Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Grad siromašnim obiteljima dijeli led žarulje, perlatore i kablove

06.06.2016. 22:00
Grad  siromašnim  obiteljima  dijeli led  žarulje,  perlatore i  kablove


Na Kolegiju gradonačelnika bilo je riječi i o projektima Intowork, POUZD2 i “Modernizacija školskih kurikuluma”
Besplatan gradski prijevoz koji je do sada koristilo oko devet  tisuća zadarskih umirovljenika, ostvarilo je njih još 1.400. Posljedica je to  izmjena donesenih u sklopu Odluke o pravu na korištenje besplatnog  javnog prijevoza Grada Zadra donesenih na prijedlog umirovljeničkih  udruga i sugestija koje su stigle iz prijevozničke tvrtke Liburnija.
– Jedan dio umirovljenika bi izgubio pravo na besplatan gradski prijevoz zbog povećanja mirovina za prosječnih 20-30 kuna. Kako se to ne bi  dogodilo, jer je riječ o minornim iznosima, podigli smo cenzus s 2.500 na  2.750 kuna, obrazložio je resorni pročelnik Mario Pešut ističući kako  Grad Zadar trenutačno broji 19.450 umirovljenika.
 Pešutov odjel financirat će i dodatni turistički tim Hitne medicinske  pomoći, a tu odluku donijeli su nakon što su iz Turističke zajednice dobili podatke o broju turista koji borave na našem području tijekom ljetnih mjeseci. Ljetni tim započeo je s radom 1. lipnja, a radit će do 31. kolovoza. Troškove tog tima koji iznose 156 tisuća kuna snosit će Zadarska  Županija i Grad Zadar.
O četiri posljednje, od ukupno 11 točaka dnevnog reda jučerašnjeg  Kolegija gradonačelnika, u domeni Upravnog odjela za EU sredstva, novinare je izvijestio pročelnik Šime Erlić. Riječ je o projektima  FIESTA, Intowork, POUZD2 i “Modernizacija školskih kurikuluma”.
– Kroz projekt FIESTA krajem lipnja 150 zadarskih socijalno ugroženih  obitelji dobit će  promo setove za uštedu energije koji sadrže tri LED  žarulje, dva perlatora za uštedu vode, produžni kabel sa sklopkom za  sprječavanje ‘stand by’ gubitka i pjenasto brtvilo za prozore i vrata. Riječ  je o projektu u kojemu sudjeluje 19 partnera iz pet država, a  od ukupnih  1,7 milijuna eura za Zadar je predviđeno 60.772 eura, rekao je Erlić te dodao kako je u tijeku provođenje projekta Intowork namijenjenog osposobljavanju na radnom mjestu za povećanje konkurentnosti na tržištu rada nezaposlenih osoba s invaliditetom čija je  ukupna vrijednost   137.552  eura od čega EU sufinancira 70 posto.
– POUZD2 je projekt koji se odnosi na obrazovanje pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama, a u tijeku je opremanje prostora za izvođenje  nastave. Pilot provedba za osposobljavanje 40 polaznika započet će u  rujnu, a po završetku oni će dobiti uvjerenje za osposobljavanje za zanimanje pomoćnik u nastavi čime će se povećati njihova konkurentnost  na tržištu rada, izvijestio je Erlić. Njegovo izvješće dopunio je pročelnik  za školstvo Joso Nekić istaknuvši kako Zadar već dvije godine provodi  ovaj projekt te da su sva djeca, kojima je takav vid pomoći potreban, istu  i dobila.
– Završen je projekt ‘Modernizacija školskog kurikuluma’ – Primjena  inovativnih metoda podučavanja i komunikacije sukladno smjernicama  ruralnog razvoja u Poljoprivrednoj školi Stanka Ožanića, vrijedan  1.291,635 kuna. Učenicima te škole pružila se potpora u razvoju i primjeni suvremenog i inovativnog odgojno-obrazovnog pristupa, naveo je  Erlić te dodao kako je ovim projektom osuvremenjen kurikulum za  smjer agroturistički tehničar, škola osposobljena za interaktivni rad s  učenicima, održane su razne edukacije, podignuta razina kvalifikacije za  55 učenika čime im se povećala konkurentnost na tržištu rada, kreiran  plan za buduće aktivnosti škole i podignut hidroponski sustav za uzgoj  jagoda na otvorenom ispred škole i u zatvorenom prostoru na Babindubu.