Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Oporba napustila sjednicu Gradskog vijeća, Vrančić potez drži neopravdanim

04.10.2010. 22:00
Oporba napustila sjednicu Gradskog vijeća, Vrančić potez drži neopravdanim


Današnja sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra prekinuta je zbog nedostatka kvoruma. Naime, oporbeni vijećnici napustili su Gradsku vijećnicu tijekom žustre rasprave koja se na kraju pretvorila u verbalni sukob između gradske vlasti i oporbe.
Iako je Dolores Grdović Kalmeta, pročelnica Upravnog odjela za gradsku samoupravu i opće poslove u više navrata objašnjavala kako su predložene izmjene i dopune Odluke o pravilima za izbor vijeća mjesnih odbora u skladu sa zakonom, najglasniji oporbenjaci iz redova SDP-a, Ingrid Antičević Marinović i Šime Vulelija, oštro su ih kritizirali te ocijenili protuzakonitima.
– Ovakve izmjene i dopune Odluke o pravilima za izbor vijeća mjesnih odbora su priprema za izbornu krađu, kazao je Vulelija, čija je kritika atmosferu u Gradskoj vijećnici dovela do usijanja.
Vulelijin istup Živko Kolega, predsjednik Gradskog vijeća Grada Zadra, ocijenio je vrijeđanjem te SDP-ovom vijećniku oduzeo riječ. Nakon toga, oporbeni vijećnici, bez Željka Predovana i Josipa Vlahovića, demonstrativno su napustili  sjednicu. Takav potez oporbenjaka, HDZ-ov vijećnik Denis Karlović, ocijenio je nervozom pred izbore.
Napuštanjem sjednice oporbenih vijećnika, Gradsko vijeće je ostalo bez kvoruma, pa je predsjednik Živko Kolega odredio polusatnu stanku tijekom koje su pokušali okupiti vijećnike vladajuće koalicije kako bi izglasali izmjene i dopune Odluke o pravilima za izbor vijeća mjesnih odbora. No, to im nije pošlo za rukom, pa je nastavak sjednice Gradskog vijeća najavljen za srijedu u 18 sati. Oporbeni vijećnici, koji su danas napustili sjednicu, još nisu donijeli odluku hoće li se pojaviti na sutrašnjoj.
U međuvremenu se priopćenjem oglasio i gradonačelnik Vrančić, koji navodi  kako Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o pravilima za izbor vijeća Mjesnih odbora nepredviđa ukidanje stranačkog sastava Izbornog povjerenstva koji je vrijedio i do sada. Naime, članak 22. postojeće Odluke o pravilima za izbor vijeća Mjesnih odbora, koja uređuje sastav Izbornog povjerenstva – ne mijenja se, odnosno, njegov sastav i dalje je višestranački.
“Također, netočno se navodi da su se članovi Gradskog izbornog povjerenstva postojećom Odlukom birali iz stranačkih redova, a da bi novim prijedlogom to povjerenstvo sačinjavali članovi iz redova pravne struke. Naime, članak 21. postojeće Odluke koji uređuje sastav Gradskog izbornog povjerenstva – ne mijenja se, što znači kako je njegov sastav i nadalje nestranački, kao i do sada.
Radi potpunog i jasnog informiranja javnosti treba istaknuti kako je riječ o dva različita izborna tijela od kojih je Izborno povjerenstvo operativno tijelo s nizom dužnosti neposredno vezanih uz samu provedbu izbora za mjesne odbore, dok je Gradsko izborno povjerenstvo stručno pravno tijelo koje odlučuje o eventualnim žalbama u drugom stupnju i, prema zakonskim odredbama, ne mora biti stranački definirano.
Na koncu, valja istaknuti kako je Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o pravilima za izbor vijeća Mjesnih odbora radni prijedlog o kojemu se na sjednici Gradskog vijeća raspravlja i čiji članovi donose konačnu odluku”, istaknuo je Vrančić u priopćenju, zakazujući nastavak sjednice sutra u 18 sati.