Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

IT-studijem odgovaraju na zahtjeve tržišta rada

06.06.2017. 22:00
IT-studijem odgovaraju na zahtjeve tržišta rada


Informacijske tehnologije naziv je novog preddiplomskog izvanrednog stručnog studija što na Sveučilištu u Zadru kreće od iduće akademske godine 2017./2018. Tim povodom održana je jučer u rektoratu Sveučilišta u Zadru tiskovna konferencija.
Kako je u uvodu rekla prorektorica za znanost i informatičku infrastrukturu Ivanka Stričević, studij će se izvoditi u suradnji s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu. Inicijativa za pokretanje stručnog studija informacijskih tehnologija došla je izravno “s terena”, od predstavnika zadarskih IT tvrtki, koje već duže vrijeme javno govore o izrazitoj potrebi za studijskim programima koji bi zainteresirane i motivirane pojedince pripremali za rad u stalnom rastućem IT sektoru.
– U studiju informacijskih tehnologija sudjeluju četiri postojeća odjela Sveučilišta u Zadru, čija je zadaća jačanje kapaciteta u STEM-području. Studij se uklapa i u razvojnu strategiju Sveučilišta, a izvodit će se u Zadru. Odgovara na potrebe tržišta rada i daje širok spektar općih IT znanja i vještina, te omogućava usmjeravanje prema području razvoja i upravljanja bazama podataka, upravljanja i administriranja računalnih mreža, izrade multimedije i razvoja mrežnih sjedišta. Traje tri godine, a za sada smo predvidjeli upis 50 studenata.
Zanimljivo je da je dobar dio onih koji se zanimaju za ovaj studij starijih od 25 godina i da su zaposleni. Tako će i studij biti prilagođen režimu onih koji rade. Pravi poticaj, rekao je pročelnik odjela za informacijske znanosti Franjo Pehar, došao je s tržišta rada. Mnoge zadarske tvrtke iskazale su interes i u oblikovanju nastavnih programa i profila koji oni žele zaposliti.
Dok brojke nezaposlenih na burzama nažalost rastu, IT industrija bilježi sjajne rezultate i žudi za kompetentnom radnom snagom. Dekanica Tehničkog veleučilišta u Zagrebu Slavica Ćosović Bajić rekla je da je kao njezini studenti ne provode vrijeme na burzama rada i odmah dobivaju posao. Veliki naglasak u nastavi je stjecanje vještina i kompetencija kroz praktičan rad, a ne “ex cathedra”. Student koji je osvojio 3. mjesto na informatičkom natjecanju u programiranju mobilnih platformi u Montrealu u Kanadi, stekao je vještine na ovom veleučilištu, a ne na FER-u na kojem je studirao.
– Cilj nam je razviti ne samo tehničke vještine, nego i one potrebne za cjeloživotno učenje. Zadar ima odlične srednje škole, a cilj nam je osposobiti studenta ne samo za posao u Hrvatskoj, nego i svugdje u svijetu. Stoga na Veleučilištu organiziramo nastavu na engleskom jeziku za digitalnu forenziku, digitalnu ekonomiju i procjenu vrijednosti nekretnina, rekla je dekanica Slavica Ćosović Bajić.
Nacionalne analize i izvješća ukazuju na deficit broja visokoobrazovanih u širem STEM području (Science, Technology, Engineering and Mathematics), što ukazuje na rastuće potrebe za različitim profilima IT stručnjaka. Za sada, riječ je o izvanrednom studiju čija školarina iznosi 12.000 kn godišnje.