Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prvo se spašava pilot, a onda avion

Autor: Siniša Klarica

06.06.2013. 22:00
Prvo se spašava pilot, a onda avion


Uvježbavala se spremnost postrojbe u situaciji prisilnog slijetanja aviona zbog dima u kabini zrakoplova


Nakon dojave posade jednog aviona Pilatus PC-9(M) na kojem su primijetili dim u kabini kontroli leta u Zadru, najavljeno je slijetanje u nuždi, emergency landing.
Tako je izgledao dio scenarija vježbe “Spas 2013” koja je jučer održana u 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik, a kojom se uvježbavala se spremnost postrojbe u situaciji prisilnog slijetanja aviona zbog dima u kabini zrakoplova. Vježba je poslužila i za koordinaciju sa službama civilne Zračne luke Zadar, te prezentaciju rada odnosa s javnošću u kriznim situacijama.
Prema riječima voditelja vježbe, načelnika stožera 93. zrakoplovne baze, pukovnika Davor Tretinjaka, specifičnost baze u Zemuniku je što civilni zrakoplovi koriste i vojnu pistu za slijetanja i polijetanja, a poznato je kako je u ljetnim mjesecima i civilni i vojni promet pojačan.
– Ovom smo vježbom htjeli provjeriti funkcioniranje cijelog sustava u što realnijem vremenu i letačkim aktivnostima s punim intenzitetom letenja, gdje se simulira situacija nezgode vojnog zrakoplova. Svaka od naših službi ima razrađene postupke i procedure za rad u izvanrednim situacijama, a vježba pomaže ne samo provjeri spremnosti i obučenosti ljudstva, nego i optimiziranju standarda kako bi poduzeli sve potrebito u mogućim stvarnim situacijama, najprije u spašavanju i zbrinjavanju posada, a zatim i zrakoplovne tehnike.
Vježba je stoga u potpunosti ispunila svoju namjenu, a daljnjim raščlanjivanjem i nadogradnjom postrojba potvrđuje i podiže svoju spremnost za rad u izvanrednom okružju i upotpunjava koordinaciju sa svim neophodnim civilnim službama, iznio je na kraju ocjenu o vježbi njezin voditelj, pukovnik Davor Tretinjak.