Foto: Arif SITNICA
Akvakultura je neophodna u zadovoljavanju potrebe za hranom svjetske populacije, a njen značaj u budućnosti će rasti još i više. Potražnja za ribom na tržištu zemalja EU konstantno raste, dok istovremeno raspoloživost ribljih proizvoda iz ulova opada uslijed sve većih restrikcija ribolova. Kada govorimo o Hrvatskoj onda je neosporna činjenica da akvakultura u usporedbi s ostalim proizvodnim djelatnostima pokazuje trend rasta unatoč teškoj gospodarskoj situaciji. Istaknuto je to na jučerašnjoj radionici «Proizvodi akvakulture na domaćem tržištu i tržištu EU» koja je održana u Hotelu Kolovare. Radionica je organizirana u sklopu projekta «Održivi razvoj sektora akvakulture u fazi nakon izlova s naglaskom na kvalitetu, sljedivost i sigurnost» kojeg provodi Ministarstvo poljoprivrede s organizacijama FAO i EUROFISH.
Cilj zadarske radionice jest pomoći proizvođačima u plasiranju proizvoda na tržištu. Uspješnost plasmana ovisi o ispunjavanju potreba potrošača koje treba razumjeti i ispuniti kako je kazao voditelj projekta Karunasagar Iddya iz FAO-a.
U hrvatskim uvjetima to je prije često značilo i boriti se s predrasudama kako je riba iz uzgoja manje kvalitetna od divlje. Međutim signali s tržišta govore kako se dolazi do promjene svijesti potrošača.
– Osamdeset posto potrošača radije biraju divlju ribu u odnosu na onu iz uzgoja, pokazalo je naše jedino istraživanje koje je provedeno prije nekoliko godina. Međutim, vjerujem da se posljednjih godina situacija bitno promijenila. Ribe iz ulova je sve manje, a istovremeno raste potražnja za ribom. Svijest potrošača o važnosti konzumiranja ribe je sve veća. Mi u Zadru na ribarnici i supermarketima vidimo da jedina riba koja je stalno prisutna i uvijek svježa je ona iz uzgoja, kaže načelnica Odjela za akvakulturu u Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede Vlasta Franičević te dodaje:
– U Hrvatskoj postoje velike razlike o stavovima potrošača prema ribi iz uzgoja u odnosu na regionalnu pripadnost. Tako je potrošačima u istočnoj Hrvatskoj normalna stvar da riba dolazi iz uzgoja. Oni uglavnom troše slatkovodnu ribu. Tradicija slatkovodnog uzgoja je bitno duža od morskog i divlje slatkovodne ribe ima malo. Tako su njihovi stavovi bitno pozitivniji nego što su stavovi potrošača u Zagrebu. Najveće predrasude prema ribi iz uzgoja vladaju na području Primorja.
najnovije
najčitanije
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Ostali sportovi
Fair play vrijedan nagrade
Odbojkaši Medicinske škole Ante Kuzmanića ispravili suca na svoju štetu
Gospodarstvo
FINANCIJSKO TRŽIŠTE
“Već sama najava narodnih obveznica i trezorskih zapisa utjecala je na rast kamata na depozite”
Zadar
deset dana uživanja
[FOTO] Otvoreno sedmo proljetno izdanje Zadar Street Food Festivala
Hrvatska
ŠEF SDP-A
Grbin o Plenkoviću: Frajer si je osigurao zlatni padobran. Reći će pa-pa Hrvatskoj i otići u Bruxelles
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
legendarni veslač