Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Požurnica Ministarstva beogradskom sudu da sasluša svjedoke

Autor:

06.08.2008. 22:00
Požurnica Ministarstva beogradskom sudu da sasluša svjedoke


Istražni sudac Županijskog suda u Zadru, koji vodi predmet Rađen, Vladimir Mikolčević, potvrdio je da je Ministarstvo pravosuđa požurnicu Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu poslalo u srijedu, a nakon što taj sud u očekivanom roku nije dostavio zatražene iskaze
Ministarstvo pravosuđa uputilo je požurnicu Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu u kojoj traži da se u što kraćem roku saslušaju dvojica umirovljenih oficira jugoslavenske vojske i jedan djelatni pripadnik službe državne sigurnosti čije je iskaze zatražio Županijski sud u Zadru u sklopu istrage protiv benkovačkog Srbina Ernesta Rađena, osumnjičenog da nije spriječio ratni zločin nad hrvatskim civilima u Škabrnji 1991. godine.
Istražni sudac Županijskog suda u Zadru, koji vodi predmet Rađen, Vladimir Mikolčević, potvrdio je da je Ministarstvo pravosuđa požurnicu Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu poslalo u srijedu, a nakon što taj sud u očekivanom roku nije dostavio zatražene iskaze.
Od beogradskog se suda traži da sasluša trojicu građana Srbije kako bi se dobile informacije o ustroju Vojne policije 1991. godine na okupiranom području Republike Hrvatske kao i informacije o zapovjednoj liniji u to vrijeme, a na temelju čega bi sud u Zadru mogao procjenjivati o odgovornosti Ernesta Rađena, tadašnjeg zapovjednika Vojne policije u Benkovcu, za zločin u Škabrnji 18. studenog 1991..
Rađen je osumnjičen da kao zapovjednik nije spriječio zločin nad hrvatskim civilima u tom mjestu.
Istražni sudac Vladimir Mikolčević kaže da je Rađenu pritvor određen do 30. kolovoza, a ako beogradski sud to tog roka ne dostavi iskaze, pritvor će mu biti produljen.
Ti su iskazi jedni u nizu dokaza koje je predložilo Županijsko državno odvjetništvo u Zadru.
U sklopu dosadašnje istrage protiv Rađena, koji je u pritvoru od kraja travnja, saslušano je više preživjelih svjedoka srpskog pokolja u Škabrnji, no nijedan od saslušanih ne sjeća se da ga je vidio u vrijeme počinjenja zločina.
Sam osumnjičeni Rađen je, nakon što ga je Grčka krajem travnja izručila Hrvatskoj i nakon što je prevezen u zadarski pritvor, u svom iskazu pred istražnim sucem rekao da je tog dana doista bio u Škabrnji, ali tek nakon počinjenog zločina. Rekao je da je bio poslan da sastavi izvješće o svemu što je vidio u tom mjestu, a nakon toga se vratio i u benkovačkoj vojarni motrio na zatočene škabrnjske civile te im još osigurao i hranu, a na kraju ih predao Crvenom križu.
Rađen je uhićen temeljem međunarodne tjeralice.