Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Pag prodao zemljište tvrtki Raj, a Država upisala vlasništvo

06.06.2016. 22:00
Pag  prodao  zemljište  tvrtki  Raj, a  Država  upisala  vlasništvo


Vlasnici tvrtke Raj d.d. s Gradom Pagom pokušali su se dogovoriti oko modaliteta isplate iznosa koji su za zemljište platili sa zateznim kamatama, no bezuspješno, a Grad tvrtki mora isplatiti 7.456.821 kunu i zatezne kamate
Grad Pag prema nepravomoćnoj presudi Trgovačkog suda u  Zadru, koju potpisuje sutkinja Ana Markač, mora tvrtki Raj d.d. iz Zadra  isplatiti 7.456.821 kunu i zatezne kamate koje teku od 11. prosinca 2009.  godine.
Riječ je o pomalo apsurdnom sporu čiji temelji “leže” u kupoprodajnom ugovoru za zemljište u paškoj turističkoj zoni Košljun sklopljenom  između Grada Paga i ove tvrtke čiji su vlasnici talijanski poduzetnik Otello Bonini i Rajka Stošić iz Ražanca.
– Za vrijeme mandata gradonačelnika Ante Fabijanića Njekulina Gradsko vijeće Grada Paga donijelo je, 23. listopada 2009. godine, odluku o  prodaji zemljišne parcele uz more površine od 19.166 metra četvorna i  raspisalo javni natječaj. Kao najbolji ponuđač izabrana je tvrtka Raj d.d.  koja je bila spremna izdvojiti 53,50 eura po metru četvornom, odnosno  ukupno 1.019.710 eura u kunskoj protuvrijednosti. Grad je 24. studenog  2009. godine s vlasnicima tvrtke potpisao ugovor koji su deset dana kasnije ovjerili kod javnog bilježnika, a potom je Raj d.d., temeljem ugovora  i tabularne izjave,  vlasništvo uknjižio u zemljišnim knjigama na Općinskom sudu u Pagu. No, na iznenađenje obiju strana iz kupoprodajnog  ugovora, na njihove je adrese stigla tužba Republike Hrvatske u kojoj se  tvrdi da je stvarni vlasnik tog zemljišta Država. Tom tužbom je Državno  odvjetništvo, kao zastupnik RH, od suda zatražilo da uknjižbu – prvo  Grada Paga, a potom i tvrtke Raj d.d., proglasi nevaljanom, te da nekretninu predaju Državi u posjed i plate troškove sudskog postupka.
Kupili zemljište u dobroj vjeri
– Navedeni postupak je pravomoćno okončan presudom Visokog trgovačkog suda RH 24. studenog 2014. godine. Presudom je utvrđeno da  je Republika Hrvatska vlasnica čestice zemljišta 8389/407 ukupne površine od 19.166 metara četvornih upisane u zk. uložak 7165 Katastarske  Općine Pag, stoji u prigovoru vlasnika tvrtke Raj d.d. koju je pred sudom  zastupao odvjetnik Ive Brkić, a nadalje se navodi i kako je ta tvrtka kupila  zemljište u dobroj vjeri i s povjerenjem u istinitost i potpunost zemljišno-knjižnog stanja koje su im nadležne osobe predočile.
Brkić je istaknuo kako je, nakon što je Visoki trgovački sud donio presudu u korist RH, ugovor o kupoprodaji raskinut po samoj sili zakona.  Vlasnici tvrtke Raj d.d. s Gradom Pagom pokušali su se dogovoriti oko  modaliteta isplate iznosa koji su za zemljište platili sa zateznim kamatama, no bezuspješno.
Inače, tvrtka Raj d.d. pokrenula je pred paškim sudom protiv Grada  Paga i drugi spor u travnju 2014. u kojem su tražili da im Grad vrati  465.171,50 kuna jer su izmjerom utvrdili da je zemljišna čestica manja za  1.189 metara četvornih.
– Sud je rješenjem od 30. listopada 2015. pretvorio glavne rasprave zaključene dana 16. rujna 2015. i 23. rujna 2015. radi dopune postupka te  spojio parnične predmete i odlučio da će provesti jedinstveni postupak.  To iz razloga jer je tužitelj nakon zaprimanja Presude Visokog trgovačkog  suda RH od 24. studenog 2014. godine, kojim je Republika Hrvatska utvrđena vlasnicom predmetne nekretnine, zbog novonastalih okolnosti  od tuženika više ne potražuje isplatu od 465.171,05 kuna, već vraćanje  primljenog iznosa na ime kupoprodajne cijene budući da je između  stranka došlo ‘ex lege’ do raskida kupoprodajnog ugovora sklopljenog  24. studenog 2009. godine.
Ugovor konzumiran
U odgovoru na tužbu grad Pag zastupan po odvjetniku Danu Marinoviću tražio je da sud odbaci tužbu i tužbeni zahtjev u cijelosti kao neosnovane i neutemeljene.
Marinović je naveo kako je Raj d.d. ujedno i zakasnio s tužbenim zahtjevom ističući da ga je trebao podnijeti najkasnije do 12. srpnja 2010.  godine kad su zapravo obje strane u postupku saznale za pravne nedostatke vezane uz nekretninu.
– Sukladno odredbama zakona prodavatelj odgovara za pravne nedostatke ako na prodanoj stvari postoji neko pravo trećega koje isključuje,  umanjuje ili ograničuje kupčevo, pravo, a o čijem postojanju isti nije  obaviješten niti je pristao kupiti stvar opterećenu tim pravom. Međutim,  nesporno je da u trenutku prodaje predmetne nekretnine u ovom pravnom slučaju, nije na prodanoj stvari postojalo pravo trećega, radi čega je  u konkretnom slučaju isključena odgovornost tuženika. Grad Pag je prodao vlastitu nekretninu i to temeljem odluke nadležnog tijela Gradskog  vijeća Grada Paga od 23. listopada 2009. i to prema zk. i posjedovnom  stanju nekretnine, kao i stvarnom stanju na terenu, pa tuženika u ovoj  pravnoj stvari štiti i načelo povjerenja u zemljišnu knjigu. Tuženik se na  predmetnu nekretninu zakonito uknjižio kao njezin vlasnik, te je i prije  prodaje, a i u trenutku prodaje, bio njezin isključivi i jedini stvarni i istiniti vlasnik, što da je razvidno iz zk. stanja i izvatka na dan sklapanja kupoprodajnog ugovora, istaknuo je Marinović u ime Grada Paga navodeći  kako je tvrtka Raj stupila u posjed zemljišta i uknjižila se, pa da ugovor  nije ništavan, niti raskinut po sili zakona već konzumiran iako je upis  kasnije osporen temeljem tužbe RH koja se pozvala na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o šumama.
Pag najavio žalbu
– Stjecanje prava vlasništva na temelju Zakona ima djelovanje ‘ex  tunc’, a presuda da je Republika Hrvatska vlasnik predmetne parcele, je  deklaratorna presuda s djelovanjem od trenutka stjecanja, zaključio je  Marinović.
– Temeljem provedenog postupka te pregledom priložene dokumentacije u spisu sud je da je tužiteljev zahtjev osnovan, presudila je sutkinja  Markač na čiju je presudu Grad Pag najavio žalbu.
Ne samo da je propala investicija, već bi presuda mogla  ugroziti i  paški proračun
Arhiva ZL