Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Biograd obilježio 65. godišnjicu atomske bombe u Hirošimi

06.08.2010. 22:00
Biograd obilježio 65. godišnjicu atomske bombe u Hirošimi


Sinoć je u Biogradu na Moru prvi put u Hrvatskoj obilježena godišnjica eksplozije prve atomske bombe koja je 6. kolovoza 1945. godine u japanskom gradu Hirošimi ubila više od 200 tisuća ljudi. Samo tri dana kasnije bačena je još jedna bomba, ovoga puta na Nagasaki odnijevši oko 74 tisuće života.
Biograd na Moru, odnosno gradonačelnik Ivan Knez je drugi čovjek svjetske organizacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace) koja danas okuplja točno 40369 gradova s preko 700.000 milijuna ljudi iz 180 zemalja svijeta.
Manifestacija je održana na biogradskoj rivi i na moru nasuprot velebnog spomenika ptici ždralu, japanskom simbolu dugovječnosti i mira, prvom spomeniku izvan Japana.
Manifestaciji s porukom za svjetski poredak bez atomskog naoružanja, nazočio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kao i drugi članovi asocijacije iz Hrvatske iz sveukupno 38 gradova. Oni su u more spustili i svjetleće lanterne kako bi donijele mir cijelom svijetu.
Na svojevrsnoj komemoraciji za žrtve prve atomske bombe u povijesti, premijerno je izvedena pjesma “Biograd za mir”, autorice Esme Brzić u izvođenju mlade Biograjke Petre Morožin i klape Biograd. Pored sudjelovanje KUD-ova manifestaciju su uveličala i djeca biogradskog dječjeg vrtića i školska djeca koja su protekle godine izradila dvije tisuće papirnatih Sadakinih ždralova koji su postali simbol želje za mirom i svijetom bez nuklearnog oružja.
Pored obitelji ždralova od slame akademskog kipara Nikola Fallera i znakovite poruke: “Ne ponovilo se”, tijekom nastupa rođenih Japanki, sopranistice Mayumi Kamei i pijanistice Wakana Takahash, u zrak su pušteni bijeli golubovi.
Samo pet sati prije manifestacije u Biogradu na Moru, u 8.15 sati po japanskom vremenu, na svečanosti obilježavanja 65. godišnjice atomske bombe u Memorijalnom parku mira u Hirošimi prvi put je uopće nazočio i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Prvi put među izaslanicima 70 zemalja na komemoraciji za žrtve atomske bombe bili su i izaslanici SAD-a, Francuske i Velike Britanije, pružajući tako potporu nuklearnom razoružanju u svijetu.
Promjena stajališta posljedica je i jačanja kampanje svjetske asocijacije Gradonačelnici za mir prema globalnom nuklearnom razoružanju i miru, čulo se sinoć u Biogradu na Moru.