Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Milinović: Spremni smo za pandemiju

Autor:

06.07.2009. 22:00
Milinović: Spremni smo za pandemiju

Foto: Filip BRALA



Svinjska gripa nakon Splita pojavila se i u Zagrebu i u Karlovcu, gdje je i službeno potvrđen po jedan novi slučaj zaraze pandemijskim virusom H1N1. Ministarstvo zdravstva objavilo je kako se u oba slučaja radi o osobama koje su doputovale u Hrvatsku, te su se zbog respiratornih problema javile svojim liječnicima.
– Oboje pacijenata stigli su u Hrvatsku iz Velike Britanije. Pacijent iz Zagreba je hospitaliziran i na antivirusnoj je terapiji, dok je pacijent iz Karlovca na kućnoj njezi, bez antivirusne terapije. Radi se zasad o dva blaža klinička oblika – izjavio je jučer ministar zdravstva, Darko Milinović. Dodao je kako se epidemiološka situacija prati, te da u Hrvatskoj još uvijek nema prijenosa nove gripe s čovjeka na čovjeka. Zasad je sve pod kontrolom, poručio je Milinović i ponavlja kako je “naš zdravstveni sustav pripravan za pandemiju”.
– Imamo dovoljan broj antivirusnih lijekova, a kada krene proizvodnja cjepiva, osigurane su i dostatne doze. Naš Imunološki zavod tehnički je pripravan za proizvodnju određene faze cjepiva i tu smo u povlaštenom položaju u odnosu na mnoge zemlje EU. Ovo smo očekivali, ne dešava se ništa bitno – rekao je Milinović.
U oba slučaja, prema priopćenju iz Ministarstva zdravstva, proveden je epidemiološki nadzor te osobe koje su bile u kontaktu s oboljelima primaju preventivnu antivirusnu terapiju.
Iz Ministarstva poručuju kako je Stožer za praćenje pojavnosti nove gripe i dalje u 24-satnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Europskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti, te će o daljnjim aktivnostima redovito izvještavati hrvatsku javnost.
Prvi slučaj svinjske gripe u Hrvatskoj zabilježen je krajem prošlog tjedna, kad je potvrđeno da je oboljela 60-godišnjakinja koja je u Split stigla iz Sydneya, ali nije bila teže bolesna, te je bez antivirusne terapije otpuštena na kućno liječenje.