Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tri listića nestala iz zapisnika?

Autor: Siniša Klarica

06.06.2013. 22:00
Tri listića nestala iz zapisnika?

Foto: Zvonko KUCELIN



Građanska inicijativa “Za Vir bez podjela” podržat će HDZ-ovog kandidata za predsjednika Općinskog vijeća Vira, te zamjenika predsjednika OV-a s kandidacijske liste nezavisnog Mladena Šimundića. To je najavio nositelj liste koalicije HSP, HNS, HSU Marko Vučetić čija je lista osvojila drugo mjesto po broju glasova u općinskom vijeću, iza SDP-a, HSLS-a i HSS-a, ali ispred HDZ-a i HSP AS.
– Ako HDZ glasuje protiv ovog našeg prijedloga, legitimirat će se protiv sebe i predstaviti se kao lista koja je podržavala aktualnog načelnika Kristijana Kapovića. Mi stvar želimo dovesti do kultiviranja, ali i da izbore na Viru obasja sunce istine, rekao je Marko Vučetić.
Izborni proces, od kampanje do samih izbora na Viru, Vučetić je okarakterizirao kao političko divljanje u kojem su dominirale slike aktualnog načelnika izvješene na općinskoj imovini i općinskim vozilima. Sve se to prijavilo županijskom izbornom povjerenstvu, ali je izostala reakcija. Zabrinuo ih je i letak na kojem je pisalo da je Vir bez podjela, zapravo lista propalih poduzetnika i ratnih profitera. Vučetić se zapitao kako je on mogao biti ratni profiter kad je u doba rata imao sedam godina.
No najveći kamen spoticanja bio je navodni višak listića i prozivke na račun predsjednice biračkog odbora Dubravke Radović koja je tri puta pisala zapisnik o prebrojavanju glasačkih listića. Ukupno su se, kaže član izbornog povjerenstva Josip Grabovac, osam puta brojali listići, a u brojanjima se uporno pojavljivao višak. Uglavnom, kaže Grabovac, listići su se vadili iz jedne i stavljali u drugu kutiju, a zapisnike o prebrojavanju koalicija HNS-HSU-HSP ni do danas nije dobila.
HNS-ova promatračica na izborima, inače poznata zadarska slikarica Silvijana Dražović je rekla da je nakon virskih događanja, došla u “napast” napisati priručnik pod nazivom “Kako prevariti na izborima?”
Po njoj, sve što je GONG rekao o izborima na Viru stoji dodajući kako je medijima bilo zabranjeno snimati izborna mjesta. Štoviše, kaže Dražović, tijekom brojanja se pokazao višak ne jednog, nego tri glasačka listića.