Osim kulturne prezentirati i kulinarsku baštinu! (FOTOGALERIJA)

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Tuna na kaljski, kukljiška gregada, sukošanski maneštrun, iški lopiž, banjski maneštrun sa sipom, paška pita s paškom skutom, benkovački prisnac i neizostavne kroštule, tradicionalna su dalmatinska jela koja su se jučer ujutro mogla degustirati pred Gradskom ložom na Narodnom trgu u povodu obilježavanja Etno dana Narodnog muzeja Zadar.

Tradicijsku hranu sjeverne Dalmacije, koju su s oduševljenjem probali i Zadrani i turisti, pripremili su učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škola iz Zadra, a sudjelovali su učenici smjera kuhari, konobari i slastičari.

- Danas smo prezentirali autohtona jela dinarskog i jadranskog područja sjeverne Dalmacije koja su skuhana od domaćih autohtonih namirnica koje smo prezentirali turistima. Spremali smo jela koja su se tradicionalno kuhala na našem području i koja želimo vratiti na naše stolove, posebno na stolove restorana, rekao je Renato Kraljev, poznati kuhar i profesor u Hotelijersko turističke i ugostiteljske škola iz Zadra.

Istaknuo je kako se posljednih godina ova jela vraćaju u restorane te čine dio jelovnika. Dodao je kako mu je drago da se ovo događa jer moramo prezentirani i hranu kao i kulturu.

 - Naši stari nisu imali baš širok spektar namirnica, posebno na otocima gdje su svakodnevno jeli ribu pa su smišljali kako je spremiti na razne načine. S druge strane janjetina se jela samo za posebne prilike, neke blagdane i slično. Ljudi su jeli sezonske namirnice i prilagođavali menije godišnjim dobima, pojasnio je Kraljev. Dodao je kako su ljudi pomalo zaboravili i na jedan važan dio dalmatinske gastronomske ponude - sušenu ribu. Naime, prije električne struje ljudi su ribu, hobotnice i slično, sušili i na taj način spremali.

Učenici su priredili slastice karakteristične za ovo područje. Mislim da se ova vrsta slastica polako vraća u gastronomsku ponudu i to s vrlo velikim razlogom - naime, sve što je jednostavno pripremiti je vrlo fino. Mislim ovakvu hranu trebalo uvrstiti kao gastronomsku ponudu kako bi turistima pokazali bogatstvo naših slastica. Ovo jesu suhe slastice, ali su jako vrijedne i jako fine, istaknula je Kristina Lončar, profesorica slastičarstva.

Ponuđenom hranom bili su zadovoljni i brojni turisti koji su se okupili oko stola. Južonokorejske turiste kroštule su podsjetile na jednu vrstu njihovog jela, samo su naše kroštule slatke, dok su Francuzi oduševljeni paškom pitom sa skutom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno