Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U Zadru prvi put nijemi film uz pratnju orkestra

06.07.2016. 22:00
U Zadru prvi put nijemi film uz pratnju orkestra


Glazbene večeri u Sv. Donatu i ove će se godine otvoriti na Forumu i to nastupom Zagrebačke filharmonije. O festivalu su jučer na konferenciji za novinare u Muzeju antičkog stakla govorili Jurica Šoša, umjetnički ravnatelj i Dina Bušić, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, kao organizator festivala.
– Malo neuobičajeno počinjemo, s nijemim filmom. Slušat ćemo glazbu iz filma “Mališan” Charlieja Chaplina u izvedbi Zagrebačke filharmonije, dok ćemo u pozadini imati priliku i gledati film. Imamo, dakle, sinergiju filmske i glazbene umjetnosti. Koliko sam istraživao to u Zadru nismo imali priliku vidjeti, ni u novije vrijeme, a ni tada, pa ćemo eto ispraviti tu nepravdu. Imat ćemo priliku uživati u 20-im godinama prošlog stoljeća, najavio je ravnatelj Šoša program otvorenja.
Uslijedit će koncerti Zadarskog komornog orkestra, pod ravnanjem maestra Repušića, a uz nastup Romana Simovića, prve violine Londonske filharmonije. Šoša je najavio i koncerte u D marini u Sukošanu, dva koncerta malo laganije glazbe. Za kraj festivala, 3. kolovoza, sa svojim ansamblom nastupit će Katarina Livljanić.
– Svake četiri, pet godina, kada ansambl Dialogos napravi novi projekt, mi ga rado ugostimo na Glazbenim večerima, kazao je ravnatelj Šoša, dok je Dina Bušić napomenula kako su ulaznice ostale na istoj razini kao i prijašnjih godina. Za prijatelje Glazbenih večeri one iznose 40 kuna, a za studente Muzičke akademije i srednjih glazbenih škola po 20 kuna. U prosjeku se cijene ulaznica kreću od 40 do 80 kuna, mogu se kupiti na blagajni HNK Zadar. I budžet festivala se ne razlikuje bitno od prijašnjih godina.
– Proračun ovogodišnjih Glazbenih večeri u Sv. Donatu se kreće oko 815 tisuća kuna, od čega je Grad Zadar dao 500.000, Ministarstvo kulture 160.000, pet tisuća Turistička zajednica Grada Zadra, 15.000 Turistička zajednica Zadarske županije, a ostalo su dodali sponzori, kazao je Šoša, navodeći kako je najskuplji koncert onaj Zagrebačke filharmonije. Zanimljivo je istaknuti kako se za dva koncerta Zadarskog komornog orkestra u katedrali Sv. Stošije ne naplaćuju ulaznice, jer za to u toj crkvi ne postoji mogućnost.
– Naveli smo mogućnost donacije od 40 kuna, za onoga tko želi, a moramo napomenuti kako nam nedostaje crkva sv. Krševana za ljetne koncerte. U njoj bismo, među ostalim, mogli i naplaćivati ulaznice, kazala je Dina Bušić.