Tuna na kaljski, kukljiška gregada, sukošanski maneštrun, iški lopiž, banjski maneštrun sa sipom, paška pita s paškom skutom, benkovački prisnac i neizostavne kroštule, tradicionalna su dalmatinska jela koja su se jučer ujutro mogla degustirati pred Gradskom ložom na Narodnom trgu u povodu obilježavanja Etno dana Narodnog muzeja Zadar.
Tradicijsku hranu sjeverne Dalmacije, koju su s oduševljenjem probali i Zadrani i turisti, pripremili su učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škola iz Zadra, a sudjelovali su učenici smjera kuhari, konobari i slastičari.
– Danas smo prezentirali autohtona jela dinarskog i jadranskog područja sjeverne Dalmacije koja su skuhana od domaćih autohtonih namirnica koje smo prezentirali turistima. Spremali smo jela koja su se tradicionalno kuhala na našem području i koja želimo vratiti na naše stolove, posebno na stolove restorana, rekao je Renato Kraljev, poznati kuhar i profesor u Hotelijersko turističke i ugostiteljske škola iz Zadra.
Istaknuo je kako se posljednih godina ova jela vraćaju u restorane te čine dio jelovnika. Dodao je kako mu je drago da se ovo događa jer moramo prezentirani i hranu kao i kulturu.
– Naši stari nisu imali baš širok spektar namirnica, posebno na otocima gdje su svakodnevno jeli ribu pa su smišljali kako je spremiti na razne načine. S druge strane janjetina se jela samo za posebne prilike, neke blagdane i slično. Ljudi su jeli sezonske namirnice i prilagođavali menije godišnjim dobima, pojasnio je Kraljev. Dodao je kako su ljudi pomalo zaboravili i na jedan važan dio dalmatinske gastronomske ponude – sušenu ribu. Naime, prije električne struje ljudi su ribu, hobotnice i slično, sušili i na taj način spremali.
Učenici su priredili slastice karakteristične za ovo područje. Mislim da se ova vrsta slastica polako vraća u gastronomsku ponudu i to s vrlo velikim razlogom – naime, sve što je jednostavno pripremiti je vrlo fino. Mislim ovakvu hranu trebalo uvrstiti kao gastronomsku ponudu kako bi turistima pokazali bogatstvo naših slastica. Ovo jesu suhe slastice, ali su jako vrijedne i jako fine, istaknula je Kristina Lončar, profesorica slastičarstva.
Ponuđenom hranom bili su zadovoljni i brojni turisti koji su se okupili oko stola. Južonokorejske turiste kroštule su podsjetile na jednu vrstu njihovog jela, samo su naše kroštule slatke, dok su Francuzi oduševljeni paškom pitom sa skutom.
najnovije
najčitanije
Zadar
NOVI SMJER
Prirodoslovno-grafička škola Zadar uvodi novosti u svoje programe, donosimo detalje
Županija
PEKARSKA REVOLUCIJA
Pakoštanac Karlo Vulin o pekarskoj revoluciji: ‘Dugo smo tražili idealnog partnera za ovakav projekt’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
PIJAN ZA VOLANOM U Šopotu vozio s više od 1.30 promila, ranije mu ukinuta vozačka
Nogomet
Gostovanja
Loše vijesti za španjolske navijače, LaLiga od sljedeće godine i u – SAD-u
Crna Kronika
UHIĆEN
Muškarac u Zadru vozio moped s nepripadajućim registarskim pločicama, uhićen je
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Zadar
HEP JAVLJA