Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Verbalna prepirka umalo prerasla u međunacionalni sukob

06.08.2010. 22:00
Verbalna prepirka umalo prerasla u međunacionalni sukob


Policija je uhitila i ispitala 21 pripadnika Miljevačke satnije najavivši im prekršajne prijave zbog narušavanja javnog reda i mira. Perica Rađenović koji je inicirao ovaj incident na pitanje zašto je podigao tri prsta i što je time htio postići slijegao je ramenima te kazao kako ni sam ne zna


Incident koji se 5. kolovoza dogodio u mjestu Donja Suvaja kod Srba, kada je 31-godišnji Perica Rađenović s terase kafića Monaco podigao tri prsta prema koloni hrvatskih branitelja koji su se vraćali s polaganja vijenca na spomen obilježje svog palog suborca Vedrana Malenice u mjestu Brotnja, dobio je razmjere međunacionalnog sukoba, a policija je uhitila i ispitala 21 pripadnika Miljevačke satnije najavivši im prekršajne prijave zbog narušavanja javnog reda i mira. Njihov ratni zapovjednik Željko Stojanović – Škita u telefonskom nam je razgovoru rekao kako je s uhićenim mladićima, nakon što su pušteni iz Policijske postaje u Srbu, razgovarao o tom događaju, no da oni tvrde da u sukobu nisu sudjelovali niti išta o tome znaju.
Tri prsta
– Mi smo komemoraciju i čin polaganja vijenca na mjesto pogibije našeg suborca Vedrana Malenice najavili MUP-u kao i svake godine do sada, a oni su nam automobilsku kolonu od nekih 30-ak vozila osiguravali pratnjom, odnosno jednim vozilom na čelu i drugim na začelju kolone. U mjestu Brotnja položili smo vijenac na spomen obilježje i krenuli natrag za Knin. Bio sam pri vrhu kolone te sam zbog nekih drugih obveza požurio prema Kninu, a tek kasnije sam saznao da je pet zadnjih automobila zaostalo i da su momci koji su bili u njima privedeni u PP Srb – kaže Stojanović koji je potom uložio protest u policiji nakon čega su njegovi suborci pušteni, a u razgovoru s njima, kaže, doznao je kako je situacija potpuno drugačija od one koja se prethodno mogla čuti. Stojanoviću su, naime, njegovi suborci ispričali da su oni bili isprovocirani od strane nekoliko Srba koji su sjedili pred kafićem Monaco uz samu prometnicu kojom su prolazili na putu prema spomen obilježju.
– Ti dečki su četiri sata prije stajali postrojeni na suncu i nakon svega su se uputili odati počast svom mučki ubijenom suborcu, da bi ih tako provocirali. Ne znam što je htio taj dečko postići s ta tri podignuta prsta, pa ako mu je nakon toga netko nešto i rekao, mislim da je to u tim okolnostima razumljivo. Koliko znam nitko nije ozlijeđen pa onda držim kako se ništa nije ni dogodilo – zaključio je Stojanović, a s njim mišljenje dijeli i njegov suborac Ivan Vukić, ratni zapovjednik 142. brigade u čijem sastavu je bila i Miljevačka satnija.
Srbi se osjećaju nesigurno
– To su sve dobri dečki, istinski domoljubi i hrabri ljudi i oni nisu zaslužili da ih se privodi i pritvara pa čak i da su dobacili koju riječ. Nikoga nisu ozlijedili, a nakon svega što su prošli treba ih shvatiti. Treba imati razumijevanja za ono što su proživjeli i što njima predstavlja taj 5. kolovoz. Pokazati im tri prsta dok idu polagati vijenac poginulom suborcu mislim da je provokacija i da nikakav drugi motiv nije postojao – zaključuje Vukić koji je za vrijeme incidenta zbog obveza ostao u Kninu.
A Srbi povratnici koje smo zajedno s vlasnikom kafića Monaco Radom Đukićem jučer zatekli na terasi gdje se sve odigralo, imaju drugačiju priču. Kažu kako se ponovno osjećaju nesigurno te da će zatražiti policijsku zaštitu ili naoružanje.
– Svake godine prolaze pokraj nas i odaju počast poginulom suborcu, ali nikada do sada nije bilo provokacija niti ikakvih incidenata. Najprije su u koloni prošli prema spomeniku i usput dobacivali, pokazivali srednji prst i slično, a kad su se vraćali ponovili su sve to. Pericu je to naljutilo pa je iz revolta podigao tri prsta nakon čega se kolona zaustavila, a iz auta je izišlo 30-ak osoba i svi su nahrlili na terasu. Izvrćali su stolove, jednog 80-postotnog invalida i jednu ženu srušili su na pod – kaže Đukić dodajući kako ih policija inače obilazi i po nekoliko puta na dan, no da se od incidenta nisu ni jednom pojavili što im ulijeva dodatnu nesigurnost. A da su lojalni i da poštuju i žrtve Domovinskog rata, Đukić potkrijepljuje činjenicom da spomen ploča Vedranu Malenici stoji netaknuta već 15 godina. Priznaje kako su ga u povlačenju za vrijeme akcije Oluja ubili njegovi sunarodnjaci, no sam, kaže, nema nikakve veze sa zločinima.
Letjeli stolovi
Perica Rađenović koji je inicirao ovaj incident na pitanje zašto je podigao tri prsta i što je time htio postići slijegao je ramenima te kazao kako ni sam ne zna.
– Iz revolta vjerojatno jer su nas vrijeđali. Prvom momku koji je istrčao iz auta i pitao tko je digao tri prsta odmah sam rekao da sam ja, ali on je digao stol na mene i počeo urlati kako će me ubiti. Onda su još neki krenuli na mene pa sam počeo bježati uz brdo. Samo sam čuo kako viču “Ubij Srbina”, “Cigani”, “Ponovno ćemo vas klati” – kaže Rađenović dodajući kako tri prsta nisu zakonom kažnjiva te da je ovo poziv na mržnju, a ne narušavanje javnog reda i mira. Napominje kako je 1999. godine služio Hrvatsku vojsku u Sinju i Šibeniku, te da smatra kako je Hrvatska jednako njegova domovina kao i Hrvatima. Slično spominje i Gordana Baškot koju su hrvatski branitelji, navodno srušili na pod. Govori kako je vrijeđa kad joj netko kaže da se vrati u Srbiju jer da je rođena u Zagrebu i da tamo živi cijeli svoj život.
No, na pitanje je li bilo u redu da njihov sumještanin u takvoj situaciji i upravo na taj datum pokazuje tri prsta, ostaje bez komentara.


 VEDRAN MALENICA MUČKI JE UBIJEN S TRI METKA U LEĐA




Stradali hrvatski branitelj Vedran Malenica zarobljen je 4. kolovoza kod Tromilje nedaleko Oklaja da bi dan kasnije s tri metka u leđa bio ubijen na mjestu gdje je postavljena spomen ploča.
– Nakon zarobljavanja, krajiški pobunjenici su ga vezali za tenk i vukli sve do Knina. Njegovo tijelo pronašli smo tek tri godine kasnije po anonimnoj dojavi jedne mještanke srpske nacionalnosti koja je vidjela egzekuciju. Međutim, ti mještani su nas i proteklih godina provocirali i vrijeđali prilikom postavljanja vijenaca, samo se nismo dali jer bi ispali mi krivi kao i sada – kaže Stojanović dodajući kako mu je najteže bilo kad je od jednog starca čuo kako se sjeća Vedrana i da je smrdio k’o svinja kad su ga ubili, a isto tako, kaže kako vjeruje da oni znaju tko mu je ubojica i da to ne žele reći.