Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Još se ne zna tko će odgovarati za dječakovu nesreću

Autor:

06.07.2008. 22:00
Još se ne zna tko će odgovarati za dječakovu nesreću


Dvanaestogodišnji dječak je 6. svibnja pao kroz unutarnji otvor u zgradi namijenjen za ugradnju lifta, na betonsku podlogu u prizemlju, polomio obje ruke u zapešću i desnu nogu u natkoljenici te pukom srećom preživio. Od fantomske bivše Dalmine zgrade, legla narkomanije i promiskuiteta, svi su odmah počeli prati ruke, a pitanje je tko je zapravo vlasnik ove nakaradne zgrade pored crkve na Puntamici
Državno općinsko odvjetništvo za mladež u Zadru još uvijek nije pokrenulo postupak u slučaju teške nesreću u kojoj je početkom svibnja dvanaestogodišnjak zadobio teške tjelesne ozljede nakon pada s visine od 10 metara u nedovršenoj bivšoj Dalminoj zgradi na Puntamici, na Trgu Alojzija Stepinca.
Postupak nije pokrenut premda su iz PU zadarske poslali izvještaj još 14. svibnja, dakle prije gotovo dva mjeseca.
– Mjerodavne inspekcije provode postupak izvida. Treba utvrditi je li netko počinio kazneno djelo i tko je odgovoran, a tek onda pokrenuti postupak, kaže općinski državni odvjetnik Trpimir Kučina.
U ovom slučaju radi se o kaznenom dijelu propusta, a ne namjere. Vlasnik je propustio zaštiti nedovršeno gradilište. Zadarski list je nakon konzultacija s odvjetničkim kućama i nadležnim ministarstvima već pisao kako je i Grad Zadar, kao što to neke druge jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj rade, mogao učiniti nešto da osiguraju građevinu i tako zaštite svoje građane.
Podsjetimo, dječak D. B. je 6. svibnja pao kroz unutarnji otvor u zgradi namijenjen za ugradnju lifta na betonsku podlogu u prizemlju, polomio obje ruke u zapešću i desnu nogu u natkoljenici te pukom srećom preživio. Od fantomske bivše Dalmine zgrade, legla narkomanije i promiskuiteta, svi su odmah počeli prati ruke. U početku je glavno pitanje bilo tko je vlasnik koji je najodgovorniji za nesreću jer nije poduzeo ništa da onemogući ulazak u zgradu. Prvo se pisalo kako se zgrada nalazi u vlasništvu tvrtke Duboko plavetnilo d.o.o. čiji je vlasnik Milan Kotur. Kotur je to odlučno opovrgnuo i čak optužio novinare da se bave žutilom i senzacionalizmom. Zatim se pretpostavilo kako je vlasnik zgrade Kerum. Kotur je izjavio kako je pregovarao s Kerumom da u paketu otkupi zemljište na kojem se nalazila bivša mljekaru Zadru i zgradu na Puntamici te kako su ugovor o zemljištu sklopili, a da se oko zgrade nisu još dogovorili.
Na kraju se ispostavilo kako se zgrada nalazi u vlasništvu tvrtke Cubus lux Građenje d.o.o. iz Zadra koja ima minimalni dopušteni temeljni kapital od 20.000 kuna, a čiji su osnivači Cubus Lux Plc. iz Velika Britanija i Sjeverne Irske. Jedan od direktora Cubu lux Građenje d.o.o. je ni manje ni više nego Milan Kotur, isti vlasnik tvrtke Duboko plavetnilo koji se na sve načine ograđivao od nesreće dječaka koja je mogla završiti sa smrtnim posljedicama. Dodajmo kako i tvrtka Cubus lux Građenje ima sjedište na istoj adresi kao i Duboko plavetnilo. Iako nas je prošli put Kotur nazvao kako bi rekao da zgrada nije u njegovom vlasništvu, ovaj put od njega nije bilo komentara kao direktora tvrtke u čijem je vlasništvu zgrada srama na Puntamici.