Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Istrebljenje divljih svinja u krivolovu i ilegalnim čekama?

06.06.2017. 22:00
Istrebljenje divljih svinja u krivolovu i ilegalnim čekama?


U prostorijama Lovačkog saveza Zadarske županije održana je Godišnja izvještajna skupština tog saveza koja u svome okrilju okuplja 19 lovačkih udruga s preko 2.500 lovaca. Skupštinu je, uz pomoć radnog predsjedništva, tajnika Roka Pavića te Luciana Ćustića i Saše Hudeka, vodio predsjednik Damir Perić.
Nakon utvrđivanja kvoruma, a prije prelaska na dnevni red skupštinari su odslušali himnu te minutom šutnje izrazili počast svim umrlim lovcima Zadarske županije u proteklih godinu dana kao i svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. O svim pojedinostima vezanim za rad u protekloj godini kao i aktivnostima koje se planiraju provesti u ovoj godini okupljenima, detaljno je govorio predsjednik Perić.
– Valja istaknuti da LSZŽ već godinama uspješno provodi stručno osposobljavanje lovačkih kandidata, lovočuvara i ocjenjivača lovačkih trofeja. Zanimljiva je konstatacija da se svake godine osposobi za lovca stotinjak kandidata, interes za lov kod mladih ne splašnjava pa raduje podatak da kod kandidata za lovca prevladavaju pripadnici mlađe populacije. Tijekom 2016. godine savez je u tri navrata organizirao tečajeve osposobljavanja lovca i za lovočuvara u Zadru te je organiziran i jedan tečaj za polaganje za ocjenjivača trofeja divljači. Ukupno je u 2016. godini lovački ispit položilo 46 kandidata, lovočuvarski ispit šest i ispit ocjenjivači divljači 14 kandidata, izvijestio je Perić, dodajući kako su upravo lovački ispiti vrlo značajan izvor prihoda LSZŽ-a pa će i ubuduće provedba osposobljavanja biti jedna od značajnijih aktivnosti saveza.
– Važna dobra suradnja sa Zadarskom županijom te je za istaknuti kako smo među prvim lovačkim savezima u RH dobili suglasnosti za produljenje prava lova od nadležnog Ministarstva poljoprivrede, te paralelno s tim i olakšali posao Županiji da produlji zakupe lova za sljedećih deset godina po istim uvjetima članicama LSZŽ, kazao je Perić istaknuvši kako su ove godine proveli projekt “Monitoring vuka” na području Zadarske županije, u suradnji sa stručnjacima s tog područja te ukazali na problematiku vuka na području Zadarske županije. Što se tiče financijskog stanja Perić je istaknuo kako savez tekuću godinu planira završiti s prihodima od 1.057.150 kuna te rashodima 1.054.500 kuna.
U nastavku je na red došlo izvješće Nadzornog odbora i njegovog predsjednika Ferdinanda Milina te izvješće o radu Povjerenstva za kinologiju i lovno streljaštvo o čemu je elaborirao Luciano Ćustić. Prije glasovanja otvorena je rasprava. Uz ostalo Dario Dundović je ukazao na istrebljenje divljih svinja koje se po njemu provodi putem krivolova te ilegalnih čeka.
Mate Petrić je pitao zbog čega je došlo do gašenja Lovačkog bala, a postavljeno je i pitanje zbog čega hrvatski lovci s lovačkim ispitom ne mogu loviti u zemljama EU dok njihovi lovci to bez problema čine u Hrvatskoj. Predsjednik Perić je u odgovoru istaknuo kako je krivolov prvenstveno pitanje lovačkih udruga na terenu te kako će se Lovački bal opet reaktivirati.