Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Reprezentant arhitektonske struke u Hrvatskoj

Autor:

06.07.2009. 22:00
Reprezentant arhitektonske struke u Hrvatskoj

Foto: Filip BRALA



Ovaj natječaj je reprezentant arhitektonske struke u Hrvatskoj trenutačno, a radi se o iznimno kompleksnom arhitektonsko-urbanističkom kompleksu, istaknuo je zadarski arhitekt Nikola Bašić, napomenuvši kako je izostao odziv domaćih arhitekata, što bi trebao biti predmet rasprave unutar lokalnog udruženja
U Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru, u ponedjeljak navečer su, kroz konferenciju za novinare i izložbu, predstavljeni radovi pristigli na natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Sveučilišne knjižnice u Zadru. Podsjetimo, na natječaj je pristiglo 15 radova, a prvo mjesto i nagradu od 135.000,00 kn su dobili Njirić+ARHITEKTI d.o.o., odnosno autorski dvojac Hrvoje Njirić i Jerolim Mladinov.
– Ovo je trenutak koji čekamo već nekoliko godina. Kad smo dobili prostor u bivšoj vojarni Franka Lisice, jednoglasna je bila odluka Senata da se krene s urbanističkim planom Novog kampusa. U planu je najprije bila knjižnica, zamišljena kao srce cijelog prostora, kazao je rektor Sveučilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešić. Istaknuo je kako je natječaj proveden dosta brzo te je za sljedeću godinu najavio nove natječaje, za studentski dom i restoran.
Predsjednik ocjenjivačkog suda Nikola Bašić istaknuo je kako je riječ o iznimnom događaju, bitnom ne samo za Sveučilište, već i za arhitektonsko-urbanističku struku. Pristigli radovi, po njegovim riječima, predstavljaju prosječnu, veliku kvalitetu. Riječ je, kazao je Bašić, o iznimno visokoj razini.
– Ovaj natječaj je reprezentant arhitektonske struke u Hrvatskoj trenutačno, a radi se o iznimno kompleksnom arhitektonsko-urbanističkom kompleksu, istaknuo je Bašić, napomenuvši kako je izostao odziv domaćih arhitekata, što bi trebao biti predmet rasprave unutar lokalnog udruženja. Napomenuo je kako je žiri imao relativno lagan posao, jer je razina projekta bila visoka.
– Čim je krenula selekcija, već se nazirao rad koji je odskakao od drugih. Prvi rad je napravio jedan odmak od drugih. Riječ je o radu koji se zapravo vraća nekim arhaičnim tipologijama prostora, a to ostvaruje u tehnologiji koja nije pretenciozna. Rad je na tragu studije sedam svjetionika Jadrana, a riječ je o prstoru koji treba biti poveznica grada, istaknuo je Bašić.
Prvonagrađeni rad predstavio je Hrvoje Njirić, kazavši kako se u radu težilo prepoznavanju Zadra kao mediteranske sredine. Kada je riječ o Novom kampusu, istaknuo je otvorenost koncepta, dok je Knjižnicu predstavio kao čvrstu kuću, istaknuvši kako bi ona trebala imati svevremenost.
Rektor zadarskog Sveučilišta najavio je u sljedećoj godini izradu projekta, a sam početak izgradnje Sveučilišne knjižnice u 2011. godini.