Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pedijatriji darovan uređaj vrijedan preko 300 tisuća kuna

06.06.2017. 22:00
Pedijatriji darovan uređaj vrijedan preko 300 tisuća kuna


Zahvaljujući donaciji PBZ grupe Odjel za pedijatriju zadarske bolnice od jučer je bogatiji za EEG uređaj koji služi za ranu dijagnostiku, praćenje i liječenje neurorizične djece uključujući i epilepsiju.
Aparat vrijedan 301.112 kuna financiran je sredstvima iz projekta “Činim dobro svaki dan” PBZ grupe koja je prepoznala i podržala projekt Ministarstva zdravlja RH “Praćenje djece s neurorizicima”.
– Projekt Ministarstva počeo je 2007. godine i mislim da je upravo danas deseta, jubilarna godina. Nadam se da će se dobra praksa suradnje s PBZ grupom nastaviti barem još idućih deset godina. Svi smo osjetljivi na one najmlađe i najranjivije, a ravnatelj zadarske bolnice, dr. Željko Čulina, kazao mi je kako će uskoro nabaviti još jedan ovakav uređaj. To je jako dobro, iako se svi nadamo da će oni biti što manje u uporabi, kazao je Tomislav Đidara, pomoćnik ministra zdravlja Milana Kujundžića.
Ravnatelj zadarske bolnice, dr. Željko Čulina zahvalio je donatorima u ime OB Zadar, ali i malih pacijenata kojima će uređaj biti od najveće koristi.
– Danas nas je ovdje povezala želja za pomaganjem, a posebice onim najmlađima. Naša bolnica se u projekt Ministarstva zdravlja “Praćenje djece s neurorizicima” uključila u početku, ali trud medicinskog osoblja, liječnika i medicinskih sestara, nije bio dovoljan za njegovu provedbu zbog čega je bilo nužno nabaviti opremu, a to nismo mogli sami, rekao je dr. Čulina te zahvalio donatorima.
OB Zadar, Odjel pedijatrije, već dug niz godina prati razvoj neurorizične djece kao dio programa rane intervencije s ciljem što ranijeg uočavanja eventualnih poteškoća kod djeteta te uključivanja u tretman habilitacije kako bi se spriječio razvoj bolesti ili barem dobio najbolji mogući potencijal.
– Na Odjelu za pedijatriju zadarske bolnice već dugi niz godina provodimo suvremenu dijagnostiku i liječenje akutno i kronično oboljele djece, kontinuirano pratimo nove dijagnostičke i terapijske trendove. Raspolažemo s ukupno 32 bolnička kreveta, što kroz dnevnu bolnicu, što kroz stacionar, a većinu posla obavljamo kroz dvije ambulante – ambulantu za hitni prijem i subspecijalističke ambulante od kojih je jedna i dječja neurološka ambulanta gdje se nalazi novi suvremeni EEG uređaj, kazala je dr. Jasmina Friganović Huljev, a inicijatorica uključenja u ovaj program, neuropedijatrica i voditeljica Odjela za pedijatriju Sanja Delin, izrazila je zadovoljstvo što je konačno, nakon 15 godina, zadarska bolnica dobila vrijedan aparat.
– O važnosti EEG aparata govori i činjenica da smo samo lani u dvjema neuropedijatrijskim ambulantama pregledali oko 3.300 pacijenata te učinili oko 2.200 EEG snimanja od kojih se četvrtina odnosi upravo na neurorizičnu djecu. Rana dijagnostika znači ranu intervenciju, a to omogućuje, ako ne normalan ishod kod neurorizične djece, onda barem razvoj najboljeg mogućeg neurorazvojnog potencijala. U zadnjih deset godina u našoj Županiji rođeno je 15.500 djece, a kroz ovaj program pregledano je više od 1.600 djece. Lani je u zadarskom rodilištu rođeno 1.556 djece od čega 155 neurorizične, a posebnu skupinu čine djeca rođena prije 37 tjedna trudnoće. Njih je bilo 113, izvijestila je dr. Delin. Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ, nazočne je predstavnike OB Zadar te gradske i županijske vlasti, podsjetio na ideju za trajno i kontinuirano pomaganje koja se u PBZ-ovom timu rodila prije devet godina.
– Osmislili smo crvenu karticu sa srcem, a prilikom svakog korištenja te kartice PBZ plaća 1 kunu. S godinama smo skupili oko 9,5 milijuna kuna i donirali ih za razne humanitarne svrhe. Od ukupno 30 donacija, 23 su za potrebe bolnica, izjavio je Blažić.