Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

XX. večeri na Brižićevin Dvuoru

06.08.2010. 22:00
XX. večeri na Brižićevin Dvuoru


U organizaciji Matice Hrvatske Preko u utorak su održane tradicionalne i jubilarne “Dvadesete večeri na Brižićevin Dvuoru”. U Programu su sudjelovali pjesnici Luko Paljetak, Joja Ricov, Pajo Kanižaj i TOnko Maroević, a u glazbenom dijelu pjevali su žansla klapa “Barufa” i “Koljnofski štrabanci”,dok je Marulićevu “Juditu”, interperetirala Milena Dundov. Voditelji programa bili su Robert Bacalja i Marija Rušev koja je u uvodnom izlaganju podsjetila brojne okupljene mještane kojima se pridružop nemali broj uglednih gostiju iz kulturnog života Hrvatske kazavši kako je ovoj manifestaciji koja je otpočela 1991. godine, bio cilj očuvati domaću besjedu, preško kolo, stare pjesme i običaje.
Večeri na Brižićevin dvuori, uskoro su se priključili mnogi književnici, najprije iz Istre i Kvarnera, a pšotom i iz kajkavskog i štokavskog govornog područja.
– Vraćamo se ovom dvoru, evo već dvadeset godina. Zašto? Možda zato jer umjetnost oplemenjuje, budi naša čula i razgaljuje dušu. Dira nas u srce riječ, glazba, ambijent i gostoljubivost dvora, nostalgiju budi i radođću nas jača, kazala je u odjavi Marija Rušev.
Brojne goste u Brižićevin dvuoru pozdravio je i načelnik Općine Preko, Ante Jerolimov, a posebno su spomenuti i svi oni koji su u protekla dva desetljeća pridonijeli nastanku i razboju ove manifestacije, a to su: pok. Marija Mihatov, Senko Sorić, Milena Dundov, Robert Bacalja, Sabina Batistić, Josip Batistić, Josip Jurin Džoja i Marija Rušev. Također je istaknuto da se ove večeri ne bi toliko dugo održale da nisu imale podršku Općine Preko, a iskazane su i zahvale pokroviteljima Hrvatskoj turističkoj zajednici, Turističkoj zajednici Zadarske županije , a osobito Turističkoj zajednici Općine Preko i njenom dirketoru Anti Brižiću.