Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rekvijem za organe večeras otvara 17. Zadar snova

Autor: Valentina Mlađen

06.08.2013. 22:00
Rekvijem za organe večeras otvara 17. Zadar snova

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Festival će ove godine trajati od 7. do 14. kolovoza, a predstavit će se s devet kazališnih izvedbi, izložbom, dva multimedijalna performansa te čak 48 filmova
Zadar snova, 17. međunarodni festival suvremenog kazališta započinje danas s četiri programa od kojih je glavni predstava Rekvijem za organe – Pokora prema tekstovima Antonina Artauda. Festival  će ove godine trajati od 7. do 14. kolovoza, a predstavit će se s devet kazališnih izvedbi, izložbom, dva multimedijalna performansa te čak 48  filmova. O predstavi otvorenja, ovogodišnjem festivalu i još dva središnja događanja govorili su jučer na konferenciji za medije Samanta  Stepčić iz produkcije, Senka Bulić, Ivana Jozić, Damir Martinović Mrle,  Ivica Buljan i Mehdi Farajpour.
Programi će se odvijati na različitim lokacijama, a tri središnja događanja su predstava otvorenja Rekvijem za organe, nastavak predstave  Svršimo s Božjim sudom Senke Bulić, te dvije festivalske premijere Stop  spot Mehdija Farajpoura i projekt Zatvaranje ljubavi Ivice Buljana, rekla  je Samanta Stepičić prepustivši riječ akterima.
Rekvijem za organe, autorski je projekt Senke Bulić, Ivane Jozić i Damira Martinovića Mrleta, utjelovljuje kazalište okrutnosti inspirirano filozofijom i tekstovima Antonina Artauda.
– Radi se o dosta impresivnom tekstu iz kojeg izlazi snaga, gnjev, bujica riječi. On je inače čovjek koji je promijenio kazalište i odnos prema  kazalištu te je još uvijek jako suvremen i subverzivan, rekla je Senka  Bulić.
Za zvučnu podlogu glazbenik Mrle koristio se posebnim programskim i hardware rješenjima projekta X-th Sense Marca Donnarumma  poznatog po mikrofonima kojima se može čuti unutrašnjost ljudskog  tijela poput recimo kolanja krvotoka.
Osim što je predstavio svoj projekt Pascal Rambert: Zatvaranje ljubavi, Buljan je nekoliko riječi rekao i o važnosti ljetnih festivala u prezentaciji Hrvatske u Europi i svijetu.
– Senka i ja već niz godina surađujemo sa Zadrom snova. S jedne  strane mi oboje pripadamo mainstream kazalištima, a s druge strane  stoje ti mali kazališni festivali poput Zadra snova, festivala suvremenog  kazališta. I upravo taj predznak suvremeno u nazivu je značajan jer je  to nešto što Hrvatskoj nedostaje, iako su mnogi danas veliki festivali u  vrijeme nastajanja imali upravo tu tendenciju da budu suvremeni. Festivali su danas male oaze organskog teatra koji samim time nije ništa  manje elitistički, rekao je Buljan. On će se ove godine na Zadru snova  predstaviti projektom Zatvaranje ljubavi koji će biti izvođen u zadarskoj  Varoši. Radi se, pojasnio je Buljan, o tekstu koji je istovremeno banalan  i jednostavan te izuzetno kompliciran.
Tijekom konferencije predstavljena je i međunarodna koprodukcija projekta Stop spot, prva festivalska premijera koja će se održati 10. kolovoza u 22 sata u Kazalištu lutaka Zadar. Predstava nastaje u Zadru u produkciji pariškog Oriantheatra i Zadra snova. Koprodukcijski partneri su Tanzplan (Njemačka), Arts Promotion Centre (Finska) i CND – Centre National de la Dance (Francuska). Petnaest plesača i koprodukcije povezuje pet postaja kroz pet zemalja od kojih je jedna i u Hrvatskoj u Zadru.
Na programu su još splitski Fraktal Falus Teatar s predstavom Victimize redatelja Hrvoja Cokarića, zatim nagrađivani projekt grupe autora  Room100. Fight fight – that’s all we can do, poljskog kolektiva Ja Ja Ja  Ne Ne Ne Ne, vezu suvremenog plesa i specifičnog žanra istražuje Defacto. Šuma, drvo, skoro, skroz nastaje prema kultnom romanu Nin Andrews, a junak knjige i drame je Orgazam. Festival će službeno zatvoriti  performans You autora Christiana Petera i Borisa Kadina. Osim izvedbenog dijela na rasporedu je i bogat filmski program s 11 domaćih naslova ovogodišnjeg jubilarnog 60. Festivala igranog filma u Puli, a suradnja Zadra snova s Tabor film festivalom predstavit će maestralnu kolekciju 29 kratkih animiranih filmova.


Današnji program


Sv. Donat/ 20 sati/ izložba Traces/ Nataša Kadin
Sv. Dominik/ 21 sat/ multimedijalni performans In times like these/ Argyro Chioti, Efthymios Theou i Boris Kadin
Kazalište lutaka Zadar/ 22 sata/ predstava Rekvijem za organe/ Senka Bulić, Ivana Jozić, Damir Martinović Mrle
Sv. Donat/ 23.30 sati/ filmovi Transformacija i Monteparadiso 20




Ulaznice i informacije


Ulaznice po cijeni 40 kuna za kazališni i 20 kuna za filmski program mogu se kupiti u klubu ACME (N. Matafare 2) ili na lokaciji izvedbe sat vremena prije početka programa. Za informacije i rezervacije na raspolaganju je broj 023 250 708, [email protected] ili www.facebook.com/zadarsnova.