Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Učili izrađivati uporabne i ukrasne predmete od starog papira

06.06.2017. 22:00
Učili izrađivati uporabne i ukrasne predmete od starog papira


Petnaestak žena se okupilo jučer u Dnevnom boravku festivala KvartArt, u prostoru bivše vojarne Stjepana Radića, na radionici izrade suvenira i uporabnih predmeta od starog papira „Od papira do suvenira”. Radionicu je organizirala udruga „Eko-Zadar”, a vodile su ju članice udruge Atana Grbić i Ira Ćurković.
Polaznici su bili u prilici naučiti osnove izrade uporabnih i ukrasnih predmeta od starog papira tehnikom rolanja papira u slamke. Ta tehnika podrazumijeva najprije rolanje papira kako bi se dobile svojevrsne slamke, koje se onda koriste kao „niti” za pletenje košarica, košara, kutija… raznih oblika koje se mogu koristiti i kao suveniri, no i za razne druge namjene. U ovisnosti od želja i potreba mogu se i bojati, pa u konačnici tako izrađeni predmeti mogu biti jako atraktivni.
Pred početak radionice sve su polaznice dobile glasačke listiće kako bi na taj način izrazile svoje želje o prenamjeni spomenutog prostora, koji bi u budućnosti trebao biti Centar za mlade.
Ovo je druga radionica koja se održava u sklopu projekta „Zelena transformacija – građanska participacija” kojeg financira Zadarska županija, Upravni odjel za pravne i zajedničke poslove. Na prvoj, održanoj u petak 2. lipnja, polaznici su imali priliku svladati osnove oporabe starog tekstila, odnosno njegovog transformiranja u nove predmete poput stopera za vrata u obliku sove ili izrade upletenih traka koje mogu biti baza za izradu tepiha.