Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zbogom “rođačkom” turizmu

Autor: Ante Vidović

06.07.2010. 22:00
Zbogom “rođačkom” turizmu


Novim pravilima igre cilj je stati na kraj “rođačkom” turizmu koji je uzeo širokog maha u Hrvatskoj. Ključevi stanova i kuća na obali često se predaju na benzinskim pumpama ili ulici navodnim rođacima koji zatim ljetuju na obali. Kazna za nelegalnog iznajmljivača je od pet do 15 tisuća kuna, dok za one koji se reklamiraju može narasti i do 50.000 kuna
Pozdravljam odluke ministra Bajsa o još oštrijoj borbi protiv sive ekonomije koje u turizmu nažalost još uvijek ima puno. Vjerujem kako će povećanje broja inspektora koji sada imaju veće ovlasti rezultirati time da će se u mnogim mjestima na obali udvostručiti turistički promet, ocjenjuje direktor Turističke zajednice Pag Slavko Pernar najnovije najave ministra turizma Damira Bajsa o još oštrijoj borbi protiv sive ekonomije.
Podsjetimo kako su ministar Bajs i glavni inspektor Državnog inspektorata najavili da će ovo ljeto na teren izaći 750 inspektora koji će obaviti 45.000 nadzora. Inspektori, koji su i prošli dodatnu obuku za hvatanje ilegalaca koji se oglašavaju na internetu, novim zakonskim izmjenama dobit će ovlasti po kojima će u kuću ili stan vlasnika moći ući i bez njihove nazočnosti, te isto tako bez njih nakon inspekcijskog nadzora i zapečatiti objekt.
– Oni koji rade na crno ne plaćaju porez državi i boravišnu pristojbu po svakom gostu. Znači da je država i sustav turističkih zajednica potpuno zakinut. Također imaju i manje troškove pa ruše cijenu domaćim iznajmljivačima koji rade legalno. Isto tako dobiva se neadekvatan izračun potrošnje po jednom gostu, nabraja Pernar neke štetne posljedice za sustav od rada na crno te dodaje da se neprijavljivanjem gostiju dovodi se u pitanje u njihova opća sigurnost.
– Isto tako i iznajmljivači koji ne prijavljuju goste dovode u pitanje svoju osobnu sigurnost jer nikad se ne zna koga su primili pod svoj krov. Sigurno je da mirnije spava onaj tko iznajmljuje apartmane i sobe ako je gost uredno prijavljen jer nikome na čelu ne piše što je i odakle je. Posebno bi paušalci trebali prijavljivati jer to njih ništa ne košta, napominje Pernar.
Novim pravilima igre cilj je stati na kraj “rođačkom” turizmu koji je uzeo širokog maha u Hrvatskoj. Ključevi stanova i kuća na obali često se predaju na benzinskim pumpama ili ulici navodnim rođacima koji zatim ljetuju na obali. Kazna za nelegalnog iznajmljivača je od pet do 15 tisuća kuna, dok za one koji se reklamiraju može narasti i do 50.000 kuna.
 


I TZ Pag sudjeluje u otkrivanju ilegalaca


– Pag je relativno dobro obrađivan proteklih godina. Državni inspektor je dosta ažuran, a i mi unutar Turističke zajednice imamo ljude koji otkrivaju počinitelje i u dogovoru s Državnim inspektoratom reagira se brzo i efikasno. To se vidi i po tome što Pag ima zadovoljavajuću prijavu gostiju i sigurno je da ne spadamo u red onih gradova i općina koji imaju puno nelegalnih iznajmljivača.. Međutim, uvijek ima ljudi koji rade na crno, ali sada će ih sigurno biti manje, zaključuje Pernar.