Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Centru za gospodarenje otpadom 4,8 milijuna kuna manje

Autor: Ivana Burica

06.07.2009. 22:00
Centru za gospodarenje otpadom 4,8 milijuna kuna manje

Foto: Vedran SITNICA



U odnosu na prvobitni plan ukupni primici i rashodi povećani su za 200.000 kuna te je iznos Županijskog proračuna za 2009. godinu korigiran na 199,5 milijuna kuna. Kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i opće poslove Bibijana Baričević, iako na prvi pogled promjene nisu velike, sama struktura proračuna doživjela je bitne korekcije
Na  jučer održanom kolegiju zadarskog župana Stipe Zrilića predstavljen je prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Zadarske županije za 2009. godinu. U odnosu na prvobitni plan ukupni primici i rashodi povećani su za 200.000 kuna te bi trebali iznositi 199,500.000 kuna.
Kako je istaknula pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i opće poslove Bibijana Baričević, iako na prvi pogled promjene nisu velike, sama struktura proračuna doživjela je bitne korekcije.
Prihodi poslovanja smanjeni su su sa 199 milijuna na 195,5 milijuna kuna, a rashodi poslovanja popet će se s prvobitno planiranih 130,8 na 142,6 milijuna kuna.
Povećanje od 200.000 kuna
Do konačnog povećanja Proračuna u iznosu od 200.000 kuna dolazi iz razloga što u rebalans ulazi i višak prihoda iz 2008. godine u iznosu od 3,2 milijuna kuna.
Zanimljivo je spomenuti da su ukupne pomoći iz drugih proračuna koji su Proračunom za 2009. godinu iznosili oko 42,9 milijuna kuna smanjeni za 19,6 posto.
Kad je riječ o pojedinačnim upravnim odjelima, najveće su promjene nastale u proračunskim sredstvima namijenjenim Upravnom odjelu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove koji su rebalansom smanjeni za 29,71 posto te iznose 13,8 milijuna kuna. Smanjenje se prvenstveno odnosi na sredstva koja su trebala biti doznačena od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (oko 4,8 milijuna kuna) te udružena sredstva JLS za županijski centar za gospodarenje otpadom.
Ipak, kako je kazao Olivio Meštrović, projekt županijsjkog centra ide dalje te bi građevinska dozvola trebala biti ishodovana ujesen.
Značajno su korigirana i planirana sredstva Hrvatskih voda namijenjena za za pojedinačne programe navodnjavanja u Zadarskoj županiji koja se smanjuju za 48,49 posto te novi plan iznosi 880.801 kuna.
Točku na “i” izvješću o rebalansu Proračuna dao je župan Stipe Zrilić pozvavši korisnike proračunskih sredstava da budu svjesni financijske situacije u državi uz napomenu da se “ono čega nema, ne može se ni podijeliti”.
Županu je podneseno i izvješće o poslovanju Kazališta lutaka Zadar za razdoblje siječanj – prosinac 2008. godine. U tom su razdoblju ostvareni prihodi u ukupnom iznosu od 14,47 milijuna kuna, a rashodi su iznosili 6,9 milijuna kuna. Riječ je o ostvarenju od 86,8 posto, odnosno 41,7 posto od planiranih 16,6 milijuna kuna.
Rokovi stalno izmiču
Višak prihoda KLZ-a u 2008. godini iznosi 7,52 milijuna kuna, a on će prema planu biti utrošen za uređenje dvorane, koje je inače u tijeku (4,9 milijuna kuna), zatim za ulaganje u nefinancijsku imovinu (2,5 milijuna kuna), a preostali višak u iznosu od 37.772 kune predviđen je za troškove poslovanja.
Župan Stipe Zrilić ustvrdio je da je za Kazalištem lutaka Zadar još jedna uspješna godina koja je protekla u znaku brojnih nagrada, a osim toga porasli su i vlastiti prihodi ustanove.
– Nova zgrada pružit će još bolje uvjete rada. Što se rokova njenog dovršetka tiče, činjenica je da oni, koliko ih se god sustiže, stalno izmiču, kazao je Zrilić.
U nastavku je podneseno izvješće o radu i poslovanju Zajednice tehničke kulture Zadarske županije u 2008. godini. Zajednica tehničke kulture u navedenom je razdoblju ostvarila prihode u ukupnom iznosu od 762.067 kuna, a istovremeno su rashodi iznosili 719.569 kuna te je ostavren višak prihoda od 42,497 kuna.
Tajnik Zajednice tehničke kulture Željko Čizmić ukazao je na probleme s kojima se Zajednica susreće u svojem djelovanju istaknuvši posebno neizvjesnost oko prostora Zajednice i radio kluba koji bi trebali biti iseljeni iz DHM-a.
– Što se nas tiče mi bismo i dalje ostali u tom prostoru. No, znamo da će on biti prenamijenjen za potrebe Sveučilišta pa apeliram da nam se osigura prostor s istim ili barem približno istim uvjetima, kazao je Čizmić.
Župan Zrilić obećao je tajniku Čizmiću da će se zauzeti za to da Zajednicu i foto klub nitko ne dira dok se ne iznađe novi prostor te da se neće dogoditi da ostanu na ulici.
Zanimljivo je spomenuti da su izneseni i prijedlozi izmjena statuta 5 od 6 zdravstvenih ustanova kojima je Županija osnivač, za sve osim Opće bolnice Zadar.


Za kupanje na Punta skali 20 kuna


Župan Stipe Zrilić na jučerašnjem je kolegiju TN “Punta Skala” dao suglasnost na prijedlog da cijena ulaznice za istoimenu plažu tijekom lipnja i rujna iznosi 15 kuna, a tijekom srpnja i kolovoza 20 kuna po osobi. Za djecu do 10 godina starosti ulaz je besplatan.
Predložene su izmjene i dopune odluke o dodjeli koncesije na pomorskom dobru trgovačkom društvu Intermod d.o.o. Zadar, koje je zatražilo smanjenje koncesijske naknade zbog ukidanja naplaćivanja ulaska na plažu u Petrčanima. Konačna odluka o izmjenama koncesijskih uvjeta bit će donesena na sljedećoj sjednici Skupštine Zadarske županije.
Upravni odjel za pomorstvo i turizam sastavio je prijedlog o ustrojavanju Stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru Zadarske županije. Predsjednik sedmočlanog Povjerenstva bio bi Đani Bunja, a o ovom će se prijedlogu također odlučivati na sjednici Županijske skupštine.