Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Potvrditi pobjedu iz Splita

Autor:

06.08.2009. 22:00
Potvrditi pobjedu iz Splita

Foto: Vedran SITNICA



Pobjeda nad Hajdukom neće značiti ništa ako ne uzmemo nova tri boda večeras protiv Šibenika – iznosi Zebić.
Poraz od Cibalije u 1. kolu djelovao je frapantno za sve Zadrane koji su pohodili Stanove. Nakon te utakmice mnogi gledatelji izgledali su vrlo nezadovoljno i malo tko je mogao garantirati da će i sljedeći put odabrati Stanove ispred neke druge ljetne zanimacije. Ipak u tjedan dana slika se izmjenila za 360 stupnjeva te su Zadrani dobili još jednu priliku za novi početak. Pobjeda nad Šibenikom se nameće kao imperativ, a trener Dalibor Zebić zna kako su Šibenčani tradicionalno neugodni za Zadar, pogotovo na Stanovima.
– Uvijek kad igramo sa Šibenikom ne može se ništa garantirati. To je susjedski derbi i sigurno mamac za gledatelje koje smo nadam se razveselili pobjedom nad Hajdukom nakon onog bolnog poraza protiv Cibalije. Šibenik ima totalno drukčiju momčad nego prošle sezone u kojoj su bili hit prvenstva – u uvodu će Zebić kojeg najviše muči to što su mu igrači Šibenika velika nepoznanica.
– Znamo da su jedna mlada i vrlo borbena momčad što je najveća zasluga njihovog donedavnog trenera Ivice Kalinića i sigurno je da to htijenje kod nije iščezlo. Krenuli su s pobjedom u gostima protiv Croatie iz Sesveta, a doma su odigrali s Osijekom 2:2 nakon što su vodili 2:0. Promijenili su dosta momčad u odnosu na lani i muči me ta enigma oko njihovih novih igrača koji su totalna nepoznanica. Gledam njihove špice i vidim da su tu izvjesni Daić i Fuštar o kojima se stvarno ništa ne zna. Izgleda da ovaj Fuštar neće igrati, jer je doživio potres mozga na prijateljskoj utakmici u Dugopolju – kaže Zebić koji se onda okrenuo svojoj momčadi koja mu je prošli tjedan vratila osmijeh na lice.
– Ta pobjeda u Splitu nas je digla iz one depresije u koju smo upali nakon lošeg otvaranja protiv Vinkovčana. Ipak, pobjeda nad Hajdukom neće značiti ništa ako ne uzmemo nova tri boda večeras protiv Šibenika – iznosi Zebić koji misli da će biti presudno zabiti taj prvi gol koji bi mogao značiti pobjedu.
– U utakmici između ravnopravnih protivnika uvijek je u prednosti onaj tko zabije prvi gol. Vidjeli smo na primjeru Dinama i Hjaduka koji nisu uspjeli kapitalizirati dobre rezultate iz Austrije i Slovačke da se lakše organizirano braniti nego napadati. U tom kontektu vidim opasnost od Šibenčana koji će tom taktikom pokušati napraviti ono što je Cibaliji uspjelo u 1. kolu – konstatirao je Zebić koji strepi od ponavljanja pogrešaka koje su obilježile taj susret s Cibalijom.
– Moramo odigrati s punom koncentracijom svih 90 minuta i pokušati zadržati jednu mirnoću. Nadam se da će naši napadači Terkeš i Šaranović ili netko od veznih igrača pronaći taj potez ili pukotinu u šibenskoj momčadi kako bi uspjeli zabiti taj gol koji bi nam mogao olakšati utakmicu – puše i na hladno Zebić koji nije bio u mogućnosti izdiktirati sastav, jer ga muče neke dvojbe koje će riješiti prije početka susreta.
– Vraća se Cela u prvih jedanaest, a dvojba je Bilaver ili Maruna. Maruna je odlično odigrao u Splitu, a opet s druge strane tu je i Bilaver za kojeg ćemo još vidjeti hoće li biti spreman za nastup. Mogu jedino sigurno reći da neće biti u sastavu Surać koji je još u fazi rehabilitacije te Pletikosić koji je osjetio probleme u zadnjoj loži na posljednjem treningu – otkrio je Zebić koji nije još načisto s kojim sustavom igre se suprostaviti susjedima. Onaj 4-4-2 protiv Cibalije bio je Damoklov mač nad glavama Zadrana, dok je s liberom iza zadnje linije polučen povijesni uspjeh protiv Hajduka. Ipak Zebić će šahovski sačekati potez Šibenčana te se prilagoditi situaciji na terenu.
– Vidjet ćemo kako ćemo se postaviti na terenu. Zavisi od Šibenika, jer ako budu igrali s jednom špicom onda ćemo nazad stajati u liniji dok bi u slučaju da budu igrali s dvije špice trebali igrati s liberom – razložio je i posljednju dilemu Zebić.
 


 FUNCUTI DOLAZE


Posebno zanimanje vlada i za eventualan dolazak Funcuta na Stanove. Tradicionalni animozitet navijača Zadra i Šibenika uvijek je potencijalan problem za organizatora utakmice koji moraju osigurati ugodno praćenje same utakmice. Neke informacije po tom pitanju smo uspjeli doznati od sportskog direktora Zadra, Josipa Bajla.
– Razgovarao sam s predstavnicima Šibenika i dobio sam informaciju da Funcuti dolaze u povelikom broju što nas nimalo ne smeta. Ali, sam zamolio isto Šibenčane da djeluju preventivno na svoje navijače kako se ne bi ponavljale teške uvrede koje u svakom sudjelovanja Funcuta na Stanovima moraju naši gledatelji slušati – kazao je Bajlo.