Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Četvrta večer folklora pod zvizdama

Autor: Ivan Stagličić

06.08.2009. 22:00
Četvrta večer folklora pod zvizdama

Foto: Adam VIDAS



U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja, u Preku je održana četvrta “Večer folklora pod zvizdama” koju su zajednički organizirali Općina Preko i Turistička zajednica Općine Preko. Uz susrete KUD-ova, ovom prigodom otvorena je i fotodokumentarna izložba “Gajeta – lastavica mora”, autora Davora Klarina.
Gajeta je bila članica svakog domaćinstva i bez nje se nije moglo zamisliti život na otoku. Gajetu se gledalo, pazilo i mazilo. Brod se prvi u obiteljskoj hijerarhiji trebao namiriti: novo jedro, dobro veslo, veliko sidro, čvrst jarbol i lantina. Ljepota gajete očitovala se u njenoj svestranosti i originalnosti. Gajeta je trebala biti dovoljno čvrsta i robusna za prijevoz tereta, ne preteškom na jedru i veslu, otvorene štive da se može ukrcati tovar, fagoti, šuma i badonj. Prosječna veličina broda dopuštala je da njime upravlja obiteljska posada. Nikome, pa ni djetetu, se nije moglo dopustiti da plovi u posadi, a da ne zna veslati, potegnuti imbroje i trcaruol ili popustiti brac, kaže autor Davor Klarin o ovoj originalnoj izložbi.
Nakon otvorenja izložbe održana je “Večer folklora pod zvizdama” na kojoj su sudjelovali udruga žena “Luzor” iz Preka, KUD “Sv. Mihovil” iz Poljane, KUD “Sv. Ante” iz Lukorana, udruga žena “Sv. Fuma” iz Sutomišćice, udruga žena “Điran” iz Ugljana, KUD “Sv. Mihovil” iz Vrsi i KUD “Galeb” iz Karina.