeku za fizikalnu terapiju u zadarskoj Općoj bolnici i Domu umirovljenika.
– U Ninskom blatu već tradicionalno terapije počinju tijekom druge polovine lipnja i traju do kraja kolovoza. Početak terapija blatom, ovisi o temperaturi mora. Naime, čeka se da se dovoljno zagrije, tako da bude ugodno za kupanje. To najčešće bude između 15. i 20. lipnja. Do tada, u bolničkoj ambulanti i Domu umirovljenika upisujemo pacijente za terapiju blatom, kaže dr. Birkić, dodajući da tijekom lipnja, srpnja i kolovoza terapiju blatom prođe oko 400 pacijenata.
Terapija u Ninskom blatu provodi se uz kontrolu medicinskog osoblja. Jedna kura traje od 10 do 20 dana, a podrazumijeva oblaganje blatom, zatim sunčanje na pješčanoj plaži te ispiranje peloida u toplom moru.
– Zadarska bolnica organizira prijevoz do Nina. Upravo smo objavili poziv, kojim tražimo najpovoljnijeg prijevoznika. Terapija u Ninskom blatu počinje u 8 sati, a završava u 13, pa se prema toj satnici vrši autobusni prijevoz, govori dr. Birkić, dodajući da osim pacijenata iz Zadra i Zadarske županije blagodati Ninskog blata koriste i ljudi iz kontinentalnog dijela Hrvatske, iz unutrašnjosti.