Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vrkić: Kada odem u mirovinu, vratit ću se u Zadar

06.06.2017. 22:00
Vrkić: Kada odem u mirovinu, vratit ću se u Zadar


Dva novoizabrana gradonačelnika na nedjeljnim lokalnim izborima, Andro Krstulović Opara u Splitu i Ivica Vrkić u Osijeku, imaju važan zajednički nazivnik koji je vezan za – Zadar.
 Novi splitski poteštat iz redova HDZ-a studirao je na Zadarskom sveučilištu, gdje je kao mladi student krajem 1980-ih bio uključen u razne, za ono vrijeme, alternativne moderne društvene pokrete u području ekologije, znanosti i kulture. Tada je grupa mladih ‘alternativaca’ u Zadru pokrenula Znanstveno-umjetničku koloniju, usprkos negodovanju partijskog komiteta u gradu, a bio je i član uredništva časopisa ‘Antropos’, što ga je izdavala upravo ta Kolonija.
Ukratko, Opara je bio jedan od prepoznatljivih zadarskih ‘alternativaca’ s kraja 80-ih godina, kako su se nazivali mladi intelektualci koji su iskazivali javni otklon od partijskog jednoumlja toga vremena.
Njegov danas osječki kolega, gradonačelnik Ivica Vrkić, svoju je ‘tajnu vezu’ sa Zadrom otkrio već u svom prvom intervjuu 1989., kada je u Glasu Slavonije prekinuo 18-godišnju šutnju koja je trajala još od 1971., kada je u tadašnjem obračunu Partije s hrvatskim maspokom udaljen iz politike. U tom je intervjuu iz 1989., opisujući svoj život nakon što je izbačen iz politike, između ostalog, rekao: “Da mi nije bilo mojih i ženinih roditelja, tete Mandice iz Zadra, pokojnog Zvonka Gregorića…te ostalih pravih prijatelja, uhvatio bih mačka za rep”.
 Jučer smo ga, nakon velike pobjede koju je ostvario u utrci za osječkoga gradonačelnika, zamolili da nam detaljno pojasni tu svoju vezu sa Zadrom i tetom Mandicom.
– Najprije veliki pozdrav mojoj Dalmaciji odakle su mi roditelji, iako sam rođeni Slavonac. Ali, kada sam u Dalmaciji kažem da sam Dalmatinac, a kada sam u Slavoniji kažem da sam Slavonac. S obzirom da sam cijeli život u politici, bilo je trenutaka kada sam zbog svog političkog ponašanja ostajao bez posla i jedna od važnih osoba u mom životu bila je moja teta Mandica Olić, tatina sestra iz Kruševa koja je živjela u Zadru.
Dok sam studirao i bio u vojsci, a posebice kada sam ostajao bez posla, ona mi je financijski puno pomagala, a u konačnici je “kriva” je što mi je dala jednu parcelu na Viru gdje sam podigao kućicu od 50-ak kvadrata i u koju dolazim svako ljeto i na taj način se vraćam svojim korijenima, uvijek sretan i ponosan kao čovjek koji potječem iz tog kraja.
Teta Mandica, nažalost, više nije živa, ali imam tamo još rodbine. Otac mi je iz Kruševa, a majka iz Ražanca, pa sa svojom rodbinom održavam veze i s velikim zadovoljstvom dolazim u zadarski kraj. Kada budem u mirovini vratit ću se u Zadar – kaže Vrkić.