Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Sjetni osmjeh marionete” Rudolfa Patera

06.08.2010. 22:00
“Sjetni osmjeh marionete” Rudolfa Patera


U klaustru samostana sv. Pavla Pustinjaka na otočiću Galevcu (Školjiću), otvorena je izložba “Sjetni osmjeh marionete”, dubrovačkog slikara Rudolfa Patera koju je organiziralo Pučko otvoreno učilište “Dom na žalu”.
Okupljenima, među kojima je bio veliki broj uglednika iz javnog i kulturnog života Hrvatske, Zadarske županije, Zadra i Preka su o radovima Rudolfa Patera govorili pjesnik akademik Luko Paljetak i akademik Tonko Maroević, povjesničar umjetnosti.
– Slikar se ne boji bogate kromatike, ona je njemu skladna, decento snažna i raskošna. Njome tvori topšle bogate likove pronalazeći put prema vlastitosti. Slikaru je lutka nit povezanosti s marionetom koja je pokreće. Marioneta se kreće u prostoru vođena lutkom, prostorom kojim se i mi krećemo, istaknuo je Maroević, dok je Luko Paljetak u svom izlaganju naglasio:
– Likovni svijet Rudolfa Patera karakterizira ono što G. R. Hocke razmatrajući svijet kao labirint naziva ljupkost i tajna točnije rečeno ljupkost tajne i tajnost ljubkosti. Pater voli prostore starih palača, odjebdjelih u vrijeme sačuvanog protoka vremena. Crkva kod Patera u bestežinskom stanju traga za davno izgubljenom molitvom , violina za jednim tonom zbog kojega je sve nastalo, a zvonik upire prsotm ciljjući taban svog posljednjeg anđela.
Okupljene je pozdravio i načelnik Općine Preko, Ante Jerolimov uputivši riječi najviše pohvale ovom iznimnom kulturnom događaju, a izložbu je otvorio gvardijan samostana fra Božo Sučić.