Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Agencija prepoznala otok Pag, područje uz Novigradsko i Karinsko more

Autor: Siniša Klarica

06.08.2008. 22:00
Agencija prepoznala otok Pag, područje  uz Novigradsko i Karinsko more

Foto: Zvonko KUCELIN



Vrijednost ovog projekta je 300.480 eura, a nositelji projekta su Zadarska županija i gradovi Zadar, Biograd, Nin, Obrovac, Benkovac i Pag. Svi zajedno sudjelovat će u projektu s 25 posto sredstava, dok će ostatak sredstava sufinancirati Europska komisija. Sufinanciraju se i prve tri godine poslovanja agencije
Iako je osnovana prije nešto manje od dvije godine, Razvojna agencija Zadarske županije – ZADRA ne krije ambiciju postati katalizatorom razvoja malog i srednjeg poduzetništa u Zadarskoj županiji. Ako se uzme u obzir da mali i srednji poduzetnici čine gotovo 98,5 posto svih hrvatskih poduzetnika, jasno je zašto Zadra želi biti motor razvoja i osobita pripomoć onima koji se prvi put otiskuju u poduzetničke vode. Iako je danas Zadra limitirana određenim sredstvima, malo prije izrečenu ambiciju ne krije direktorica Sonja Peričić, koja je na ovu funkciju stupila u ožujku ove godine. Među  aktivnostima koje priprema Zadra je i Program poticanja zelenog poduzetništva u okviru projekta COAST.
Ovim programom potiču se projekti i poduzetničke ideje u sektorima eko i ruralnog turizma, ekološke poljoprivrede, te zaštite prirode i okoliša. U poljoprivredi naglasak je na uzgoju autohtonih sorti i pasmina, ribarstvu i marikulturi kroz npr. korištenje selektivnih alata i uzgoj autohtonih vrsta školjaka. Područje projekta COAST je dalmatinska obala, unutar kojeg su prepoznata i odabrana četiri demonstracijska područja zbog svoje iznimne biološke i krajobrazne vrijednosti. Kod nas je to sjeverozapadni dio Zadarske županije, otok Pag, područje uz Novigradsko i Karinsko more. Odabranim projektima osigurat će se tehnička pomoć u razradi projektnih prijedloga i pomoć u apliciranju za druge izvore financiranja. Tu je i financijska pomoć u obliku darovnica, ili u obliku djelomičnog jamstva za kredite, rekla je Sanja Peričić.
Drugi projekt jest osnivanje Energetske agencije Zadarske županije. Ovim projektom, kaže Sanja Peričić, naša županija bi snažnije istupala prema EU fondovima kroz tzv. jačanje kapaciteta i administrativnih sposobnosti za rad na području obnovljivih izvora energije. Agencija bi trebala imati savjetodavnu ulogu za potrebe definiranja strategije na području energetske učinkovitosti.
Treba napomenuti da je vrijednost ovog projekta 300.480 eura, u kojem su nositelji projekta Zadarska županija i gradovi Zadar, Biograd, Nin, Obrovac, Benkovac i Pag. Svi zajedno sudjelovat će u projektu s 25 posto sredstava, dok će ostatak sredstava sufinancirati Europska komisija. Sufinanciraju se i prve tri godine poslovanja agencije, dodala je direktorica Zadre.
Manjak inženjera i stručne snage, prvenstveno tehničkih znanosti, pokušat će se prebroditi kroz projekt TECHRO. Radi se o svojevrsnoj obrazovnoj tvornici – Centru za mehatroniku i robotiku. Prema riječima direktorice Peričić, program je već prošao dvije “škale” kod Svjetske banke za iznos od 13 milijuna kuna, a cijeli projekt procijenjen je na 17 milijuna kuna.
Radi se o dvije ključne aktivnosti. Na jednoj strani je pokretanje Studija mehatronike i robotike na Sveučilištu u Zadru i osnivanje obrazovne tvornice CMR gdje će u realnom procesnom lancu studenti i radnici zadarskog automobilskog klastera primjenjivati metode tzv. Learn manufacturinga. Time se jamči postojani transfer znanja i povezivanje sveučilišta i gospodarstva, naglasila je Sonja Peričić.
Na sve te projekte nadovezuju se i oni iz EU predpristupnih fondova. Osim ovoga, Zadra nastavlja s javnosti najpoznatijim projektima edukacije. U novom ciklusu od rujna 2008. do ljeta 2009. planirana su 1-2 seminara mjesečno, koji će biti besplatni. Za nekoliko je seminara predviđena kotizacija, koja opet ovisi o zanimanju javnosti za ista. Ta će predavanja uglavnom biti iz područja financija.


Bit će odobreno 30 kredita
ZADRA u suradnji sa Zadarskom županijom i Ministarstvom gospodarstva sudjeluje u projektu mikrokreditiranja. Kreditni potencijal za ovu godinu iznosi pet milijuna kuna i procjena je da će biti odobreno oko 30 kredita. Budući da su modelom subvencioniranja kamata na kredite ciljanim skupinama poduzetnika (branitelji, mladi, žene, početnici) postignuti dobri rezultati, s obzirom da je iz sedam kreditnih programa odobreno ukupno 377 kredita u ukupnom iznosu od 238 milijuna kuna. Procjena je da su investicije iz ovih kredita osigurale oko 1.500 novih radnih mjesta, te se kreditiranje poduzetnika nastavlja i u ovoj godini kroz projekt mikrokreditiranja, kao i davanje jamstva na kredite. Zadra pruža budućim poduzetnicima i poduzenicima u razvoju usluge poslovnog savjetovanja i izradu poslovnih planova i investicijskih elaborata.