Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Broj ovisnika i dilera u Zadru manji nego lani

Autor: Suzana Bandić

06.08.2012. 22:00
Broj ovisnika i dilera u Zadru manji nego lani

Foto: Vedran SITNICA



Prema podacima iz Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti te PU zadarske, čini se kako je u prvih šest mjeseci ove godine broj ovisnika i počinitelja kaznenih djela zlouporabe opojnih droga manji nego u istom vremenu lani. Također, bilježi se i manji broj smrtnih slučajeva zbog predoziranja


U Službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno  zdravlje Zadar u prvih šest  mjeseci 2012. godine evidentirano je 14 novih ovisnika od čega je sedam opijatskih, a svi su muškarci. Ta  brojka nešto je manja no lani  kada je tijekom cijele godine  bilo 43 novoregistrirana  ovisnika, a 18 opijatskih. Dr.  Stela Klepac Erstić, spec.  epidemiologije, kazala je kako su od početka siječnja do  konca lipnja ove godine u  zadarskoj Službi za prevenciju pregledane ukupno 742  osobe iz Zadarske županije.
– Njih 490 se liječilo zbog  zlouporabe sredstava ovisnosti, a od tog ukupnog broja 406 je muškaraca i 84  žene. S problematikom  mentalnog zdravlja tijekom  ove godine u tretmanu su  252 osobe te 221 član njihovih obitelji – pojašnjava Klepac Erstić, te dodaje kako je  ukupno liječenih zbog opijatske ovisnosti od početka  godine bilo 459 osoba od  kojih je 31 došlo do stanja  apsolutne apstinencije.
Ako je suditi po statistikama i dobna granica se  pomaknula u odnosu na  prošlu godinu. I dok su pod  nadzorom Službe lani bila  dva muškarca starija od 60  godina, ove godine najstariji  korisnik njihovih usluga ima  56 godina, a najmlađi registrirani ovisnik 25.
– Ovisnika ostalih psihoaktivnih sredstava je 17, te 13  konzumenata, svi su  muškarci – kaže Klepac Erstić, dodajući kako je na supstitucijskoj terapiji trenutačno 445 ovisnika od kojih  njih 240 (53,9 posto) koristi  metadon, dok ostalih 205,  odnosno 46,1 posto konzumira buprenorfin.
Manje ovisnika nego lani                    
Usporedbe radi Klepac Erstić je navela kako je tijekom  čitave 2011. godine usluge  Službe zatražilo 837 osoba,  od čega 619 osoba zbog zlouporabe sredstava ovisnosti, a  218 s problematikom mentalnog zdravlja.
– Ukupno liječenih zbog  opijatske ovisnosti u 2011.  godini bilo je 576 osoba – 73  apsolutnih apstinenata te 43  osobe zbog uzimanja drugih  opojnih sredstava, napominje Klepac Erstić dodajući  kako je prema podacima HZZJ-a za 2011. godinu u Republici Hrvatskoj stopa osoba liječenih zbog zlouporabe  psihoaktivnih droga na  100.000 stanovnika u dobi  od 15 do 64 godine bila 257,  dok je za Zadarsku županiju  ona iznosila 493,7 posto, što  je našu županiju svrstalo na  drugo mjesto neslavne liste u  zemlji, odmah iza Istarske  županije.
I podaci iz PU zadarske  čine se da su nešto bolji od  prošlogodišnjih i onih nekoliko godina unazad.
– Tijekom šest mjeseci  2012. godine na području  Policijske uprave zadarske  otkriveno je ukupno 100  kaznenih djela zlouporabe  opojnih droga. Od tog ukupnog broja 66 ih se odnosi na  uporabu, a 34 na preprodaju.  U istom razdoblju 2011. godine otkrivena su 132 ista  kaznena djela od kojih se 82  odnosilo na uporabu, 48 na  preprodaju, a dva na  udruživanje radi preprodaje,  kaže Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske dodajući  kako je u prvih šest mjeseci  ove godine prijavljena 81  osoba zbog kaznenog djela  zloporabe opojnih droga,  dok ih je u istom razdoblju  prošle godine bilo 109.
Heroin, kokain i “trava”  najtraženija “roba”
Manji broj evidentiran je i  kada je riječ o privođenju  osoba prijavljenih zbog zlouporabe droga pritvorskom  nadzorniku. U prvih šest  mjeseci ove godine privedeno ih je 14, a godinu dana  ranije u istom razdoblju deset više.
Što se pak tiče vrste droga,  Žodan ističe kako su na zadarskom narko tržištu zastupljene gotovo sve droge  (opojne i sintetičke) koje su  zastupljene u cijelom svijetu.  Neke, ipak prevladavaju, kako u korištenju, odnosno  zlouporabi, tako logično i u  zapljenama. Tako se po količinama izdvajaju heroin,  kokain, marihuana, amfetamini (speed) i MDMA (ecstasy).
– Sve droge izazivaju ovisnost i imaju razarajuće djelovanje na ljudski organizam  i psihu, a posredno i na obitelj i cijelu zajednicu.  Nažalost droge se počinju  konzumirati u najranijoj dobi, tako da u praksi srećemo i  maloljetnike u posjedu svih  tipova droga. Neke droge poput heroina i kokaina, ovisnost razvijaju jako brzo, tako  da nisu rijetki slučajevi maloljetnika koji su ovisni, upozorava Žodan, dodajući kako je temelj tog problema  činjenica da su krijumčarenje i preprodaja droge strahovito unosan “biznis”  kojim se u svijetu vrte milijuni dolara prometa te da na  koncu krijumčarenje oružja i  ljudi predstavljaju najunosniju kriminalnu aktivnost.
– To je razlog, ističe Žodan,  zbog kojeg je i borba protiv  tog zla današnjice, težak i  mukotrpan posao.